Potvrđena optužnica protiv Nikšićanina zbog nesreće u kojoj su stradala dva mladića

Okrivljeni je vozio 124 kilometara na sat, na mjestu gdje je dozvoljena brzina kretanja do 50 kilometara na sat, i preticao u trenutku kada se iz suprotnog smjera kretao autobus, navodi se u optužnici

7959 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Viši sud u Podgorioci potvrdio je optužnicu koju je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo protiv D.V. iz Nikšića, zbog saobraćajnog udesa u kojem su stradala dva mladića.

U optužnici državne tužiteljke Tatjane Begović se navodi da je okrivljeni izvršio krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja iz člana 348 stav 2 u vezi člana 339 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni D.V, 7. aprila 2021. godine oko 14,30 časova, na magistralnom putu Nikšić - Trebinje u u mjestu Kapino polje, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, ugrozio saobraćaj i doveo u opasnost život i tijelo ljudi. Dodaje se da je usljed toga nastupila smrt više lica.

Okrivljeni je upravljao putničkim vozilom marke „golf“, brzinom od 124 kilometara na sat, na mjestu gdje je postavljenim saobraćajnim znakom dozvoljena brzina kretanja do 50 km/h i započeo radnju preticanja u trenutku kada se iz suprotnog smjera kretao autobus marke „MAN“, kojim je iz pravca Nikšića, upravljao M.N, te ugrozio bezbjednost saobraćaja i ometao saobraćaj iz suprotnog smjera. Usljed ovih propusta je vozilom prešao na lijevu kolovoznu traku i prednjim dijelom svog vozila udario u prednji dio autobusa, usljed čega su saputnici u vozilu okrivljenog oštećeni D.N. (19) i M.C. (19), zadobili tjelesne povrede.

Oštećeni D.N. je zadobio povrede u vidu oštećenja mozga, kao i druge spoljašnje i unutrašnje povrede, od kojih je kod istog odmah nastupila smrt, dok je kod oštećenog M.C. nastupila smrt dana 21.04.2021. godine.

U optužnici se navodi da je okrivljeni u odnosu na osnovno krivično djelo postupao sa eventualnim umišljajem, bio je svjestan da ovakvim kršenjem saobraćajnih propisa može ugroziti saobraćaj i dovesti u opasnost život i tijelo ljudi pa je na to pristao, dok je u odnosu na težu posljedicu – smrt oštećenih, postupao sa svjesnim nehatom, to jest bio je svjestan da njegovim radnjama takva posljedica može nastupiti, ali je olako držao da do nje neće doći ili da će to moći spriječiti.

Bonus video: