Građanska alijansa: Novović odlučno da krene u borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina

Prema njihovim riječima, na stolu GST-a mora biti rješavanje raznih afera koje su u prethodnom periodu opterećivale crnogorsku javnost i predstavljali breme za državu

5883 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Novović, Foto: Luka Zeković
Vladimir Novović, Foto: Luka Zeković

Glavnog specijalnog tužioca (GST) očekuje ozbiljan i obiman posao, i neophodno je da se na adekvatan način uhvati u koštac sa svim izazovima koji ga očekuju i odlučno krene u efikasnu i djelotvornu borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina, ocijenjeno je iz Građanske alijanse.

Iz te nevladine organizacije (NVO) pozdravili su izbor novog glavnog specijalnog tužioca na jučerašnjoj sjednici Tužilačkog savjeta.

"GST ima značajnu ulogu u ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24, i tražimo od njega da svojim profesionalnim radom pruži očekivani doprinos na evropskom putu Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Iz GA su rekli da kompletna crnogorska javnost očekuje da GST ostvari konkretne rezultate u rasvjetljavanju krivičnih dijela iz oblasti korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina.

“Mora se postupati na adekvatan način kako prema predmetima koji se već više godinama nalaze u fiokama tužilaca, tako i prema svim slučajevima koji su u toku”, rekli su oni.

Prema njihovim riječima, na stolu GST-a mora biti rješavanje raznih afera koje su u prethodnom periodu opterećivale crnogorsku javnost i predstavljali breme za državu.

“Ono što ne smije da postane praksa GST-a jeste da najveći procenat slučajeva rješava sporazumima o priznanju krivice”, navodi se u saopđtenju.

Evropska komisija je, podsjetili su iz GA, kroz izvještaje o napretku ukazivala na činjenicu da je korišćenje sporazuma o priznanju krivice rasprostranjeno u predmetima organizovanog kriminala.

U GA smatraju da težina krivičnih dijela je u nesrazmjeri sa visinom kazni, novčanih kazni i oduzimanjem imovine.

“Ovaj institut treba da se ograniči na izuzetne slučajeve, kako bi se na taj način uticalo na poboljšanje transparentnosti i kredibiliteta odgovora pravosuđa na organizovani kriminal kroz odvraćajuću i konzistentniju politiku kažnjavanja”, kaže se u saopštenju.

GA poručuje da se ne smije više dozvoliti da se dese situacije kao u slučaju (Svetozar) Marović i mnogim drugim situacijama gdje su se institucije ponašale pasivno.

“Što prije treba utvrditi odgovornost svih aktera i procesuirati odgovorne osobe vezano za slučajeve i afere kao što su Limenka, Snimak, Koverta, Pandora papiri i mnogi drugi koji još uvijek nijesu razriješeni”, rekli su iz te NVO.

U predmetima ratnih zločina, kako su rekli iz GA, iako je registrovan napredak, u posljednje vrijeme posebno kroz saradnju sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, adekvatnih i konkretnih rezultata u ovoj oblasti nije bilo.

“Čak i kada su neke osobe procesuirane, bilo je riječ o osobama koja su na najnižim pozicijama u komandnom lancu”, dodaje se u saopštenju.

Iz GA su podsjetili da je u prethodnom periodu sa relevantnih međunarodnih adresa ukazano na taj problem.

“Ta krivična djela se moraju rasvijetliti do kraja i odgovorni moraju biti procesuirani kako bi se na adekvatan način oslobodili hipoteka iz mračnog perioda naše istorije koje su nam nametnuli pojedinci”, navodi se u saopštenju.

U GA smatraju da će od nemjerljivog značaja biti da se pred lice pravde dovedu svi oni za koje se utvrdi da su počinili krivična djela, bez obzira na njihovu političku ili bilo koju drugu pripadnost.

“Koliko je značajno rješavanje zaostalih i aktuelnih predmeta, toliko je važno i proaktivno djelovanje GST-a, a sve u cilju stvaranja ambijenta u kojem će svima biti jasno da ne postoji niko ko je iznad zakona”, naveli su iz te NVO.

Iz GA su rekli da nadležni što prije moraju da stvore uslove da Sudski savjet radi u punom kapacitetu kako bi se izbjegle poteškoće u radu ovog tijela, kao i njegova eventualna blokada.

“Jer već sada funkcioniše na ivici kvoruma. To posebno ističemo imajući u vidu da je gospodin Novović obavljao funkciju člana Sudskog savjeta koju će sada morati da napusti”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: