Maslovarić i Kuburović Mojašević tvrde da nisu krivi za pljačku Prve banke

Optužena Dragana Kuburović Mojašević je tvrdila da je dana 23.10.2017. godine direktor uzimao pare iz trezora i tim novcem napunio bankomat koji se nalazio ispred banke, da je tada sačinjen zapisnik koji su potpisali ona kolega, kao i da je stanje u trezoru i bankomatu bilo ispravno, odnosno bez ikakvog manjka

9097 pregleda 1 komentar(a)
Maslovarić, Foto: Jadranka Ćetković
Maslovarić, Foto: Jadranka Ćetković

Radnik obezbjeđenja Prve banke u Andrijevici Predrag Maslovarić i službenica Dragana Kuburović Mojašević tvrde da nisu krivi za pljačku Prve banke u Andrijevici, 2017. godine, kada je otuđeno 67 hiljada 618 eura i 300 kanadskih dolara.

Oni su to kazali u Višem sudu u Bijelom Polju, pred kojim je otvoreno ročište nakon što je taj sud dva puta ukinuo prvostepenu presudu Osnovnog suda u Beranama.

Tom presudom Maslovarića je sud za tešku krađu osudio na godinu dana zatvora, a Kuburović Mojašević na šest mjeseci i istovremeno odredio da ovu kaznu izdržava u prostorijama u kojima stanuje.

Izmijenjenom optužnicom državnog tužioca Slavenka Smolovića Maslovarić se tereti za krivično djelo “teška krađa” a Kuburović Mojašević za “ zlouotrebu položaja u privrednom poslovanju”.

Optužena Kuburović Mojašević je tvrdila da je dana 23.10.2017. godine direktor banke uzimao pare iz trezora i tim novcem napunio bankomat koji se nalazio ispred banke, da je tada sačinjen zapisnik koji su potpisali ona kolega, kao i da je stanje u trezoru i bankomatu bilo ispravno, odnosno bez ikakvog manjka.

Kuburović Mojašević
Kuburović Mojaševićfoto: Jadranka Ćetković

Maslovarić je tvrdio da nije počinio djelo koje mu stavlja na teret te da nije ni prilazio trezoru.

Tokom ranijeg prezentovanja snimaka sa video nadzora uočeno je da u periodu izvršenja krivičnog djela Maslovarić nije prilazio trezoru. Međutim, pljačka trezora se dogodila u trenutku kada u banci nije bilo struje. Vještak elektrostruke Radomir Anđić utvrdio je da nakon nestanka napona rukovaoc ne treba da ručno angažuje grupnu preklopku.

“ U slučaju potrebe za uključivanjem agregata rukovaoc mora ručno da prebaci iz položaja “mreža” u položaj “agregat”, odnosno poslije uspostavljanja naponskog stanja mreže, da ponovo isključi sa agregata i uključi u distributivnu mrežu”.

Prema optužnici, Maslovarić je 25. oktobra 2017. godine provalio trezor šalterske službe Prve banke Podgorica, na načinšto je origlinalnim ključem otključao vrata od trezora i oduzeo novac iz istog.

Kuburović Mojašević je pribavila Maslovariću protivpravnu imovinsku, u vrijednosti 67.618, 86 i 300 dolara, kada je ključ od trezora ostavila neobezbijeđen na radnom stolu, iako je propisano da saključari povjerene ključeve u radno vrijeme čuvaju na bezbjednom mjestu, a poslije radnog vremena ih nose sa sobom ili ih odlažu u obezbijeđenu kasu. Na taj način ona je okrivljenom Maslovariću, radniku obezbjeđenja u istoj službi, omogućila da dođe do ključa od trezora i da otuđi novac iz njega.

Presuda drugostepenog suda će biti izrečena uskoro.

Bonus video: