Vrhovni sud bez kandidata za predsjednika

"U glasanju za predsjednika Vrhovnog suda kandidatkinja Milenka Žižić dobila je osam glasova, kandidatkinja Ana Vuković dva glasa, dok je nevažećih listića bilo šest, čime se nije stekla potrebna dvotrećinska većina glasova za utvrđivanje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda"

10738 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opšta sjednica Vrhovnog suda nije utvrila kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, saopštili su iz te državne institucije.

Kazali su da je obavljen razgovor sa kandidatkinjama koje su se prijavile na oglas za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, sutkinjom Vrhovnog suda Milenkom Žižić i sutkinjom Apelacionog suda Anom Vuković.

"U glasanju za predsjednika Vrhovnog suda kandidatkinja Milenka Žižić dobila je osam glasova, kandidatkinja Ana Vuković dva glasa, dok je nevažećih listića bilo šest, čime se nije stekla potrebna dvotrećinska većina glasova za utvrđivanje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Glasalo je 16 sudija od 17, s obzirom na to da se Milenka Žižić izuzela iz glasanja, jer je bila kandidatkinja", navodi se u njihovom saopštenju.

Opšta sjednica je stoga konstatovala da saglasno članu 38, stav 6 Zakona o sudovima, predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen, o čemu će obavjestiti Sudski savjet, koji bi trebalo da raspiše novi oglas.

Povezani članci

17. Mart 2022.

Mogu li Žižić ili Vuković do 12 glasova

Iz Vrhovnog suda su podsjetili da je Sudski savjet treći oglas za predsjednika Vrhovnog suda, na koji su se prijavile tadašnje sutkinje Apelacionog i Višeg suda u Podgorici Milenka Žižić i Ana Vuković raspisao 5. jula 2021. godine, nakon što kandidati, koji su se prijavili na prethodna dva oglasa, nijesu dobili neophodnu većinu glasova Sudskog savjeta i Opšte sjednice Vrhovnog suda.

"Sutkinja Ana Vuković je odlukom Sudskog savjeta 7. marta ove godine, izabrana za sutkinju Apelacionog suda suda, u koji je napredovala iz Višeg suda u Podgorici. Istovremeno je Sudski savjet donio odluku da se za sudije Vrhovnog suda izaberu sutkinje Apelacionog suda Milenka Žižić, Nevenka Popović, Seka Piletić, Mirjana Pavićević i Katarina Đurđić, sudije Višeg suda u Podgorici", saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Bonus video: