Raičević se pomirio sa Biletićem: "Nije htio da me ubije, druže sudija"

Presuda 21. aprila

16922 pregleda 22 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Beranac Ivan Biletić pomirio se Vasom Raičevićem, u kojeg je pucao 10. oktobra 2019. u Beranama.

To su obojica potvrdili juče u sudnici bjelopoljskog Višeg suda, pred kojim Biletić odgovara zbog pokušaja ubistva.

Na tu okolnost se osvrnula i tužiteljka Ljubinka Madžgalj u završnim riječima, tvrdeći da je oštećeni na rekonstrukciji pokazao da je Biletić prvi projektil ispalio u njegovom pravcu, a da mu je prilikom ispaljenja drugog projektila ruka bila podignuta blago uvis.

U istrazi je, tvrdi ona, rekao da je prvi hitac ispalio u njegovom pravcu a druge u istom pravcu, što je sračunato na pomaganje optuženom, sa kojim se u međuvremenu izmirio.

Istakla je da optuženi kazao da je tog dana, dok se kretao iz Berana prema Vinickoj, iz suprotnog pravca na lijevoj strani primijetio Raičevića, dok je na rekonstrukciji kazao da je Raičević bio na desnoj.

Tužiteljka je ukazala da su svjedoci čuli 3-4 pucnja, nakon čega su vidjeli Vasa kako trči.

To što na licu mjesta, nađene samo dvije čaure i jedan projektil ispaljen iz istog pištolja, ona objašnjava iskazom svjedokinja supruge i sestre oštećenog Danice i Danojle, koje su “vidjele brata optuženog kako iz vozila kupi čaure po putu, kao i okolnošću da se na uviđaj policije čekalo više od dva sata”.

”Na osnovu nalaza balističara, jasno je da je zrno prvog projektila pogodilo je oluk vulkanizerske radnje u visini 1,3 metra, sljedeći kada je kretao da bježi preko žive ograde dvorišta, i taj projektil je završio u zidu radnje, a naredne hice, moguće da je ispalio uvis”, kazala je ona.

Branilac okrivljenog, advokat Drago Konatar potencirao je nedokazanost optužnice, na šta “posebno ukazuje činjenica da se Raičević ne pridružuje krivičnom gonjenju, što je neslaganje sa onim čije interese Tužilaštvo zastupa”.

Konatar smatra da je ocjena tužiteljke o rasporedu projektila i oštećenja na vulkanizerskoj radnji proizvoljna i u suprotnosti sa nalazom vještaka balističara Božidara Bakića.

”Proizvoljni su i navodi da je ‘brat optuženog kupio čaure po putu’, a što dokazuju i snimci video nadzora, na kojem se ne vidi zaustaljvljanje bilo kakvih vozila, tim prije što su se svjedokinje nalazile u hotelu Il Sole, odakle nisu mogle vidjeti mjesto događaja, pa je očigledno da je riječ o ‘naknadnom konstituisanju’”.

On se osvruo i na ranije tvrdnje sestre oštećenog Danojle Raičević da je u prodaju droge kojom se navodno bavi Biletić bio umiješan tadašnji načelnik CB Berane Miodrag Mića Božović.

”Neka se istraži to što je pričala Danojla, pa neka Tužilaštvo reaguje protiv tih načelnika policije koji su šefovi mafije, kako je objasnila na sudu”, kazao je Konatar, zatraživši na kraju puštanje iz pritvora, jer “Biletić želi da nastavi borbu oko liječenja za dobijanje svog potomstva”.

Biletić je rekao da se iskreno kaje i da žali zbog svega i ponovio da nije želio nikog da ubije, niti je o tome pomislio ni na djelić sekunde.

”Samo me interesuje miran život. Što god da je bilo među nama, nije vrijedno toga da mi nešto tako padne na pamet. Evo neka kaže iskreno i ljudski da li sam htio da ga ubijem”, rekao je on.

”Nije, nije htio, druže sudija. Ne vjerujem da je htio da me ubije, ipak smo se mi družili”, povikao je Raičević, a zatim dodao: “Mi smo se pomirili ljudski, porodično, nisam ni sa kim pregovarao oko toga, to je ljudsko pomirenje među nama. Ako izađe iz pritvora, neće biti problema, ja bih volio da ga pustite”.

Suđenje je prošle godine počelo iznova, nakon što je poslije bjekstva, Biletić po nacionalnoj potjernici uhapšen 19. oktobra, do kada mu je suđeno u odsustvu.

Presuda će biti izrečena 21. aprila.

Bonus video: