Tužiteljka traži nezavisne vještake

Suđenje Miomiru Mugoši za navodno nezakonitu prodaju gradskog zemljiša privatnoj kompaniji

5004 pregleda 5 komentar(a)
Mugoša ispred Višeg suda u Podgorici (arhiva), Foto: Boris Pejović
Mugoša ispred Višeg suda u Podgorici (arhiva), Foto: Boris Pejović

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević predložila je juče da nezavisni stručnjaci iz inostranstva odrade novo vještačenje u slučaju prodaje zemljišta privatnoj kompaniji “Carine”.

To je saopštila u nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, optuženom da je tu parcelu prodao ispod cijene i da je time gradski budžet oštetio za 6.700.000 eura.

Jovićević je rekla da bi novi nalaz trebalo da sačine vještaci koji nisu iz Crne Gore, odnosno neka nezavisna institucija.

Tužiteljka je prethodno, u cjelosti prigovorila nalazu komisije vještaka, dodajući da su nelogično tretirana zemljišta i objekti, što je uticalo i na nelogično predstavljanje kupoprodajnih cijena.

”U cjelosti prigovaram nalazu vještaka. Nije korišćen parametar iz javnog poziva putem kojeg je prodavano zemljište. Prema navodima koji su predstavljeni, to bi značilo da država kada prodaje zemljište, prodaje ga po najnižoj cijeni, i tako drugi stiče ogromnu korist”, navela je tužiteljka u podgoričkom Višem sudu.

Ponovila je da to što su vještaci nelogično tretirali zemljišta i objekte na Koniku, Starom aerodromu i Draču, što je uticalo i na nelogično predstavljanje kupoprodajnih cijena.

Predstavnik komisije vještaka Dušan Milošević rekao je da su njene primjedbe neosnovane.

”Кomisija (vještaka) smatra da su svi prigovori tužilaštva neosnovani. Ostajemo pri svemu što je navedeno u nalazima i mišljenjima vještaka”, kazao je vještak Milošević.

Odbrana se protivila predlogu tužiteljke za novo vještačenje, dodajući da se u spisima predmeta nalaze tri nalaza. Dodali su da će sud cijeniti pravnu valjanost svakog pojedinačno.

U sudu su ranije pokušali da usaglase nalaze vještaka arhitektonske struke Vukašina Đuričkovića i ekonomsko-finansijske struke Milenka Popovića, sa nalazom vještaka procjenitelja Sanje Radović.

Do toga nije došlo jer su Đuričković i Popović ostali su pri svojim nalazima u kojima su naveli da je cijena kvadrata zemljišta morala da košta od 880 do 970 eura, dok je Radović navela da je ona oko 167 eura. Riječ je o parceli koju je Mugoša firmi “Carine” prodao za 165 eura po metru kvadratnom.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog-građevinskog zemljišta na kompaniju “Carine”. Mugoša se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je gradski budžet oštetio za 6,7 miliona eura.

Suđenje se nastavlja 14. aprila.

Bonus video: