Imena policajaca u rukama kriminalaca

Tužilac odredio zadržavanje do 72 sata uhapšenom policajcu Daliboru Medojeviću. Inspektori spremaju lisice za još najmanje dvojicu njegovih kolega, od kojih je jedan visoko rangiran u toj službi

69339 pregleda 153 reakcija 49 komentar(a)
Medojeviću određeno zadržavanje: Juče ispred tužilaštva, Foto: BORIS PEJOVIC
Medojeviću određeno zadržavanje: Juče ispred tužilaštva, Foto: BORIS PEJOVIC

Preko kriptovane “Sky ECC” aplikacije, uhapšeni policajac Dalibor Medojević navodno je članovima škaljarskog klana javljao imena inspektora koji ih istražuju, predmete u kojima postupaju, ali dokle se stiglo u istragama ubistava za koje se “vojnici” te organizovane grupe sumnjiče...

To tvrdi izvor uključen u istragu, objašnjavajući da je uhapšeni policajac do tih podataka dolazio zloupotrebljavajući povjerenje kolega zaduženih za istrage...

Medojević je slobode lišen prije dva dana zbog sumnje da je prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji i članovima tog klana pomagao odajući im povjerljive, službene informacije.

Tokom saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) juče su mu predočene razmijenjene poruke, ali je Medojević tvrdio da ih nije on slao, kazao je Vijestima njegov branilac, advokat Dražen Medojević.

Nakon saslušanja, vršilac dužnosti glavnog specijalnog tužioca Saša Čađenović, odredio mu je zadržavanje do 72 sata.

SDT ni Uprava policije nijesu se zvanično oglašavali povodom hapšenja donedavnog načelnika Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta.

Navodno, dok analiziraju njegovu inkriminišuću telefonsku komunikaciju, inspektori spremaju lisice za još najmanje dvojicu policajaca, od kojih je jedan visoko rangiran u toj službi.

”Njemu su predočene određene komunikacije koje nisu pribavljene mjerama tajnog nadzora, već su sa određene aplikacije... On je negirao i rekao da to nisu njegove komunikacije. To je jedino što vam u ovom trenutku mogu reći. Ne mogu vam konkretno govoriti u vezi koje kriminalne organizacije, ni bilo koji detalj”, rekao je advokat Medojević.

Prema nezvaničnim saznanjima, policijski inspektor bio je pod mjerama tajnog nadzora i njegova komunikacija sa mafijom je dokumentovana.

Advokat Medojević kazao je da je njegov branjenik negirao pred Čađenovićem da je pripadnik kriminalne organizacije i da je stvarao kriminalnu organizaciju:

”Negirao je sve komunikacije koje su mu predočene i to je bila njegova izjava. Druge detalje ne mogu da otkrivam, ni šta je u tim komunikacijama, jer je postupak tajan”, kazaoje branilac policajca.

Istakao je da ne može govoriti ni o detaljima poput onih kojoj kriminalnoj organizaciji Medojević navodno pripada, kao ni da li će specijalni tužilac sudiji za istragu predložiti da mu odredi pritvor.

Odgovarajući na pitanje da li se, na osnovu onoga što im je predočeno tokom saslušanja, mogu očekivati nova hapšenja, advokat je kazao da je sve moguće: “Ovo su neke nove okolnosti, sve je moguće”.

Advokat Dražen Medojević
Advokat Dražen Medojevićfoto: Boris Pejović

Advokat Medojević je potvrdio i da je njegov klijent, u ovoj fazi postupka, jedini obuhvaćen krivičnom prijavom.

SDT je dokaze o povezanosti Medojevića sa škaljarcima dobilo minulog ljeta od partnerske službe iz Evropske unije.

Tada im je stigao prepis više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmjenjivali putem kriptovane aplikacije, a među njima su i one razmijenjene sa ljudima sa policijskom značkom, službenicima tužilaštva i suda.

Sagovornik iz bezbjednosnog sektora tada je najavio da će se posebno provjeravati sve inkriminišuće poruke koje su policajci razmjenjivali preko kriptovane aplikacije, kako bi se potkrijepile i materijalnim dokazima.

Jedan od izvora uključenih u istragu objasnio je juče da su policajci planirali hapšenje kolege još krajem prošle godine, ali da su čekali da inkriminisane poruke potvrde materijalnim dokazima. Navodno, to su i uradili.

Medojević je početkom godine smijenjen sa pozicije načelnika Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, a to mu je, navodno, najavljeno još krajem 2021.

Hapšen je i 2016. godine, zbog sumnje da je odgovoran za nestanak dokaza koje je policija uzela tokom pretresa kuće Veselina Mujovića. Ta istraga obustavljena je nedavno.

Njegovo ime pominjalo se i prije nekoliko godina, nakon što je utvrđeno da mu je jedan od osuđenih u aferi “Košljun” 2007. godi­ne žirirao za kre­dit od 208.000 eura. U vrijeme kada mu je taj Budvanin imovinom garantovao za kredit, Medojević je radio kao in­spek­tor za pri­vred­ni kri­mi­nal. Taj odsjek istraživao je aferu “Košljun”.

Podatke odavao Vukotiću i pokojnom Dedoviću?

Uhapšeni Medojević navodno je preko Sky aplikacije komunicirao sa navodnim vođama škaljarskog kriminalnog klana - Jovanom Vukotićem koji je u bjekstvu i Igorom Dedovićem, ubijenim prije dvije godine u Atini.

Navodno, otkrivao im je kako napreduju istrage ubistava za koje se sumnjiče upravo škaljarci.

Izvor iz istrage kazao je da će analizom njegovih telefona otkriti oni koji su pomagali i posredovali između Medojevića i škaljaraca.

Navodno, pred timom specijalnog tužioca Čađenovića mnoštvo je prepisa razmijenjenih poruka, koje tek treba da budu analizirane.

Što čekate sa Kardinalom, Komitom i Juniorom?

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Rade Milošević pozvao je Tužilaštvo da kaže šta se dešava sa Kardinalom, Juniorom, Komitom i ekipom jer, kako je kazao, cjelokupna javnost zna ko stoji iza tih nadimaka.

”Treba se zapitati kako smo došli u situaciju da načelnik Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta odaje informacije kriminalnim klanovima. Neophodna je ozbiljna reforma policije koja je sada sastavni dio MUP-a”, rekao je Milošević Vijestima.

”Neka nam kažu šta se dešava sa Kardinalom i Juniorom, Komitom i ekipom. Šta čekaju? Cjelokupna crnogorska javnost zna ko stoji iza tih nik nejmova”, rekao je Milošević.

Vijesti su u oktobru prošle godine objavile da su međunarodne službe iz EU dostavile crnogorskoj policiji poruke s tajne aplikacije Sky, u kojima se vidi da se, osim policajaca s nadimcima Komita i Kardinal, s pripadnicima kavačkog klana dopisivao i policijski službenik čije je kodno ime na toj kriptovanoj mreži bilo Junior.

Milošević je ocijenio da je ta situacija dokaz nefunkcionisanja Unutrašnje kontrole unutar Ministarstva unutrašnjih poslova: ”Da nijesmo dobili podršku stranih partnera i sadržaje sa kriptovanih telefona, pitanje je da li bismo ikad razotkrili ove slučajeve. Pitanje je da li Tužilaštvo i ovaj posao radi selektivno”.

Bonus video: