”Drogu sam držao za sopstvene potrebe”

Nastavljeno suđenje Leonidu Stevoviću iz BiH, nastanjenom u Žabljaku

6330 pregleda 0 komentar(a)
Stevović izlazi iz suda, Foto: Jadranka Ćetković
Stevović izlazi iz suda, Foto: Jadranka Ćetković

Advokat Vidomir Bošković, pravni zastupnik Leonida Stevovića (53) iz Bosne i Hercegovine, nastanjenog u Žabljaku, zatražio je juče od Višeg suda u Bijelom Polju da se iz spisa predmeta izuzme potvrda o pretresu stana okrivljenog koju su službenici Odjeljenja bezbjednosti Žabljak, u novembru prošle godine, navodno nezakonito sproveli.

On je to kazao u Višem sudu, pred kojim Stevović odgovara zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Stevović je uhapšen u novembru prošle godine, kada ga je zbog nasilja u porodici prijavila supruga Angela, koja je nakon tog incidenta sa sinom otišla u Njemačku.

On je za nasilje u porodici, prijetnje oružjem supruzi i sinu osuđen pred Osnovnim sudom u Pljevljima.

Prilikom pretresa stana u Žabljaku, policijski službenici su pronašli drogu i oružje.

Prema optužnici, Stevović je 31. oktobra prošle godine u Žabljaku, radi prodaje držao 5,424 grama kokaina, upakovanog u dva zamotuljka od pvc folije i papira, a oduzeto je 1.100 tableta “lorazepam HF” upakovanih u farmaceutska pakovanja, od 2,5 miligrama, ukupne neto mase 245,20 grama, koje se mogu koristiti u proizvodnji droga.

Stevović nije priznao djelo koje mu se stavlja na teretu u Višem sudu, tvrdeći da je višegodišnji uživalac droge i da je drogu držao za lične potrebe.

Advokat Bošković je obrazlažući svoj predlog, kazao da su službenici policije Odjeljenja bezbjednosti Žabljak prilikom pretresa stana nezakonito postupili, jer pretresu nisu prisustvovali svjedoci, što je predviđeno Zakonom o krivičnom postupku.

Prema ranijem saopštenju Uprave policije, tokom pretresa pronađena su i dva metalna boksa, dva pancira i improvizovana naprava koja služi za ispaljivanje metaka sa 17 komada municije.

Tužilac Slavenko Smolović predložio saslušanje supruge Angele, da se izjasni na okolnosti da je u stanu izuzeta neka eksplozivna naprava, a da se policijski službenici saslušaju na okolnosti da je postojala eventualna opasnost od odlaganja pretresa, dok se ne obezbijede svjedoci.

Sud je odbio predlog tužioca Slavenka Smolovića o saslušanju policijskih službenika koji su vršili pretres, kao i predlog da se sasluša njegova supruga Angela Stevović.

O predlogu advokata Boškovića za izuzimanje potvrde o pretresu sud će odlučiti na narednom pretresu, koji je zakazan za 14. april.

Kokain količine 5, 045 grama, piše u spisima predmeta, nalazio se upakovan u visećoj vitrini u kuhinji, dok je zamotuljak sa ostatkom droge pronađen u kupatilu, u torbici.

Bonus video: