Nikola Mršić ostaje iza rešetaka

Vijeće podgoričkog Višeg suda produžilo pritvor Kotoraninu okrivljenom za ubistvo Gorana Lenca

12148 pregleda 0 komentar(a)
Mršić, Foto: privatna arhiva
Mršić, Foto: privatna arhiva

U pritvoru će, do dalje odluke suda, ostati Kotoranin Nikola Mršić, okrivljen za ubistvo sugrađanina Gorana Lenca.

Zbog opasnosti od bjekstva pritvor mu je produžilo vijeće podgoričkog Višeg suda, kojim je predsjedavao sudija Boris Savić.

Mršića terete da je 16. septembra 2017. godine na pomoćnom stadionu kotorskog Fudbalskog kluba Bokelj, s umišljajem ubio Lenca i pokušao da ubije Milana Jovićevića.

I to ubistvo istražitelji su pripisali ratu kotorskih klanova.

U obrazloženju odluke o produžetku pritvora, sudije Višeg suda piše da je okrivljeni Mršić osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret.

”Okrivljeni Mršić Nikola osnovano je sumnjiv da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju...i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Osnovana sumnja proizlazi iz dokaza na kojima se zasniva predmetna optužnica, a naročito iz sadržine svjedočkog iskaza oštećenog Jovićević Milana, te dovođenja istog u vezu sa izvještajima Forenzičkog centra o DNK vještačenju i svjedočkim iskazom vještaka forenzičke genetike, a koja činjenica predstavlja osnovni preduslov da bi se prema nekom licu odredio, a samim tim i produžio pritvor”, piše u odluci donijetoj početkom marta.

Sudije obrazlažu i da su takvu odluku donijeli imajući u vidu da je Mršić nakon ubistva Lenca bio u bjekstvu, da je uhapšen, a potom ekstradiran Crnoj Gori na osnovu potjernice koju je raspisao Viši sud.

”Navedene činjenice u svojoj ukupnosti opravdavaju produženje pritvora okrivljenom Nikoli Mršiću po pritvorskom osnovu uz člana 175, stav 1, tač. 1 ZKP, budući da u svojoj ukupnosti ukazuju na realnu i osnovanu bojazan od bjekstva okrivljenog, ukoliko bi mu u daljem toku postupka bilo omogućeno da se brani sa slobode”, piše u obrazloženju.

Sudije su napisale i da je vijeće koje je odlučivalo o pritvoru “posebno imalo u vidu” da je pritvor najteža mjera procesne prinude, kao i to da se okrivljeni nalazi u pritvoru od 9. jula 2020. godine:

”Pa je, obzirom na sve naprijed navedeno, našlo da je navedena mjera, kako svojim trajanjem, tako svojom težinom, srazmjerna težini krivičnih djela koja se stavljaju na teret okrivljenom, pri čemu je ovo vijeće imalo u vidu ne samo visinu zakonom zaprijećene kazne, već i sve okolnosti konkretnog slučaja i ista svrha se, po mišljenju ovog vijeća, ne bi mogla ostvariti nekom drugom, alternativnom zakonskom mjerom...odnosno, da se mjera pritvora javlja kao nužna”.

Bonus video: