Čuvarka pravde ili članica mafije

Bivša predsjednica Vrhovnog suda uhapšena zbog sumnje za stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj. Ona je sinoć saslušana u Specijalnom tužilaštvu nakon što je dovedena iz Kliničkog centra gdje je bila navodno zbog zdravstvenih problema. Pred tužiteljkom negirala krivicu nakon čega je vraćena u zdravstvenu ustanovu

88854 pregleda 247 reakcija 107 komentar(a)
Medenicu sinoć privode u Specijalno državno tužilaštvo, Foto: Boris Pejović
Medenicu sinoć privode u Specijalno državno tužilaštvo, Foto: Boris Pejović

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica ubrzala je svoje hapšenje pokušajem da izađe iz države - policijski alarm upalio se kada je preksinoć graničnim policajcima na Aerodromu Golubovci predala dokumenta nakon čega je sprovedena u podgorički Centar bezbjednosti.

Prema saznanjima “Vijesti”, za njom nije bila raspisana potjernica, ali je bila pod pojačanim nadzorom bezbjednosnih službi.

Takav “tretman” navodno je dobila 11. aprila, kada je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dostavljen obrađeni materijal sa detaljima kriminalnih aktivnosti više članova kriminalne organizacije u kojoj je navodno njen sin Miloš.

Njoj je sinoć nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata, nakon čega je vraćena u bolničku postelju Kliničkog centra Crne Gore.

Više izvora iz Uprave policije i SDT-a kazali su da specijalni tužioci nekadašnjoj prvoj ženi crnogroskog pravosuđa na teret stavljaju dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj.

Konkretne detalje nijesu saopštili ni UP, ni SDT - čelnici obje institucije oćutali su akciju hapšenja nekadašnje vrhovne državne tužiteljke.

O detaljima nije želio da govori ni pravni zastupnik Medenice, advokat Zdravko Begović, koji je kazao da je ona negirala izvršenje krivičnih djela.

Iz bolnice na saslušanje

Medenica je juče oko 20 sati iz podgoričkog Kliničkog centra policijskim automobilom dovedena na saslušanje u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva. Iz automobila je izvela policajka, a kako bi sakrila lisice, preko ruku je prebacila jaknu.

Vesna Medenica
foto: Boris Pejović

Nekih pola sata prije nje, u zgradu SDT-a ušla je i postupajuća specijalna tužiteljka Nataša Bošković, koja je kasnije i saslušala.

Prethodno, Boškovićeva je, saopštili su nezvanično iz istrage, dva puta za po sat “pomjerila” saslušanje Medenice, jer je ovoj navodno bilo pogoršano zdravstveno stanje.

Prvobitni plan bio je da od Medenice uzme izjavu u 17 sati u Kliničkom centru, gdje je osumnjičena hospitalizovana nakon što joj je oko sedam sati izjutra pozlilo u podgoričkom Centru bezbjednosti.

To saslušanje odgođeno je kada je sudski vještak izvještačio njenu medicinsku dokumentaciju i konstatovao da je sposobna za saslušanje van bolnice - “jer njeno zdravstveno stanje nije zabrinjavajuće”.

Po novom planu Medenica je u zgradu SDT-a trebalo da stigne u 17.30 sati, ali je i nova satnica pomjerena za kasnije, navodno, jer se čekala otpusna lista.

Karta u jednom pravcu

Prema informacijama “Vijesti”, Medenica je prije dvije noći posljednjim letom - u 22.20 sati, pokušala da odleti za Beograd. Navodno, ona je imala kupljenu kartu samo za jedan pravac: Podgorica - Beograd.

Izvori iz istrage juče su saopštili da je uhapšena nakon što je predala putne isprave službenicima granične policije na Aerodromu Golubovci.

Aerodrom Podgorica, Podgorički aerodrom
foto: Boris Pejović

Noć je provela u betonjerci podgoričkog Centra bezbjednosti (CB), a dvadesetak minuta prije sedam sati prevezena je u Urgentni blok Kliničkog centra.

Iz te zdravstvene ustanove “Vijestima” je ranije juče rečeno da je njeno zdravstveno stanje stabilno, ali da će biti zadržana na liječenju.

Nakon nekoliko sati provedenih na Internoj klinici, data je saglasnost za njeno saslušanje.

Sin

SDT je protiv njenog sina Miloš Medenice formirao predmet i označio ga kao jednog od organizatora kriminalne grupe. On je, prema nezvaničnim informacijama, Crnu Goru napustio u decembru prošle godine. Navodno, to je učinio dva dana nakon što je uhapšen njegov prijatelj, policajac Darko Lalović, koji je bio lično obezbjeđenje njegove majke Vesne Medenice dok je bila predsjednica Vrhovnog suda.

Prema porukama sa kriptovane aplikacije Sky, koje je objavio portal Libertass press, mlađi Medenica švercuje cigarete i kupuje drogu, obezbjeđuje transport krijumčarenih cigareta iz Bara, osigurava nesmetano kretanje jednog kriminalca, posjeduje i koristi zabranjeno oružje. U istoj prepisci je tvrdio i da o tome sve zna njegova majka od koje očekuje zaštitu.

U jednoj poruci on govori da njegova majka zna sve o tome: “Oni su se pomirili sa “grandovcima” i izbacuju po četiri kamiona u pet dana. I od.. (zvučni prekid) onoga Pekića i plasirali priču da sam to ja uradio. I već je on mlatio da ja radim. Ali i to nas boli ku..c, jer ona se sve zna, od početka baš, zbog ne daj bože, da je u toku da nas može zaštititi. Istim napadamo kao oni na nas. Čak i gorim kad im ona zna sve i još su oni došli kod nje da je mole da im izađe u susret”, navodi se u porukama Medenice i Lalovića.

Prijatelji, kumovi

Dio javnosti, predvođen tadašnjom opozicijom kao i civilnim sektorom, godinama je pričao o prijateljskim vezama Medenice za čelnicima DPS-a i biznismenima okupljenim oko te stranke, optužujući je da javnu funkciju nezakonito koristi kako bi služila privatnim a ne javnim interesima.

Dok je bila na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva, 2012. godine, rekla je da nisu pronašli ništa sumnjivo u dva sporna ugovora Telekoma Crne Gore iz 2005. godine...

Američke finansijske vlasti prethodno su utvrdile da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura, uključujući “i advokaticu, sestru tada najvišeg vladinog funkcionera”, kao i da su dvojica zvaničnika iz uprave tadašnje državne kompanije novac deponovali na lične račune u bankama van Crne Gore.

Medenica je tada kazala da bi Tužilaštvo pokrenulo postupak da je u ta dva ugovora bilo dokaza “protiv advokata Ane Kolarević (sestra tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića) ili bilo koga drugog”.

“Zakon je jednak za sve. U tim ugovorima se Kolarevićeva nije pominjala, niti se pominjalo ijedno ime. Radilo se o institucijama koje su međusobno sklapale ugovore o konsultantskim usugama i imena nijesu bila apsolutno niti poznata, niti tada važna”, saopštila je Medenica 2012.

Nekoliko godina kasnije, MANS je objavio istraživački tekst o tome kako je Medenica četiri godine krila informaciju o poslu sa porodičnim prijateljem Zoranom Ćoćom Bećirovićem, kome je prodala naslijeđeno zemljište od supruga i prihodovala gotovo 139 hiljada eura i time prekršila zakon.

”Sama činjenica da je četiri godine od javnosti krila poslovnu transakciju sa Bećirovićem je dovoljna za reagovanje nadležnih organa po službenoj dužnosti, međutim ćutanje same Vesne Medenice je apsolutno neprihvatljivo, a odsustvo bilo kakve reakcije ili demanta otvara dodatni prostor za sumnju u zakonitost kompletnog posla. Vesna Medenica javnu funkciju u pravosudnom sistemu Crne Gore obavlja već skoro četiri decenije i cijenimo da je dovoljno upoznata sa potrebom da nosioci tih funkcija uživaju ugled i povjerenje građana kojima služe”, naveli su iz MANS-a te 2019. godine.

Podgorički Osnovni sud nedavno je prvostepeno odbio tužbeni zahtjev Bećirovića protiv te nevladine organizacije, “Vijesti” i lista “Dan”, a zbog tekstova objavljenih tim povodom, konstatujući da u njima nema ništa sporno i da nije on, već posao Medenice bio u fokusu objavljenih članaka.

Ostavka

Medenica je bila na čelu Vrhovnog suda 13 godina, do ostavke koju je podnijela krajem 2020. godine.

Prethodno, Evropska komisija je u Izvještaju o napretku izrazila zabrinutost zbog načina na koji je Sudski savjet 2019. tumačio Ustav i time dozvolio da predsjednica Vrhovnog suda bude izabrana treći put.

Povezani članci

30. Decembar 2020.

Vesna Medenica podnijela ostavku

Između 2019. i početka 2020. godine, Sudski savjet ponovo je naimenovao ukupno sedam predsjednika crnogorskih sudova, uključujući i predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, na treći mandat.

U najvišem pravnom aktu eksplicitno se navodi da se ta funkcija može obnašati samo dva puta.

Sredinom marta utvrdili ko je ko na Sky aplikaciji

Iz MUP-a su juče saopštili da su sredinom marta obavili identifikaciju Sky korisnika i o tome upoznali postupajućeg tužioca.

U saopštenju iz te institucije navode redosljed poteza prije tog čina, apostrofirajući da poštuju pretpostavku nevinosti u slučaju Vesne Medenice.

”Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore se dana 15.12.2021. godine, zamolnicom obratilo nadležnom Tužilaštvu Republike Francuske za pružanje međunarodne pravne pomoći u krivičnom predmetu - tačnije za dostavljanje sadržaja sa Skay platforme korisnika - tj. KODA, koji se može dovesti u vezu sa kriminalnim aktivnostima na području Crne Gore - a u cilju identifikacije vlasnika i analize sadržaja navedenog KODA. Dana 17.02.2022. SDT-u na prethodno upućenu zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći stigao je traženi materijal. Dana 23.02.2022. od strane SDT-a, Upravi policije je dostavljen navedeni materijal na dalju kriminalističku obradu. Dana 16.03.2022. izvršena je identifikacija Sky korisnika o čemu je upoznat postupajući tužilac. Dana 11.04.2022. od strane Uprave policije, Specijalnom državnom tužilaštvu dostavljen je obrađeni materijal u odnosu na kriminalne aktivnosti većeg broja lica - članova kriminalne organizacije”, navodi se u teksu MUP-a na čijem je čelu Sergej Sekulović.

Nema pritiska na zaposlene u KC?

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica negirala je sinoć pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković da je počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj, kazao je njen branilac, advokat Zdravko Begović.

Zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, njoj je nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 sata, nakon čega je vraćena u bolničku postelju Kliničkog centra Crne Gore.

Iz te zdravstvene ustanove nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li ordinirajuće ljekare ili menadžment “pritiskaju” da Medenicu zadrže na liječenju.

Klinički centar Crne Gore, KCCG
foto: Luka Zeković

Nekoliko sati nakon što su im poslata pitanja, medijima je stiglo saopštenje u kojem ističu “da su sve odluke o prijemu, hospitalizaciji ili otpustu bilo kojeg pacijenta zasnovane isključivo na medicinskim indikacijama”.

Begović ima pravo žalbe na rješenje o zadržavanju, ali ona ne zadržava izvršenje rješenja.

Ukoliko specijalna tužiteljka predloži određivanje pritvora Medenici, ta osumnjičena u roku od 72 sata mora biti privedena sudiji za istragu, prije isteka roka zadržavanja.

”Sudija za istragu će, u prisustvu državnog tužioca, saslušati lice iz stava 1 ovog člana o svim okolnostima od značaja za donošenje odluke o određivanju pritvora i odmah poslije saslušanja, a najkasnije u roku od 24 časa od kad mu je to lice dovedeno, odlučiti da li će odrediti pritvor ili odbiti predlog za određivanje pritvora”, propisano je zakonom.

Bonus video: