Kućni pritvor za napad na policajca i novinarku Vijesti

Prvostepena presuda Nikšićaninu Milošu Jevtiću zbog ugrožavanja Jelene Jovanović i Milinka Dragića

27917 pregleda 68 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Nikšićanin Miloš Jevtić osuđen je na tri mjeseca kućnog zatvora, jer je 14. marta 2021. godine, bezobzirnim ponašanjem ugrozio novinarku Vijesti Jelenu Jovanović i policajca Milinka Dragića.

Nakon gotovo godinu dana i jasnih televizijskih snimaka, Osnovni sud u Nikšiću donio je prvostepenu presudu protiv tog četrdesetogodišnjaka.

Jevtić je, nakon zatvaranja birališta na lokalnim izborima u gradu pod Trebjesom, najprije maltretirao službenika Uprave policije, pa u nastavku svog “performansa”, skinuo dio sa jednog parkiranog vozila i njime u glavu pogodio Jovanovićevu.

”Vršenjem nasilja prema drugom, drskim i bezobzirnim ponašanjem, ugrozio je spokojstvo oštećenih Jovanović Jelene i Dragić Milinka i remetio javni red i mir, na način što je, nakon više uvreda i prijetnji koje je uputio na račun policijskog službenika - oštećenog Dragić Milinka, istom strgao zaštitnu masku sa lica, a zatim uzeo sa putničkog motornog vozila nepoznati predmet i gađao u njegovom pravcu i pogodio ga u predjelu glave - lijevog uha, nanoseći mu laku tjelesnu povredu... nakon čega je sa istog vozila uzeo drugi nepoznati predmet i gađao u pravcu oštećenog... kojim je pogodio oštećenu Jovanović Jelenu koja je tom prilikom zadobila laku tjelesnu povredu”, navodi se u presudi sudije Vukote Vujačića.

U obrazloženju se navodi odbrana okrivljenog, u kojoj je između ostalog naveo da je tog dana, od jutarnjih časova konzumirao alkohol, i da se usljed alkoholisanog stanja, nije mogao sjetiti događaja dok sve nije vidio na televiziji.

”U svojoj završnoj riječi, okrivljeni je, lično i preko svog branioca, ostajući pri datom priznanju, istakao da je kriv i odgovoran za krivično djelo koje mu je stavljeno na teret optužbom, izrazio je stvarno kajanje... i predložio sudu da ga što je moguće blaži kazni”, piše u prvostepenoj presudi.

Omogućiti novinarima da rade slobodno

Pravni zastupnik Jovanovićeve, advokat Mladen Tomović, konstatovao je da je prvostepena presuda u izvjesnom smislu određen vid satisfakcije za oštećene kojima je nanesena laka tjelesna povreda i to dok su obavljali radne zadatake.

”Ono što je mnogo značajnije je činjenica da ova presuda pokazuje uslove i okolnosti u kojima novinari obavljaju svoje radne zadatke, te da su u vršenju istih često izloženi riziku narušavnja sopstevnog, kako psihičkog, tako i fizičkog integriteta. Ovakvi slučajevu moraju biti snažan alarm za držvane organe, da u punom obimu sprovode svoje zakonske nadležnosti kako bi se osigurala bezbjednost novinara i njihov siguran i neometan rad a bez čega se ne može govoriti o slobodi medija u punom obimu”, rekao je Tomović.

On je ocijenio da naknada nematerijalne štete u parničnom postupku, u odnosu na važeću sudsku praksu, ne može biti adekvatna kompenzacija za sve ono kroz šta prolaze oštećeni.

”I moje mišljenje je da bi sudovi u ovim slučajevima morali imati veći stepen senzibiliteta i ugledati se na praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i uporedenu međunarodnu praksu koja se odnosi na odštetne zahtjeve novinara. Svakako, ovakvi i slični događaji nesporno ostavljaju dugotrajne traume i mogu djelovati destimulišuće na poslenike javne riječi u budućem obavljanju novinarske profesije, zbog čega je u prvom redu na državi da stvori adekvatne uslove za bezbjedan i neometan i rad - kako medija tako i njihovih zaposlenih”, saopštio je Tomović.

Bonus video: