Sada se može birati nasljednica Medenice

Zakletve juče položilo 18 sudija, popunjavaju se Vrhovni i Apelacioni sud

13004 pregleda 5 komentar(a)
Novoizabrane sudije položile zakletvu, Foto: Luka Zekovic
Novoizabrane sudije položile zakletvu, Foto: Luka Zekovic

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog suda Vesna Vučković zakazala je krajem naredne sedmice Opštu sjednicu Vrhovnog suda na kojoj će sudije birati njenu nasljednicu i to između sutkinja Ane Vuković i Milenke Seke Žižić, koje su se još ljetos prijavile na javni oglas Sudskog savjeta.

Kako izborom 11 sudija sada postoji kvorum za održavanje Opšte sjednice, za očekivati je da će oni odmah izabrati između dvije sutkinje, a potom predlog kandidata dostaviti Sudskom savjetu na dalji postupak izbora...

Da bi neko od kandidata dobio podršku potrebno je da dobije 2/3 glasova svih sudija u Vrhovnom sudu.

”Ukoliko dobijemo predlog kandidata ja ću odmah zakazati sjednicu Sudskog savjeta, na kojoj će biti obavljen intervju. Imali smo i situacije da nijesmo dobili predlog sa Opšte sjednice Vrhovnog suda, tako da sada čekamo”, kazala je “Vijestima” v.d. predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer, objašnjavajući zašto do sada nije biran predsjednik najviše sudske instance.

Ta fotelja upražnjena je od 31. decembra 2020. godine nakon što je Vesna Medenica, pritisnuta brojnim optužbama zbog toga što je nezakonito trošila 3. mandat, odlučila da ode.

Sudski savjet je nekoliko puta neuspješno raspisivao oglase za popunjavanje, a najbliži fotelji Medenice prošle godine bio je sudija tog suda Miraš Radović, čiji izbor nije prošao na sjednici Sudskog savjeta, jer nije imao potreban broj glasova.

Postupak Medeničinog nasljednika od 3. avgusta nije bio moguć jer je Vrhovni sud tog dana odlukom Sudskog savjeta ostao bez šestoro sudija, kojima je prekinut mandat zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

”Ovo je za pravosuđe veliki dan, jer ovo su situacije koje se ne doživaljavaju, da u jednom danu bude izabrano toliko sudija i da toliko njih položi zakletvu. Očekujem da sada u punom kapacitetu možemo da radimo, to mi je posebno i lično zadovoljstvo, ali o tome ćemo u utorak kada dođete u sud. Čestitam vam svima i želim da nastavite da radite po zakonu jer jedino samo tako možemo da radimo i napredujemo”, poručila je Vučković na svečanosti u prostorijama Sudskog savjeta.

I predsjednica Sudskog savjeta čestitala je sutkinjama i sudijama napredovanje u pravosuđu: “Želim da i u budućem radu budete nezavisni, jer kao što znate nezavisnost je uslov za vladavinu prava i da to ne doživljavate kao ličnu privilegiju već kao obavezu da služite jedino Ustavu, zakonu i drugim propisima i u interesu onih koji dolaze i traže pravdu od vas”, poručila je Simović Zvicer.

Zakletve je juče položilo 11 novoizabranih sudija Vrhovnog suda - Ranko Vukić, Tatjana Ljujić, Zoran Šćepanović, Jelena Čabarkapa, Milenka Žižić, Nevenka Popović, Seka Piletić, Marijana Pavićević, Katarina Đurđić, Vojin Lazović i Snežana Vukčević.

Na svečanosti u prostorijama Sudskog savjeta zakletve je položilo i šest novoizabranih sudija Apelacionog suda Ana Vuković, Predrag Tabaš, Vesna Moštrokol, Evica Durutović, Danijela Vukčević i Dijana Radulović.

Zakletvu je položio i predsjednik Suda za prekršaje u Budvi Marko Đukanović.

Da li je bilo diskriminacije prilikom izbora sudija

Bošnjačka stranka saopštila je juče da je “poražavajuća i neprihvatiljiva” činjenica da među 17 novoizabranih sudija Vrhovnog i Apelacionog suda nije bilo mjesta za pripadnike manje brojnih naroda.

Simović Zvicer odbacila je optužbe, navodeći da je izbor obavljen u skladu sa Zakonom o sudskom savjetu i sudijama: “Imamo obavezu da vodimo računa o zastupljenosti manjinskih naroda u situaciji kada nam dva kandidata na rang-listi imaju jedan broj bodova, to se ranije dešavalo, ali u odnosu na ova dva oglasa to se nije desilo”, kazala je Simović Zvicer.

Bonus video: