Ivoviću i Šilju iznova počelo suđenje zbog promjene sudskog vijeća: Ostali pri prethodno datim odbranama

“Stefana Šarovića nisam poznavao, pa nisam ni imao motiv ovako da se desi. Mene je Nikola Ivović pitao da mu nabavim pištolje, jer je u Crnoj Gori to bilo skupo”

3423 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Zbog promjene sudskog vijeća, danas je u Višem sudu u Podgorici, iznova počelo suđenje Dušanu Šilju i Nikoli Ivoviću, državljanima Bosne i Hercegovine, optuženima za ubistvo Stefana Šarovića šestog juna 2019, oko 15.20 časova, kod vile ,,Akacija” u Đenovićima.

Pred krivičnim vijećem kojim predsjedava sudija Milena Matović, okrivljeni su ostali kod pretodno datih odbrana.

Branilac okrivljenog Šilja, advokatica Sanja Bojanović je izjavila da su pročitane odbrane okrivljenih i izjave svjedoka.

Okrivljeni Šilj je iznoseći odbranu na glavnom pretresu održanom u februaru, kazao da mu je jako teško da priča.

“Stefana Šarovića nisam poznavao, pa nisam ni imao motiv ovako da se desi. Mene je Nikola Ivović pitao da mu nabavim pištolje, jer je u Crnoj Gori to bilo skupo”.

Kazao je da je tog šestog juna 2019, planirao da pođe na rođendan svog polubrata, zajedno sa Ivovićem, a prodaja oružja, odnosno ruksak sa pištoljima da predaju Šaroviću je bilo samo dio planiranih aktivnosti tog dana. Pojasnio kako je tekla primopredaja oružja. Naveo je da su motorom, kojim je upravljao Šarović, pošli prema Nikoli Ivoviću koji ih je čekao na jednom platou.

“Šarović je vozio motor, a ja sam sjedio iza njega. Došli smo do platoa, a Nikola je išao ka nama, noseći ruksak. Ja sam ostao da čuvam stražu... Nalazio sam se 10-ak metara udaljen od njih. Bila je sezona, puno ljudi i jako prometno mjesto. Nikola i Stefan su se izdvojili, potom je uzeo ruksak i bacio ga iza sebe. Stefan je izvadio pištolj i ništa mi više nije bilo jasno. Krenuo sam da im prilazim i Nikola se otimao i oteo mu pištolj i unazad se pomjerio 2-3 koraka. Zatim je opalio 1-2 hica, i ja sam u tom trenutku izvadio svoj pištolj…Bio sam uplašen i bijesan. Opalio sam nekoliko hitaca ka Stefanu, prema dolje mi je bio okrenut pištolj. Kajem se. Žao mi je, mnogo se kajem”, izjavio je Šilj.

Okrivljeni Ivović je ispričao da je dogovorio da proda Šaroviću nekoliko komada pištolja duge devetke.

“Ja sam donio ruksak, dodao mu i rekao da pogleda oružje, da me isplati i da palimo. Šarović je odložio ruksak, što mi je bilo čudno, a potom me opsovao; “ajde, sad ću da isplatim tebe i tvog smrdljivog Bosanca /Šilj Dušana/, palite odavde da vam ne bi ….” Šarović je potegao pištolj i repetirao ga. Bio sam zbunjen i šokiran. Nisam imao šta drugo nego sam sa obje ruke skočio na njega da mu otmem pištolj. Uspio sam u tome i putem poluge uzeo mu pištolj. Otišao sam dva/tri koraka unazad, a on je krenuo ka mene. Bio sam razjaren da je Stefan uperio pištolj u mene. U tom bijesu, opalio sam dva metka prema Stefanovim nogama. Iza mene se čulo još 5-6 hitaca, kao da dolaze iz daljine. Nikada nije postojala namjera da ovo uradim.”, izjavio je Ivović.

Prema navodima optužnice Šilj se tereti da je zajedno sa Nikolom Ivovićem na podmukao način ubio Šarovića. Njima se na teret stavlja da su počinili krivična djela teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Nakon zajedničkog boravka sa Šarovićem u ugostiteljskom objektu „Kaskara”, iskoristili su njegovo povjerenje i prijateljstvo i predložili mu da ih prati. U optužnici je navedeno da su okrivljeni dolaskom u dvorište kompleksa “Akacija”, iz prethodno pripremljenog oružja, u Šarovića ispalili više hitaca, zatim su se motociklom uputili lokalnim putem i pobjegli.

Bonus video: