Novović izabran za GST: Pune fioke i velika očekivanja

Dugogodišnji sudija Višeg suda u Podgorici izabran je sa deset glasova članova Tužilačkog savjeta, dok je samo tužiteljka Đurđina Ivanović bila protiv da on bude novi šef Specijalnog državnog tužilaštva

35160 pregleda 160 reakcija 55 komentar(a)
Novović dolazi na razgovor sa članovima TS, Foto: Luka Zekovic
Novović dolazi na razgovor sa članovima TS, Foto: Luka Zekovic

Ukazana mi je velika čast od strane vršiteljke dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Maje Jovanović, koja me je predložila za glavnog specijalnog tužioca i Tužilačkog savjeta, koji je podržao njen predlog i moju kandidaturu. Vjerujem i očekujem da ću svojim radom i zalaganjem opravdati ukazano povjerenje, kazao je sinoć "Vijestima" novi GST Vladimir Novović.

Povezani članci

18. Mart 2022.

Vladimir Novović novi glavni specijalni tužilac

Dugogodišnji sudija Višeg suda u Podgorici izabran je sa deset glasova članova Tužilačkog savjeta, dok je samo tužiteljka Đurđina Ivanović bila protiv da on bude novi šef Specijalnog državnog tužilaštva.

Nakon obavljenih intervjua sa prijavljenim kandidatima, v. d. VDT-a podnijela je predlog da se Novović izabere, naglašavajući da je "cijenila stručno znanje i sposobnost za obavljanje funkcije GST-a".

"Stručno znanje cijenila sam na osnovu dokaza priloženih uz prijavu - usavršavanje, obuke i objavljeni stručni radovi dok sam sposobnost za obavljanje tužilačke funkcije cijenila na osnovu mišljenja i intervjua, te na osnovu radnog iskustva za rad u krivičnim predmetima, kvantitetu i kvalitetu rada, motivisanosti za rad u SDT-u, komunikativnost i sposobnost za donošenje odluka i razumijevanja uloge državnog tužioca u društvu", navela je Jovanovićeva.

Naglasila je da je ocijenila i da Novović sa višegodišnjim sudijskim iskustvom u radu u krivičnim predmetima, iskazanoj motivisanosti za unapređenje rada SDT-a, ali i po "stručnim i radnim kvalitetima može stručno, nepristrasno i objektivno na principima zakonitosti i jednakosti pred zakonom obavljati funkciju GST-a".

TS će naknadno odlučiti kada će zakazati sjednicu na kojoj će Novović položiti zakletvu.

Upućeni tvrde da je pred Novovićem brdo posla i da će ga osim redovnih sačekati i brojni predmeti koji godinama tavore u fiokama SDT-a, ali da će najvjerovatnije imati veliki pritisak javnosti, koja očekuje da neće biti povlašćenih, što se do sada spočitavalo kabinetu dugogodišnjega GST-a Milivoja Katnića.

PRIORITET VISOKA KORUPCIJA, FINANSIJSKE ISTRAGE

Novi GST, tokom intervjua pred članovima TS-a, naglasio je da će mu prioritet u radu biti predmeti visoke korupcije i finansijske istrage.

Kazao je da mu je jasno da SDT očekuju brojni izazovi - kadrovske promjene, stvaranje uslova za rad i tehničke opremljenosti, ali da smatra da je najveći problem "percepcija javnosti o radu tužilačke organizacije".

"U Višem sudu sam postupao u predmetima izuzetne složenosti, kako činjenične tako i pravne. Kada sam postavio sebi pitanje - da li mogu da odgovorim funkciji GST-a, rekao sam da mogu, jer su to mjerljivi podaci, koje možete da vidite u mom izvještaju o radu. Radio sam za dvoje ili troje sudija uz kontinuirano visok kvalitet rada i smatram da mogu da podignem organizacioni kvalitetet u SDT-u. Želim da mu dam neku novu dimenziju, takođe, svjestan sam značaja SDT-a i uloge koje ima u poglavljima 23 i 24, odnosno, pravosuđa i temeljnih prava, pravde, slobode i bezbjednosti. To je profesionalni izazov za mene kao i za svakoga kome je cilj pravo, pravda i pravna država. Moj jedini autoritet biće etika i pravna norma", naglasio je Novović.

On je predočio da ima jasan uvid u to koliko je loša slika u javnosti o radu tužilačke organizacije, a potom je iznio i statistički podatak iz istraživanja javnog mnjenja iz decembra 2021. godine, kada je 56 odsto ispitanika reklo da ne vjeruje u rad tužilaštva, a svega 19 odsto da vjeruje...

"Može se to popraviti, pregalačkim radom, povećanjem kvaliteta i stvaranjem osjećaja da je zakon jednak za sve", rekao je on.

OSTRVO PELIKANA

Novović je pred TS-om rekao da se prisjetio knjige Miodraga Majića "Ostrvo pelikana" - gdje se kaže da je "sudija tihi i usamljeni hirurg, koji je obećao čovječanstvu da će svakodnevnim rezovima odvajati bolesno od zdravog tkiva".

"Sudija je, kako se kaže u knjizi, taj koji će ako treba osuditi i boga i svući đavola sa lomače, on ne sluša svjetinu, ni šapat velikih vezira, njegova prirodna misao je sumnja, a potreba osama. Ja sam iz tih razloga želio da budem sudija, a sudija u svojim rukama ima instrument za ograničavanje drugih grana vlasti", odgovorio je Novović na pitanje v. d. VDT-a, koji mu je motiv za kandidaturu.

Predstavnik Ministarstva pravde Andrej Milović, pitao je Novovića da li bi, ukoliko bude GST, podnio ostavku ukoliko ne riješi najzvučnije afere visoke korupcije.

"Ostavka je prije svega lični čin. Nema tog pritiska zbog kojeg ću podnijeti ostavku, jedino ukoliko ne ostvarim rezultate rada. Za mene imena ne znače ništa, postoje samo činjenična utvrđenja, nema biranja, po prispjeću ćemo rješavati predmete", odgovorio je Novović, koji nije želio da iznosi mišljenje o pojedinačnim predmetima "jer ne zna šta se u njima tamo nalazi".

Člana TS-a Steva Muka interesovala je statistika o radu Novovića za vrijeme sudijske funkcije.

"Što se tiče kvaliteta rada, dostavio sam izvještaj za posljednjih pet godina, a uglavnom je to bilo jedna ukinuta odluka godišnje. Odluke u ponovnom postupku su uvijek bile iste, izuzev jedna", rekao je Novović.

ČAĐENOVIĆ: MOGU JOŠ BOLJE

Specijalni tužilac Saša Čađenović kazao je da je cijeli radni vijek bio u tužilaštvu, osim pripravničkog staža, naglašavajući da rezultati njegovog rada mogu da budu garant da će profesionalno, pošteno raditi posao i GST-a.

"Mogu odgovoriti svim poslovima iz domena rada GST-a, mislim da mogu još poboljšati i unaprijediti rad SDT-a", kazao je Čađenović.

On je u programu rada, koji je dostavio TS-u, naveo da je postupao u predmetima protiv dvije najveće organizovane grupe, pa je člana TS-a Steva Muka interesovalo kakav je epilog optužnica, koje je zastupao.

"Morate da znate da tužioci ne mogu uticati na tok ni dužinu trajanja krivičnog postupka. Korona je znatno uticala u protekle dvije godine. Druga stvar koja utiče na dužinu postupaka, to su promjene u sudskom sistemu. Nemam nijednu oslobađajuću pravosnažno presuđenu presudu. Za sada imam jednu pravosnažno okončanu", rekao je Čađenović, koji je od septembra 2015. godine u SDT-u.

Advokat iz Bijelog Polja Miladin Joksimović imao je negativan stav o stanju u tužilačkoj organizaciji zbog čega je bio i motivisan da se prijavi za novog GST-a.

On je rekao da "ne pripada tužiocu da vodi politiku, nego da primjenjuje zakon".

"Motiv mi je da pomognem da se tužilaštvo pokuša vratiti na grane na koje je nekad bilo", kazao je Joksimović.

Biografija

Za Novovića kažu da važi za časnog sudiju i profesionalca, koji je od 2004. godine prošao put od pripravnika i stručnog saradnika podgoričkog Višeg suda, nakon čega je 2009. godine izabran za sudiju Osnovnog suda u Danilovgradu. Poslije pet godina Novović je napredovao u sudskom sistemu - 2014. godine izabran je za sudiju Višeg suda gdje od tada obavlja poslove sudije krivičara u predmetima I stepena, ali i sudije za istragu.

U februaru prošle godine izabran je za člana Sudskog savjeta, gdje je ljetos inicirao da se primijeni član 121 stav 2 Ustava i član 17 st. 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, nakon čega je za 23 sudija prestala funkcija jer su stekli uslove za starosnu penziju.

Novović je bio na čelu sudskog vijeća u brojnim predmetima interesantnim široj javnosti - između ostalog, vodio je predmet u kom su lideri Nove Andrija Mandić i Slaven Radunović oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo - pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja...

Dužio je i slučaj Rada Stošića, koji je osuđen na 30 godina robije zbog ubistva njemačkog državljanina Klausa Dojčlendera, kao i predmet Rufina Vujovića osuđenog na 40 godina zvog svirepog ubistva Želimira Bokana u Baru...

"Njegovo" vijeće oslobodilo je Veselina Piletića od optužbi da je ubio Milana Paljevića, ali i na 10 godina robije osudilo Predraga Jablana zbog ubistva Rajka Mićunovića...

"Ovdje se završava moja kandidatura"

Specijalni tužilac Miloš Šoškić kazao je u uvodnom obraćanju da mu je čast što je u ulozi kandidata za GST-a pred članovima Tužilačkog savjeta, potom je pobrojao ključne poteze tokom 15 godina tužilačke karijere, a onda objelodanio da se "ovdje, završava moja kandidatura za GST-a".

Vršiteljka dužnosti VDT-a je nakon toga rekla da joj je žao da Šoškić odustane, posebno njoj "koja ga najbolje poznaje".

"Hvala vam na mišljenju, ali ono što traje 10 godina, nailazi na zid ćutanja i vrijeme je da se otvori i javno razjasni. Interes državne organizacije je nešto što je najvažnije", rekao je on.

U uvodnom dijelu Šoškić je pročitao da je "sve odluke u predmetima donosio na osnovu zakona, činjenica i nepristrasne težnje u radu".

"Svojom kandidaturom sam iznova probudio pojedince iz određenih neformalnih centara moći, odnosno, medija i NVO, koji su nastavili orkestriranu paljbu, koja prema meni traje skoro 10 godina", rekao je Šoškić.

Centar za građansko obrazovane (CGO) dostavio je TS-u inicijativu da preispitaju da li je Šoškić koristio poziciju tužioca za "ostvarivanje privatnih interesa kada je Vladi podnio zahtjev za dobijanje stana pod povoljnim uslovima".

On je pobrojao kako je u medijima, ne navodeći kojim: "besumučno ponavljano da je tužilac Šoškić odlukom Komisije TS-a povrijedio etički kodeks tužilaca, ne navodeći odluku obdusmana da mu je odlukom etičke komisije povrijeđeno ljudsko pravo"...

"Molim vas, uzmite predmet koji sam radio i javno saopštite šta ste sve u njemu našli, odnosno, da li je neko na mene imao uticaj i isto tako javno saopštite. U odnosu na odluku etičke komisije, molim vas, upoznajte se sa mišljenjem obdusmana i postupite po njegovoj preporuci. Da li sve ovo znači i da ste i vi kontroverzni kada ste prihvatili moju kandidaturu i poslali me na intervju. Deset godina se trudim da doprinesem ugledu tužilačke organizacije, pa zbog toga od vas očekujem da ćete najhitnije staviti na dnevni red ova dva moja zahtjeva. Nadam se da ćete do kraja rasvijetlili moj rad u predmetu koji sam prije više od deset godina zadužio i za koje me postupanje i dan danas optužuje predstavnica NVO", zamolio je Šoškić.

Bonus video: