Naređeno je da se droga prati do krajnjeg odredišta

Budimir Krstović je rekao da je jasno da je droga otkrivena na skeneru carine u Baru. Pozvao je Vladu Crne Gore da sazove pres konferenciju i kaže da on nema ništa sa tom drogom

38553 pregleda 8 komentar(a)
Privođenje Budimira Krstovića, Foto: Luka Zeković
Privođenje Budimira Krstovića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.04.2022. 17:02h

Kontejner sam pregledao skenerom i odmah sam uočio, na drugom ili trećem redu paleta, neke anomalije. O tome sam odmah obavijestio načelnika Centra bezbjednosti Bar Tabaša. Rekao mi je da zapišem marku kamiona, boju i broj tablica koji prevozi banane. Njega sam o svemu obavještavao.

To je danas kazao službenik carine u Luci Bar Srđan B. Bulatović, svjedočeći u nastavku suđenja Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerci Marini Krstović, optuženima za šverc 1.206 kilograma kokaina.

Njegovo svjedočenje otpočelo je nakon pitanja sutkinje Vesne Kovačević u podgoričkom Višem sudu, koju je interesovalo šta svjedok radi, koje poslove obavlja i šta mu je poznato u vezi sa pronalaskom droge.

”Već 18 godina radim kao carinski službenik u slobodnoj zoni u Baru, dok na skeneru radim 12 godina. Kontenjer sa bananama u Luku Bar je stigao 23. avgusta oko 17 časova i od tada kada je sa broda spušten, bio je pod stalnim video nadzorom u Port of Adria. Na posao sam došao toga dana od 19 časova. Postojala je obavještajna informacija da se u kontejneru nalazi droga. Na posao sam došao u jutarnju smjenu 26. avgusta. Kontejner sam pregledao skenerom i odmah sam uočio, na drugom ili trećem redu paleta, neke anomalije... U prisustvu fitosanitarnog inspektora sam pregledao brodske plombe, i bile su u redu, brojevi su odgovarali onima na teretnicama. Fitosanitarni inspektor Kalač je otvorio kontejner, samo je pogledao, napipao banane, rekao da je sve u redu i sastavio zapisnik. On je skinuo brodske plombe, a ja sam stavio carinske plombe. U dokumentaciji sam napisao da je sve u redu i rekao vozaču da može da ide”, izjavio je Bulatović.

Odgovarajući na pitanja tužiteljke Tanje Božović, svjedok je rekao da su generalno svi kontejneri pod kamerama pa i taj u kojem je bila droga.

”Kontejner je stigao u Luku Bar oko 18 časova, a ja sam mašinski dio pregledao oko 23-24 sata u prisustvu dva policijska inspektora. Od šefa carinske ispostave Marka Krstića sam dobio informaciju da postoji sumnja da se u jednom kontejneru nalazi droga, a tada su bile prisutne i kolege Dejan Dabanović i Zdravko Obradović. Moguće da su i sve ostali službenici bili upoznati sa ovom informacijom jer je kontejner stajao dva dana. Kontejner je trećeg dana otišao na skener od kada je stigao u Luku Bar, pa su možda sve smjene bile upozorene. Ja sam imao tačnu informaciju po broju da je ovaj kontejner sumnjiv”, odgovorio je Bulatović, odgovarajući na pitanja advokata Dragoljuba Đukanovića.

Okrivljeni Krstović kazao je da je krucijalno to što je droga pronađena i otkrivena prije dolaska u njegov magacin.

”Ovo ukazuje da je ova radnja dirigovana”, istakao je Krstović.

Carinik Bulatoviće naveo je da je godinama pregledao kontejnere firme “San Francisko”, više od 50-ak i da nikada ništa nije bilo sumnjivo. Svjedok je rekao da fitosanitarni inspektor nije imao informacije u vezi sa drogom.

Odgovarajući na pitanja Marine Krstović, carinik Srđan Bulatović je dalje kazao: “Čim sam na skeneru vidio drugačiji oblik u kontejneru, bio sam 99 odsto ubijeđen da je droga. Praksa je da se kontejneri prate da se vidi ko će tu drogu da uzme. Striktno je bio rečeno da ukoliko se uoči nešto sumnjivo, a pogotovo za robu iz Južne Amerike, da se prati do krajnjeg odredišta”.

Reagovao je i Budimir Krstović: “Jasno je da je tebi neko naredio da se Budo ‘časti’ sa ovolikim teretom”.

Marina Krstović je dodala da je prekinut lanac te čuvene policijske akcije.

”Kao što je to bio slučaj ‘Voli’ gdje bi i naši radnici mnogli da prijave pronalazak droge. Koliko je bila tajna akcija, 15 carinika je znalo za ovu drogu. Jasno je zbog čega je policija upala u magacin nakon pet, šest istovarenih paleta, znali su za drogu i prekinuli su akciju. I mi bi mogli da je vidimo da su nas pustili da istovarimo i da, uradimo kontrolu nakon istovara. Policija nije dozvolila da se istovare palete, kao što je to u slučaju ‘Volija’”, navela je ona.

Tražim od Vlade Crne Gore da sazove pres konferenciju i da Abazović, Brđanin i Sekulović kažu zašto su tu robu mene dopremili. Hoću da Vlada objavi da ja nemam veze sa drogom”, insistirao je Budimir Krstović

Na paketima samo DNK policajaca...

”A je li nađena droga u ‘jupolu’. Ispalo je da je krajnji korisnik policija. Na paketima banana u kojima je bio kokain naći ćete DNK samo radnika u Ekvadoru i policije, jer tamo nema otisaka Buda i Marine Krstović”, rekao je advokat Dragoljub Đukanović.

On je rekao da je trebalo vidjeti ko je krajnji primalac, a da je ispalo da je to policija.

”Za ovu akciju saznalo je 15 carinika, 10 policajaca. Policija zna da im se ta droga skida tu, kao što im skidaju i cigarete i o tome sva Crna Gora bruji. Jedini koji ne može da odustane je bio Budimir Krstović, jer Budo ne može da odustane jer su banane njegove. Da je Budo imao interes, tamo bi ‘imao’ svog carinika, špeditera... Neko bi mu dojavio i rekao “zapali” to neđe usput”, rekao je advokat Đukanović. “To je rečenica oko koje se sve vrti: “Da ne bi neko saznao i odustao”. Trebalo je vidjeti ko je krajnji primalac. Ispade policija. Trebali su sačekati a ne tek što je krenuo istovar u magacinu, ni radnici ni Krstovići nisu vidjeli drogu, nisu imali priliku da prijave, rekao je advokat Đukanović.

Bonus video: