Nijedan od 13 policajaca prijavljenih za zlostavljanje Grujičića neće odgovarati

Tužilaštvo priznaje da je Podgoričanin bio mučen, ali i dalje traže policajce koji su to učinili

17909 pregleda 10 komentar(a)
Jovanov otac tvrdi da su mu sina tukli i palicama (ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Jovanov otac tvrdi da su mu sina tukli i palicama (ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Nijedan od 13 policajaca prijavljenih za zlostavljanje Podgoričanina Jovana Grujičića neće odgovarati zbog toga, jer je podgoričko Osnovno državno tužilaštvo ocijenilo da oni nijesu mučili pravosnažno oslobođenog za bombaške napade na kuću nekadašnjeg tajnog agenta Duška Golubovića i lokal “Grand”.

Takvu odluku donijela je tužiteljka Maja Knežević, koja je nakon skoro dvije godine istrage odbacila krivičnu prijavu Budimira Grujičića kojom je više policajaca teretio za zlostavljanje njegovog sina Jovana.

”Obavještavam Vas da sam odbacila krivičnu prijavu podnijetu protiv Miloša Vučinića, Srđana Koraća, Vukašina Lekovića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića, Nemanje Vujoševića, Radomana Vujičića, Miodraga Jovovića, Ivana Peruničića i Ljubisava Strikovića zbog krivičnog djela mučenje...i protiv Danila Krgovića, Matije Kasalice i Aleksandre Knežević zbog krivičnog djela narušavanje nepovredivosti stana, jer ne postoji osnovana sumnja da su izvršili prijavljeno, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”, piše u rješenju koje je dostavila Grujičićima i njihovom pravnom zastupniku, advokatu Damiru Lekiću.

Bivši šef podgoričke kriminalističke policije Vučinić pred tužiteljkom je tvrdio da je prema Grujičiću postupao zakonito i da ga nije uskratio ni za što što mu pripada po zakonu. Njegov kolega Korać istakao je da Grujičića niko nije prisiljavao da se samooptuži za bombaške napade, već da im je taj Podgoričanin sam sve pričao, pa i ono što ga nijesu pitali: “Grujičić je priznao izvršenje ova dva krivična djela, kao i više drugih... policijskim inspektorima je rekao: ‘Đe god na snimcima imate lice sa kapom i šalom, to sam ja’”, ispričao je tužiteljki Korać.

Policajci negirali krivicu

Korać i Vučinić na saslušanju su negirali krivicu. Navode krivične prijave negirali su i ostali saslušani policajci, a ni Jovan Grujičić, koji je iskaz dao u svojstvu svjedoka, nije prepoznao nikog od njih kao svog mučitelja iz prostorija podgoričke policije.

”Grujičić Jovan koji je prisustvovao saslušanju svih osumnjičenih izjasnio se da nijedno od navedenih lica nije ranije vidio, da iste ne poznaje i da je sto posto siguran da to nijesu lica koja su mu 26. maja 2020. godine prilikom prikupljanja obavještenja od njega, u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, nanijeli povrede, odnosno nanijeli tešku bol i patnju kako bi od njega dobili priznanje”, piše u rješenju o odbačaju krivične prijave.

Tužiteljka Knežević obrazložila je da je, provjeravajući navode krivične prijave koju je Budimir Grujičić podnio 4. juna 2020. godine, saslušala Vučinića, Koraća, Lekovića, Ljekočevića, Vujačića, Vujoševića, Vujičića, Jovovića, Peruničića, Kasalicu i Kneževićevu, pribavila medicinsku dokumentaciju, saslušala ostale svjedoke...

Torture ipak bilo

Utvrdila je, međutim, da neko jeste mučio pravosnažno oslobođenog za bombaške napade na kuću policajca Golubovića i lokal “Grand”, pa će sada tražiti NN policajce.

”Kako iz svih prikupljenih dokaza proizlazi da je Grujičić Jovan dana 26. maja 2020. godine doveden u prostorije Centra bezbjednosti Podgorica, i to iz Specijalne bolnice Kotor gdje se prethodno nalazio na liječenju, te da su od njega prikupljena obavještenja i to od strane policijskih službenika koji su tom prilikom kako bi od njega dobili odgovarajuće priznanje ili obavještenje, vršili na njega pritisak i tom prilikom mu nanijeli određene tjelesne povrede, što je konstatovano nalazima i mišljenjima vještaka medicinske struke. Kako je očigledno nakon provedenih dokaza da to nijesu uradila prijavljena lica, to je neophodno spise predmeta prevesti u KTN upisnik protiv nepoznatih lica za krivično djelo mučenje”, obrazložila je Knežević.

Grujičića su maskirani policajci 25. maja 2020. godine uhapsili u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru, gdje se nalazio na liječenju. Dan nakon hapšenja određen mu je pritvor. Iza rešetaka ostao je do 10. novembra iste godine, kada je sudija za istragu naloženo da ga odmah puste na slobodu.

Pravosnažno je oslobođen optužbi za bombaške napade, jer je sud, pored ostalog, ocijenio da je njegovo priznanje iznuđeno policijskom torturom.

U krivičnoj prijavi koju je podnio njegov otac, između ostalog piše da su ga policajci prvo “oteli iz bolnice”, a potom ostavili bez terapije, te da su ga u podgoričkom Centru bezbjednosti udarali bejzbol palicom po bubrezima, slabinama i stopalima, ali i mučili elektrošokerima po genitalijama, očnim kapcima...

U krivičnoj prijavi podnijetoj protiv Vučinića, Koraća i njihovih kolega tvrdio je i da je jedan policajac jahao Jovana:

”Istovremeno praveći snimke tog jahanja i prijeteći tada Jovanu da će to objaviti na društvenim mrežama, da bi svi vidjeli kakav je Jovan mangup”.

Lekić: Šefovi batinaša morali su biti procesuirani

Grujičićev pravni zastupnik, advokat Damir Lekić, najavio je da će podnijeti pritužbu na odluku tužilaštva da ne procesuira nijednog od prijavljenih policajaca:

”Tužiteljka je odlučila da da nastavi postupanje po toj prijavi, s tim što je predmet prevela u KTN upisnik, odnosno, predmet se sada vodi protiv nepoznatih učinilaca. Nelogično je da, nakon što je utvrdila da su neki policajci, kako bi od njega dobili priznanje, na Grujičića vršili pritisak i nanijeli mu teške tjelesne povrede, nije procesuirala makar nadređene neposrednim izvršiocima, koji su, očigledno je, zlostavljanje sve vrijeme prikrivali”, kazao je Lekić.

Istakao je da vjeruje da će u tom slučaju pravda biti zadovoljena, ali i podsjetio da odugovlačenje predstavlja nedjelotvornu istragu i krši međunarodni standard zabrane mučenja.

”U ovoj odluci mnogo šta je nelogično, jer je evidentno ko je od policajaca bio na rasporedu rada i dužnosti toga dana i ko je sve prema Jovanu preduzimao službene radnje, a posebno kod činjenice da ja jasan fakat koji proizlazi iz medicinske dokumentacije i nalaza i mišljenja - da je u tom periodu mučen i zlostavljan, a bio je samo u policiji, nigdje drugo”, rekao je Lekić.

Bonus video: