Inspektori kontrolišu SDT

Tokom kontrole, inspektori ne bi smjeli da utiču na odlučivanje ili vođenje istraga u predmetima zavedenim u arhivi Specijalnog državnog tužilaštva

9365 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Pravosudni inspektori Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava počeli su juče kontrolu rada Specijalnog državnog tužilaštva, gdje će tokom nadzora pregledati rad pisarnice, arhive, vođenje evidencija i poslovanje tužilačke uprave.

Redovna kontrola, prema ovogodišnjem rasporedu Ministarstva pravde, trebalo je u SDT-u da bude obavljena 19. oktobra 2022. ali je nedavno taj plan izmijenjen tako da su pravosudni inspektori pola godine ranije počeli sa nadzorom u tom tužilaštvu.

Prema Zakonu o državnom tužilaštvu, pravosudni inspektori Ministarstva pravde trebalo bi da kontrolišu i primjenu Pravilnika o unutrašnjem poslovanju tužilaštva, te ukoliko utvrde greške dužni su da oh zavedu i objelodane kako bi se poboljšao rad i efikasnost pravosudsnog sistema.

Tokom kontrole, inspektori ne bi smjeli da utiču na odlučivanje ili vođenje istraga u predmetima, koji su zavedeni u arhivi Specijalnog državnog tužilaštva, čiji su predmeti često zavedeni pod oznakom “tajno”.

Pravosudni inspektori su kontrolu u SDT-u obavili krajem aprila 2020. godine, a tokom dosadašnjeg nadzora u tom tužilaštvu, nijesu pronađene neke manjkavosti ili nepravilnosti u radu pisarnice, arhive, vođenja evidencije...

U izvještaju Evropske komisije iz oktobra 2021. godine, naglašeno je da je potrebno dodatno ojačati kapacitet Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava za sprovođenje pravosudne inspekcije jer je to važan segment reformi u oblasti odgovornosti pravosudnog sistema.

Za proteklih šest godina, tokom 75 nadzora u svim crnogorskim tužilaštvima, pravosudni inspektori su samo u tri slučaja utvrdili manjkavosti, a tokom posljednje četiri godine - nijesu notirali nijednu grešku.

Bonus video: