Kolumbijci ostaju u pritvoru

Sud u spisima konstatuje da su okrivljeni priznali izvršenje krivičnog djela

4225 pregleda 1 komentar(a)
Istražni zatvor u Spužu (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Istražni zatvor u Spužu (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Apelacioni sud produžio je pritvor Goranu Brajoviću iz Podgorice, kao i Kolumbijcima Costanu Casa Hose Aleksandru i Caicedo Bandoya Juan Davidu, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, formirane sa ciljem izvršenja neodređenog broja teških krivičnih djela - ubistava u Crnoj Gori.

Tom odlukom potvrđeno je rješenje Višeg suda u Podgorici, koji je produžio pritvor okrivljenima.

Apelacioni sud ocijenio je da je prvostepeni sud, na osnovu svih činjenica utvrđenih u postupku, izveo pravilan zaključak da je u odnosu na okrivljene Hose Aleksandru i Caicedo Huan Davidu, opravdano produženje pritvora po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačka 1 ZKP-a, odnosno zbog opasnosti od bjekstva.

”Iz spisa predmeta proizlazi da su okrivljeni Hose Aleksandar i Caicedo Huan Davidu, osnovano sumnjivi da su izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore. Osnovana sumnja proizlazi iz odbrane okrivljenog Huan Davida koji je u bitnom priznao izvršenje krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret, te je naveo da je u Kolumbiji gdje živi, pitan od strane jedne osobe da dođe u Crnu Goru i ubije čovjeka što je on i prihvatio pa je zajedno sa svojim poznanikom iz Kolumbije došao u Crnu Goru, opisujući tok svog putovanja te činjenicu da su ih uvijek sačekivale druge osobe i transportovale do granice CG (Crne Gore) i BIH (Bosne i Hercegovine), da bi ih treće lice mimo graničnih prelaza nelegalno uvelo u Crnu Goru, gdje su od strane ovog lica koje ih je uvelo u Crnu Goru zaustavilo u bijelom vozilu i da su trebali da budu prebačeni na neku lokaciju koja im nije poznata”, piše u rješenju suda.

Navodi se da osnovanost sumnje proizlazi i iz odbrane okrivljenog Hose Aleksandra koji je takođe, kako stoji u tekstu, priznao izvršenje krivičnog djela...

On je, dodaje se, kazao da je bio dogovor da dođu u Crnu Goru i za iznos od 25.000 eura ubiju jednu osobu koji identitet u trenutku dogovaranja nijesu znali, već bi im to bilo rečeno nakon što stignu u državu.

”Sve to je trebalo da urade za iznos od 25.000 eura, a ukoliko bi im kasnije bilo naređeno da ubiju još nekoga, oni bi to i uradili. Kao razlog likvidacije okrivljeni navodi da je shvatio iz priče da se radi o nekom rivalstvu, ali nije umio da pojasni o kom rivalstvu se radi, s tim što navodi da ljudi koji su ga angažovali su ozbiljni, u smislu da je to organizacija koja je veoma velika i opasna”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Bonus video: