Njemačkom i državljaninu Kosova po tri godine robije zbog šverca oružja

Prvostepenu presudu okrivljenima je izrekla sutkinja Osnovnog suda u Herceg Novom Vesna Gazdić, koja im je osim zatvorske odredila i novčanu kaznu od 1.200 eura

6251 pregleda 0 komentar(a)
Švercovali više komada oružja (Ilustracija), Foto: Uprava policije
Švercovali više komada oružja (Ilustracija), Foto: Uprava policije

Zbog pokušaja krijumčarenja veće količine oružja, njemački državljanin D. R. T. (52) i A. M. (41) sa Kosova, osuđeni su na po tri godine zatvora.

Prvostepenu presudu okrivljenima je izrekla sutkinja Osnovnog suda u Herceg Novom Vesna Gazdić, koja im je osim zatvorske odredila i novčanu kaznu od 1.200 eura.

Istom presudom sutkinja Gazdić izrekla je i mjeru oduzimanja oružja i municije, ali i produžila pritvor D.R.T.

U saopštenju novskog Osnovnog suda piše da su okrivljeni 10. decembra 2020. godine u Budvi, bez odgovarajuće isprave o oružju, neovlašćeno držali veću količinu vatrenog oružja i municije kategorije “B”.

”Koju je okrivljeni D. R. T. pokušao da prenese preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora, u čemu mu je sa umišljajem pomogao okrivljeni A. M.”.

Pojašnjeno je da su njih dvojica skupa u “Pežou” kojim je upravljao okrivljeni njemački državljanin, u improvizovanoj pregradi - bunkeru, koji se nalazio između zadnjeg sjedišta i prtljažnog prostora, sakrili veću količinu vatrenog oružja i municije:

”Koje su pronašli službenici Stanice granične policije Herceg Novi i carinici iz Carinske ispostave Debeli Brijeg, prilikom kontrole i pregleda vozila na graničnom prelazu Debeli Brijeg, oko 19,20 časova, kada je okrivljeni D.R.T pokušao da napusti Crnu Goru i pređe u Republiku Hrvatsku”.

”Prilikom obrazloženja presude, sudija Gazdić je navela da činjenica što okrivljeni D.R.T. ranije nije osuđivan ne predstavlja okolnost koju bi ovaj sud cijenio kao olakšavajuću, imajući u vidu količinu oružja koja je kritične prilike pronađena u njegovom automobilu. Takođe činjenica što se A. M. nalazi u bjekstvu i nije pred sudom saslušan ne utiče na odluku suda da ga oglasi krivim, jer je njegova krivica utvrđena na osnovu dokaza koji su izvedeni na pretresu”, saopšteno je.

Bonus video: