Za ubistvo unuka, presuda 11. aprila

"Van razumnog poimanja je da bi optuženi pristao na djelo, koje bi se sastojalo u radnji da hitac pogodi u grudi unuka, kojeg je osobio, odgajao i najviše pomagao, što niko nije demantovao"

4872 pregleda 0 komentar(a)
Huseinovića sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Huseinovića sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

Pa stavite se u moju situaciju, zar da ubijem svoje dijete. Iskreno se kajem zbog onog što se desilo, kazao je Plavljanin Omer Huseinović (76).

To je rekao u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim u ponovnom postupku odgovara zbog krivičnih djela - ubistvo u pokušaju, u odnosu na sugrađanina Muhameda Cirikovića (29), kao i teškog djela protiv opšte sigurnosti, u odnosu na svog unuka Rusmina (29), u sticaju sa krivičnim djelom - izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

Prema optužnici, Huseinović je pucao u sugrađanina Muhameda Cirikovića, ranio ga i istim hicem iz pištolja ubio svog unuka Rusmina Huseinovića, u Ulici dizderača, 15 minuta prije ponoći 12. februara. Prvostepenom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud, Huseinović je osuđen na četiri i po godine zatvora.

Ponovio je da je te večeri sjedio u susjednoj kafani sa unukom Rusminom i konobaricom Oliverom, koju je Ciriković više puta pokušao da pozove da izađe ispred: “Olja je bila drogirana, pijana kao i moj unuk”.

Istakao je da je do opaljenja pištolja ispred kafane došlo slučajno.

”Krenuo sam da vidim unuka, nakon što ga je Ciriković izazvao da izađe ispred kafane. Ispred su bili konobarica te kafane i Olja, kao i gazda Rahman Šahmanović. Oni su me drmali ispred kafane, Šahmanović me povukao oko struka i moguće je da je tada došlo do ispaljenja hica”, kazao je Huseinović.

Objasnio je da je preko njegovog unuka bio Ciriković, i da nije vidio da je njegov unuk pogođen, dok nije začuo konobarice koje su zakukale.

Prije davanja završnih riječi, državna tužiteljka Ljubinka Madžgalj izmijenila je činjenični opis optužnice.

”Umjesto ‘na način što je projektil koji je ispalio prošao kroz meka tkiva Cirikovića i pogodio Rusmina Huseinovića, koji je licem bio okrenut prema njemu’, treba da stoji: ‘koji se nalazio u neposrednoj blizini Cirikovića, svjestan da pucanjem u njega može doći do posljedica po Rusmina, ali je olako držao da do toga neće doći, na način što je projektil prolaskom kroz meka tkiva Cirikovića pogodio u grudi Rusmina’”, kazala je ona.

Tužiteljka je ponovila da je svim dokazima potvrđeno da je optuženi počinio djelo stavljeno mu na teret i zatražila da mu se izrekne kazna u trajanju od 4 godine i tri mjeseca zatvora.

Punomoćnik oštećenog Cirikovića advokat Vukoman Golubović kazao je da se njegov branjenik ne pridružuje krivičnom gonjenju, i da neće postavljati imovinsko-pravni zahtjev.

Advokat odbrane Drago Konatar je kazao da je očekivao izmjenu ne samo činjeničnog opisa, već i pravnu kvalifikaciju djela.

”Van razumnog poimanja je da bi optuženi pristao na djelo, koje bi se sastojalo u radnji da hitac pogodi u grudi unuka, kojeg je osobio, odgajao i najviše pomagao, što niko nije demantovao”, kazao je Konatar, dodajući da je ranija presuda bila prestroga, u poređenju sa sličnim predmetima u crnogorskom sudstvu.

Predložio je sudu da ga oglasi krivim, ali da se sa posebnom pažnjom pristupi prilikom odmjeravanja kazne, jer “ovaj slučaj obiluje izuzetnim olakšavajućim okolnostima”.

Konatar je sudu priložio medicinsku dokumentaciju - da je zdravstveno stanje optuženog izuzetno narušeno.

Presuda će biti izrečena 11. aprila.

Bonus video: