Poruke Medenice čitali u oktobru

Lider DNP-a Milan Knežević pozvao nadležne da pokrenu istragu i objasne ko je, kako tvrdi, štitio bivšu predsjednicu Vrhovnog suda i njenog sina

41125 pregleda 85 reakcija 68 komentar(a)
Miloš Medenica pozira sa “škorpionom”, Foto: Screenshot/Aplikacija SKY, Libertas
Miloš Medenica pozira sa “škorpionom”, Foto: Screenshot/Aplikacija SKY, Libertas

Crnogorski istražitelji još u oktobru prošle godine dobili su od EUROPOL-a poruke koje je preko kriptovane Sky ECC aplikacije uhapšenom policajcu Darku Laloviću slao Miloš Medenica, sin dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

To je juče saopštio lider Demokratske narodne partije Milan Knežević koji je optužio crnogorske institucije da su od tada učinile sve da kroz zloupotrebu službenog položaja zaštite od krivično-pravnog gonjenja i Miloša Medenicu i njegovu majku Vesnu Medenicu.

”Vijesti” su krajem oktobra 2021. godine objavile da su međunarodne službe iz Evropske unije dostavile crnogorskim vlastima novu turu poruka sa kriptovane aplikacije Sky ECC u kojoj je, prema istom izvoru i komunikacija između službenika Uprave policije sa kriminalcima, ali i komunikacija činovnika pravosudnih vlasti sa osobama sa one strane zakona.

Knežević je juče, kao dokaz za svoje optužbe, pročitao dio rješenja kojim je Vrhovni sud 14. marta produžio pritvor Laloviću i Branislavu Karadžiću.

Kriminalna organizacija kojoj, prema sumnjama Specijalnog državnog tužilaštva njih dvojica pripadaju, formirana je zbog vršenja neograničenog broja ubistava, teških tjelesnih povreda, neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet droge i drugih krivičnih djela.

Prema rješenju Vrhovnog suda, kriminalnu organizaciju čiji član je i Lalović, formiralo je, istražiteljima zasada nepoznato lice, a kao članovi označeni su i Goran Rakočević, Filip Bešović, Filip Knežević, Vesko Bubanja, Luka Bulatović i Dejan Vukašinović.

Knežević je juče kazao da je crnogorskim službama komunikacija Medenice i Lalovića dostupna od oktobra, ali da su oni zakasnili sa reakcijom, omogućivši sinu Vesene Medenice da napusti Crnu Goru.

Objasnio je i na osnovu čega temelji svoje sumnje:

”Sektor kriminalističke policije i Specijalno državno tužilaštvo (SDT), a trebalo bi i Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) u oktobru 2021. godine dobijaju ovaj sadržaj komunikacije između policajca Lalovića i Miloša Medenice, i tek u decembru, skoro dva mjeseca kasnije, hapse Darka Lalovića i izvjesnog Božidara Karadžića, a čak ne uzimaju izjave ni u svojstvu građanina, ni svjedoka, ni od Miloša Medenice ni od Vesne Medenice. Zato što ih je neko u SDT i UP štitio i pokušao da prikrije dokaze o učešću u organizovanim kriminalnim aktivnostima”.

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

Kazao je da je sasvim izvjesno da je i koordinator svih službi bezbjednosti Dritan Abazović morao u oktobru prošle godine da ima tu prepisku.

”Zato i pitam Abazovća šta je uradio i šta će uraditi povodom ovih zlopotreba u UP, SDT-u, a očigledno i djelovima sudstva”, rekao je Knežević.

On je pročitao dio rješenja Vrhovnog suda od 14. marta, kojim je Laloviću i Karadžiću produžen pritvor za tri mjeseca.

”Dakle, Vrhovni sud u martu mjesecu, donoseći rješenje o pritvoru, ima komunikaciju između Darka Lalovića i Miloša Medenice. To je sve bilo je u naredbi o sprovođenju istrage i spisima predmeta formiranog u decembru 2021. godine, i to sa zakašnjenjem od skoro dva mjeseca, jer se od oktobra mjeseca ova komunikacija nalazila i u upravi policije i u SDT-u, a pretpostavljam i na stolu Dritana Abazovića”, kazao je Knežević.

ZAŠTO BOŠKOVIĆ NIJE PRIVELA MEDENICE?

On je pitao postupajuću specijalnu tužiteljku Natašu Bošković, zašto nije privela Medenice i donijela naredbu o proširenju istrage protiv njih:

”Jer su i sudije Vrhovnog suda imale uvid u komunikaciju, koju je evo vidjela čitava crnogorska javnost, da se sin Vesne Medenice, Miloš, slika sa automatima, poručuje drogu i aktivno govori o svom učešu u švercu cigareta i švercerskim klanovima grand i mojkovačkom klanu. To jasno govori da je neko iz SDT-a i UP omogućio Milošu Medenici, prije nego što se formirao predmet protiv njega, i to sa nedopustivim zakašnjenjem, da napusti Crnu Goru, da izbjegne kriivčno-pravno gonjenje, a očigledno je i garantovao njegovoj majci da će biti izuzeta od kriivčno-pravnog gonjenja”.

Ponavljajući da je neko u nadležnim institucijama štitio Miloša i Vesnu Medenicu, kazao je da je sasvim izvjesno da tu kriminalnu grupu optužuju da su dojavljivali članovima klanova da li će i kada biti podignute optužnice, obećavali ubrzanje postupaka za uslovni otpust i javljali kakve su odluke donijete.

LINK SA SUDOVIMA I TUŽILAŠTVOM

”Kako su oni mogli da u tom periodu, i prije toga, znaju kad će biti podignuta optužnica, ako nisu imali linkove sa sudovima i tužilaštvom, kako su mogli da znaju ko će dobiti uslovni otpust, i kakva će odluka biti donesena, ako nisu koordinirali, a vidimo da Miloš Medenica negdje jasno aludira i na svoju majku, kako je činila nekim ljudima iz određenih klanova? Ovdje je ključno pitanje - ko je dozvolio da Miloš Medenica nesmetano napusti Crnu Goru, bez saslušanja, bez naredbe o proširenju istrage, i koje dozvolio da Vesna Medenica bude zaštićena od oktobra mjeseca, od kad je ova komunikacija dostavljena nadležnim institucijama”, kazao je Knežević.

Rekao je da nema dilemu da su i crnogorsko pravosuđe i UP nagriženi korupcijom i vezama sa organizovanim kriminalnim grpama, i da ćemo se, bez jasne strategije koja podrazumijeva i borbu protiv organizovanog kriminala i u samim institucijama, suočavati sa ovakvim slučajevima.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ispituje da li je Miloš Medenica, sin doskorašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, počinio bilo koje krivično djelo iz njihove nadležnosti.

Portal Libertas je objavio prethodnih dana transkripte o navodnim kriminalnim radnjama Miloša Medenice.

Lider Demokratske narodne partije i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević kazao je da je ključno pitanje - ko je dozvolio da Medenica napusti državu bez saslušanja, a njegovu majku štitio od oktobra od kada je komunikacija dostupna nadležnim organima

Da li je Katnić znao sve ovo?

Knežević je pitao bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića “da li je znao za sve ovo”.

”Pošto je na jednoj pres konferenciji sa Dritanom Abazovićem upravo govorio o određenim segmentima koji se tiču ove dokumentacije koja je dostavljena preko EUROPOL-a”, rekao je on.

Dodao je da bi njega i Andriju Mandića uhapsili da im je iz Rusije sa nekog broja stigao “smajli”.

Kazao je i da je očigledno da je dio bezbjednosnog sektora povezan sa kriminalnim grupama.

“Ćute zbog neznanja ili umiješanosti”

Milan Knežević pozvao je juče glavnog specijalnog tužioca (GST) Vladimira Novovića, Upravu policije i Dritana Abazovića da pokrenu istragu i objasne ko je štitio Miloša i Vesnu Medenicu.

”Nije problem da se samo pokrene istraga i da neko disciplinski odgovara, od tužilaca, sudija i policajaca, već je neophodno da oni budu uhapšeni i procesuirani, je ovo nisu sitni propusti”, rekao je Knežević.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu istakao je da je neophodno da oni koji su to činili budu uhapšeni i procesuirani.

Upitan da prokomentariše činjenicu da se povodom tog slučaja nisu oglasili ni Abazović, ni direktor UP Zoran Brđanin, ni ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, Knežević je rekao da njihovo ćutanje govori o neznanju ili umiješanosti.

”Bez nezavisne istrage, mi teško možemo utvrditi ko je do kraja umiješan, a ko nema pojma o čemu se radi, a ne bih baš rekao da su toliko neznaveni ni u tužilaštvu, ni u policiji, niti u samoj Vladi, tj. u bezbjednosnom sektoru”, rekao je.

Bonus video: