Formiran predmet oko videa koji je Knežević dobio od Pozdnjakova

Serija prijetnji, lažnih dojava o bombama i poruke upozorenja, krenule su polovinom marta kada je sa Telegrama, čiji nalog navodno koristi Podznjakov, prijećeno aktivisti za ljudska prava Aleksandru Saši Zekoviću

20812 pregleda 7 komentar(a)
Podznjakov, Foto: Screenshot/Youtube
Podznjakov, Foto: Screenshot/Youtube

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet nakon što je predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević objelodanio da mu je e-mailom stigla video poruka, navodno, od Rusa Vladislava Pozdnjakova, koji je označen kao vođa ekstremne grupacije "Muška država".

Pozdnjakov je u video poruci, koju je Knežević dostavio TV Prva, saopštio da nema nikakve veze sa dojavama o podmetnutim bombama na više lokacija u Crnoj Gori i mejlovima, kojima se pokušava izazvati panika.

U video poruci Pozdnjakov poziva Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) da istraži ko stoji iza prijetnji, koje su stigle elektronskom poštom na adrese Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova i Glavnog grada u kojoj se zahtijeva promjena vlasti u Crnoj Gori i rukovodstva ANB-a i upozorenja da će u suprotnom "Dići škole u vazduh".

Knežević je još u petak, kada su stigli prijeteći mejlovi, kazao da će hitno zakazati sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu.

"Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu će biti zakazana najkasnije do utorka i uvjeren sam da će oni koji budu pozvani na tu sjednicu, a pritom mislim na direktora ANB-a, direktora policije i glavnog specijalnog tužioca, podijeliti s Odborom svoja saznanja, a vjerovatno će i ovu izjavu Pozdnjakova procjenjivati, analizirati i sprovesti određene radnje koje im omogućava i Zakonik o krivičnom postupku i Krivični zakonik", poručio je Knežević.

Serija prijetnji, lažnih dojava o bombama i poruke upozorenja, krenule su polovinom marta kada je sa Telegrama, čiji nalog navodno koristi Pozdnjakov, prijećeno aktivisti za ljudska prava Aleksandru Saši Zekoviću.

Aktivista je 15. marta ove godine podnio prijavu policiji i tužilaštvu da istraže djelovanje Pozdnjakova, za kojeg je policija potvrdila da su utvrdili da se ne nalazi u Crnoj Gori, a tražio je da se uradi i procjena njegove bezbjednosti. Tužilaštvo je 21. marta obavijestilo Zekovića da nema elemenata za gonjenje Pozdnjakova, te da je Rus Crnu Goru napustio 4. februara.

Na e-mail direktora ANB-a Dejana Vukšića 27. marta stigla je dojava da je navodno miniran "TQ Plaza" u Budvi, te da će se bomba aktivirati ukoliko naše televizije ne budu pozitivno izvještavale o agresiji Rusije na Ukrajinu...

Zbog dojave policija je pretražila tržni centar i utvrdila da je dojava lažna.

U petak 1. aprila na mejlove Glavnog grada, Vlade i MUP-a stigao je e-mail iste sadržine u kojem je potpisana grupa "Muška država" i Vladislav Pozdnjakov, a u kojem su navedeni zahtjevi i prijetnje.

Zbog tih prijetnji, nastala je panika u crnogorskim školama, zbog čega nastava u većini obrazovnih ustanova je prekinuta ili nije održana u popodnevnim časovima.

Uprava policije saopštila je da radi na rasvjetljavanju slučajeva, tvrdeći da su pozivi i IP adrese sa kojih su stigle prijetnje iz regiona i inostranstva.

Oni su saopštili da postupaju po protokolima u ovakvim slučajevima.

Bonus video: