Seminar DF slušali u Agenciji

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o nezakonitom snimanju - kada su predstavnici DF u petrovačkom hotelu “Palas” organizovali dvodnevni seminar

9608 pregleda 3 komentar(a)
Peruničić ulazi u Viši sud (arhiva), Foto: SAVO PRELEVIC
Peruničić ulazi u Viši sud (arhiva), Foto: SAVO PRELEVIC

Protiv bivšeg šefa tajne službe Dejana Peruničića podnijet je novi optužni predlog zbog sumnje da je naredio prisluškivanje funkcionera i aktivista Demokratskog fronta (DF).

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o nezakonitom snimanju - kada su predstavnici tog političkog saveza u petrovačkom hotelu “Palas” organizovali dvodnevni seminar.

Peruničić je tada, kako je ranio tvrdio Milan Knežević (DF), naredio Agenciji za nacionalnu bezbjednost kojom je rukovodio - da ozvuči kompletan hotel na Crnogorskom primorju.

”Prema našim operativnim saznanjima, koje smo dobili iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), došli smo do podataka da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) u periodu od 5. do 7. jula 2020. ozvučila čitav hotel Palas kako bi prisluškivala 278 anketara, aktivista, poslanika i funkcionera DF-a koji su bili na seminaru”, rekao je Knežević početkom novembra 2021.

416

član Krivičnog zakonika kaže da će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina kazniti ono službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog...

Bivšem direktoru ANB-a, kako je Vijestima rečeno, na teret se stavlja da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, u produženom trajanju. Optužni predlog dostavljen je podgoričkom Višem sudu 15. aprila.

To je treća optužnica podnijeta protiv Peruničića, a svaka se tiče nezakonitog prisluškivanja, odnosno praćenja.

Prvi put uhapšen je nakon što je podnijeta krivična prijava za nezakonito prisluškivanje političara, novinara i crkvenih velikodostojnika, a drugi put nakon što je prislušni uređaj pronađen u kancelariji donedavnog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

U prvom slučaju, Peruničić je uhapšen istovremeno sa nekada njegovim podređenim, bivšim šefom tajne pratnje u ANB Srđom Pavićevićem.

Kako su tada objavili nadležni, na njihovom spisku za praćenje bili su i aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, donedavni predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, šef njihovog poslaničkog kluba Slaven Radunović, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, poslanik Milo Božović (DF), čelnici Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Goran Danilović i Vladimir Joković, funkcioner Demokrata Boris Bogdanović, kao i novinarka Nevenka Bošković Ćirović i Petar Komnenić.

U predmetu formiranom zbog nezakonitog prisluškivanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Peruničić će se 11. februara naći na optuženičkoj klupi.

Specijalni tužilac Miroslav Turković krajem prošle godine sudu je podnio optužni predlog kojim Peruničića takođe tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

U toj istrazi utvrđeno je da je, po Peruničićevom nalogu, krajem 2017. u Katnićev kabinetu postavljen prislušni uređaj, kao i da je aparat bio u funkciji od trenutka kada je postavljen pa do početka 2020. godine.

Peruničić je uhapšen 21. oktobra prošle godine, ali je nakon saslušanja pušten da se u daljem postupku brani sa slobode.

Knežević je ranije kazao da su poslanici i funkcioneri Demokratskog fronta prisluškivani u hotelu Palas u periodu od 5. do 7. jula 2020. godine

Bonus video: