Ljuan Hasanaj: Nesrećan slučaj, pištolj slučajno opalio, nas su kidnapovali

Okrivljeni su pred vijećem kojim predsjedava sudija Milena Matović, ponovili da nemaju veze sa ubistvom, da su nevini u zatvoru već skoro dvije i po godine, te da je ovo politički proces

10642 pregleda 9 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Luka Zeković

Zbog izmjene u sastavu krivičnog vijeća, danas je u Višem sudu u Podgorici, počelo iznova suđenje okrivljenim Ljuanu Hasanaju, Ljuljzimu i njihovoj majci Nuri, optuženi za ubistvo policajca Milutina Lekovića.

Okrivljeni su pred vijećem kojim predsjedava sudija Milena Matović, ponovili da nemaju veze sa ubistvom, da su nevini u zatvoru već skoro dvije i po godine, te da je ovo politički proces.

Ljuan je rekao da ih drže kao taoce, te da on nema ni od koga nikakvju optužnicu.

"Nas su kidnapovali. Mi smo taoci. Ne znam zašto sam ovdje. Nismo ništa učinili. Ovo je deseti put da se vrti ista priča, samo se mijenaj sudsko vijeće", rekao je on.

Njegov brat, optuženi Ljuljzim je rekao da je imao 15.000 eura koje je nosio u torbi za svoje liječenje, ali da mu je uzeo policajac koji je ostao živ. Okrivljena Nura je navela da su svo troje imali torbe u kojima su imali po 5.000 eura i po malo odjeće, ali da ne zna gdje je taj novac.

Tužiteljka Tanja Čolan Deretić je sudskom vijeću napomenula da se ovako okrivljeni nijesu izjašnjavali pred prethodnim krivičnim vijećem.

"Smatram da je ovo farsa...Nisam ubio policajca Lekovića, bio je nesrećan slučaj. On je držao pištolj, auto se sudarilo, udario u betonski zid i opalio je pištolj“, istakao je Ljuan Hasanaj.

Ljuljzim Hasanaj vtvrdi da je optužnica "falsifikovana".

"Policija nas je prije ovog događaja, pretresla i kontrolisala i nije bilo ni bombi ni pištolja kod nas"

Nura Hasanaj je kazala da je "sve što je napisao u optužnici je kao režija za crtani film, sve je falskifikat, sve je ovo politika".

Prema navodima optužnice, Hasanaj je 15. decembra 2019. godine hicem iz pištolja "CZ" ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu "dačija daster" u Igalu.

Potom je, kako se navodi u optužnici, pištolj uperio u policajca Aleksandra Кilibardu, u namjeri da ga liši života. Tada je pištolj zakočio. Кako se navodi u optužnici, zločin se dogodio 15. decembra 2019. godine oko 14.40 časova.

Leković i Кilibarda su tog dana priveli Luana, Ljuljzima i Nure Hasanaj jer kod sebe nijesu imali lična dokumenta. Okrivljeni su odmah nakon ubistva Lekovića i udara vozila u betonsku ogradu pored puta, izašli iz automobila i iz gepeka uzeli kesu, nakon čega su se dali u bjekstvo.

Nakon kraće potrage, bjegunci su uočeni u naselju Sutorina, a Ljuan Hasanaj se tada mašio pištolja koji je uperio prema policajcima koji su ih uočili i uz prijetnje pokušao da sa bratom i majkom uđe u policijski kombi ,,reno trafik“ kojim su planirali dalji bijeg.

Oni su uspjeli da uđu u kombi i nastavili da prijete policiji. Ovog puta osim pištoljem, Ljuan je zaprijetio i aktiviranjem bombe, na šta je jedan od policajaca Ljuana pogodio u ruku u kojoj je držao pištolj i tako ga onesposobio.

Suđenje se nastavlja 17. maja.

Bonus video: