Advokat Jovanović: Željno čekamo da oni koji su montirali "državni udar" završe u zatvoru

Današnje suđenje odloženo zbog nedolaska okrivljenog Bratislava Dikića, usljed bolesti

25666 pregleda 11 komentar(a)
Miroje Jovanović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Miroje Jovanović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2022. 12:40h

Početak ponovljenog suđenja u predmetu "državnu dar". koji je za danas bio zakazan u Višem sudu u Podgorici, odložen je za 30. maj, zbog nedolaska okrivljenog Bratislava Dikića, usljed bolesti. On je sudu mejlom dostavio kopiju medicinske dokumentacije o svom zdravstvnom stanju.

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović rekao je da je Dikić 25. marta mejlom zamolio odlaganje suđenja, navodeći da ima zdravstvene probleme sa bubrezima, te da je poslao izvještaj ljekara specijaliste, ali bez broja protokola. Dodao je da je Dikiću predloženo strogo mirovanje i da uzima dva/tri litra tečnosti. Sudija je kazao da je advokat Dušan Jovović 28. marta u 7.50 časova zatražio odlaganje suđenja i lično dostavio kopiju izvještaja ljekara urologije dr Ljubomira Dinića, u kojem se navodi da okrivljeni Dikić ima zastoj desnog bubrega.

Advokat Miroje Jovanović, branilac Andrije Mandića, nakon odloženog suđenja u procesu za “državni udar” dao je izjavu novinarima.

"Početak ponovljenog suđenja odložen je iz procesnih razloga. Ono što je odbrani mnogo važnije je da se zna ko je montirao, kome je montirao, kako je montirao. Ono što se ne zna i što željno čekamo, da ti koji su montirali završe u zatvoru. Nove dokaze smo predložili u drugostepnom postupku pred Apelacionim sudom, a to je nova izjava svjedoka Mirka Velimirovića, pred tužilaštvom za organizovani kriminal u Srbiji. Apsolutno je sve negirao i govorio o pritiscima koje je trpio. Zatim, oslobađajuća presuda za Miloša Jovanovića, gdje je specijalni tužilac Saša Čađenović odustao od krivičnog gonjenja usljed nedostatk dokaza", rekao je Jovanović. (U početku suđenja u Višem sudu u Podgorici, predmet je bio razdvojen - prim. aut)

Advokat Jovanović je zatim dodao.

“Prvostepena presuda je u ovom velikom postupku donijeta 20.09.2019. godine, da bi u izdvojenom postupku u odnosu na Miloša Jovanovića,što bi u Crnoj Gori rekli “na tišu”, da niko ne zna, 27.09.2019, odustao isti specijalni tužilac koji ovdje navodno goni, odustao od gonjenja Miloša Jovanovića, i donosi se pravosnažna oslobađajuća presuda. Dakle, sedam dana nakon što su nama poslali prvostepenu presudu na 600 strana, okrivljeni Miloš Jovanović je oslobođen usljed nedostatka dokaza, i to isto vijeće sudije Suzane Mugoše. Ta presuda je predata Apelacionom sudu”, pojasnio je Jovanović.

Na novinarsko pitanje, šta očekuje od novog specijalnog državnog tužioca i novog tužilačkog savjeta, reakciju ili proces, advokat je kazao:

“Kao što sam rekao, znamo ko je montirao, kako je montirao, gdje je montirao, s kim je montirao, ko je režirao, sada samo čekamo da ti koji su u tome učestvovali idu u zatvor”, naglasio je advokat Miroje Jovanović.

Apelacioni sud Crne Gore je u februaru 2021. ukinuo prvostepenu presudu kojom su osuđeni lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, te dvojica ruskih državljana, bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, jer su u presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

“U ponovnom postupku, prvostepeni sud će otkloniti povrede na koje mu je ovim rješenjem ukazano, pa će u ponovnom postupku provesti do sada provedene dokaze, kao eventualno i druge dokaze, za koje su stranke saznale nakon glavnog pretresa i koje su dostavile drugostepenom sudu u postupku odlučivanja po žalbama, nakon čega će svestranom i brižljivom ocjenom odbrana svih optuženi i izvedenih dokaza, donijeti pravilnu i zakonitu odluku, koju će valjano obrazložiti”, piše u rješenju.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine. Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godne manje. Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem.

Državljanin Srbije, general i bivši komandant žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora. Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.

Bonus video: