Novović traži tri nova tužioca

To je jedini način da zakonski izabere dio tima tužilaca u SDT-u, jer je prema Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, u tom tužilaštvu već je popunjen broj specijalnih tužilaca, a kako svi imaju stalne funkcije, on ne može tražiti rotiranje unutar tužilačkog sistema

37052 pregleda 62 reakcija 23 komentar(a)
Novović dolazi na sjednicu Tužilačkog savjeta (arhiva), Foto: Luka Zekovic
Novović dolazi na sjednicu Tužilačkog savjeta (arhiva), Foto: Luka Zekovic

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović ubrzo će od Tužilačkog savjeta tražiti da mu odobre upućivanje tri nova tužioca koji bi mu u naredne dvije godine pomogli u radu naslijeđenih i novih predmeta Specijalnog državnog tužilaštva, saznaju Vijesti.

To je jedini način da zakonski izabere dio tima tužilaca u SDT-u, jer je prema Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, u tom tužilaštvu već je popunjen broj specijalnih tužilaca, a kako svi imaju stalne funkcije, on ne može tražiti rotiranje unutar tužilačkog sistema.

”Vijestima” je u Tužilačkom savjetu nezvanično rečeno da od GST-a, za sada, nijesu dobili takav zahtjev, ali da on prema članu 24 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, ima pravo da od njih traži upućivanje novih tužilaca zbog “obavljanja poslova hitne prirode ili povećanog obima posla”.

Novović je prilikom predaje kandidature za GST-a, Tužilačkom savjetu priložio i program rada, a u kojem je, između ostalog, naveo da će nakon stupanja na funkciju odmah tražiti od TS-a da mu upute tri nova tužioca na period od dvije godine.

”Iz posljednjeg izvještaja o radu SDT-a proizlazi da postoji zaostatak većeg broja nezavršenih istraga i finansijskih istraga, što bi uz otvorene istrage u 2022. godini, dovelo do toga da se sa postojećim brojem specijalnih tužilaca ne poštuje rok za okončanje istraga propisan članom 290 st.3 ZKP-a. Činjenica je da je u značajnom broju predmeta ovaj rok prekoračen, tako da tim predmetima treba dati prioritet u radu”, najavio je Novović.

Kada se obrati Savjetu sa takvim zahtjevom, to tužilačko tijelo može da odobri upućivanje tužilaca iz nekog drugog tužilaštva u SDT, ali samo uz njegovu pisanu saglasnost.

Tužilački savjet može, na njegov zahtjev, uputiti i nekog tužioca u Specijalno državno tužilaštvo na godinu, ali isključivo radi postupanja u konkretnom predmetu...

Novi GST je od 12 specijalnih tužilaca u SDT-u tražio da mu dostave izvještaje u predmetima sa kojima su zaduženi, ali u kojima istrage nijesu završili zakonskom u roku od šest mjeseci, i da o tome i o razlozima zbog čega nijesu ispoštovali predviđeni rok za okončanje rada u tim istragama, odmah obavijeste i v.d. vrhovnog državnog tužioca Maju Jovanović.

Ukoliko se tokom kontrole rada spornih predmeta u SDT-u utvrdi da je neko od specijalnih tužilaca počinio teži disciplinski prekršaj, predlog za utvrđivanje disciplinske može podnijeti GST, ali i VDT, što može i dovesti do razrješenja pred Tužilačkim savjetom.

Teži prekršaj tužioca je ukoliko bez opravdanog razloga ne postupa u predmetima u zakonom propisanim rokovima, a usljed toga nastupi zastarjelost, nemogućnost vođenja postupka i druge posljedice ...

U SDT-u je trenutno je 13 specijalnih tužilaca - Lidija Vukčević iako je lani izabrana u Vrhovno državno tužilaštvo, još radi na predmetima koje je dužila u SDT-u.

Pored nje u SDT-u su Marija Raspopović, Nataša Bošković, Lidija Mitrović, Tatjana Žižić, Saša Čađenović, Sanja Jovićević, Živko Savović, Zorica Milanović, Miroslav Turković, Zoran Vučinić i Miloš Šoškić.

Tužiteljka Ljiljana Lakić trenutno je upućena u Centar za edukaciju u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Novi GST ima plan da od TS-a i traži da iniciraju od Ministarstva pravde izmjenu Pravilnika o mjerilima za potrebno određivanje broja tužilaca u SDT-u, čime bi se zakonski mogao donijeti novi Pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta u tom tužilaštvu.

GST potvrdio da na čelo SPO hoće Šukovića

Specijalno državno tužilaštvo potvrdilo je da je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović uputio direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu dopis u kojem je naveo da bi službenik policije Predrag Šuković dobio njegovu saglasnost za rukovodioca Specijalnog policijskog odjeljenja.

To piše u odgovoru SDT-a “Vijestima”, a u kojem je navedeno da “su u tom pravcu u toku intenzivni razgovori sa direktorom Uprave policije”.

Novović je od Uprave policije, odnosno, SPO krenuo da pravi novi tim saradnika od najvećeg povjerenja.

SDT je navelo da GST “nije dopisom tražio promjene službenika u SPO”.

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, GST želi da promijeni gotovo sve službenike policije u SPO i da poveća broj zaposlenih kako bi odlučnije mogao da krene u borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca...

U SPO su trenutno sistematizovana 32 radna mjesta, ali kada se usvoji novi dokument, u toj jedinici policije biće 50 službenika, koji će raditi po uputstvu GST-a.

Bonus video: