Medenica "čašćena" sa tri stana, zbog uticaja na odluke?

Istražitelji sumnjaju da je Vesna Medenica “čašćena” sa tri stana, zbog uticaja na odluke u pojedinim sudskim predmetima. Više osoba uhapšeno zbog sumnje da pripadaju istoj grupi, Vijestima rečeno da su ih povezivali brojni nezakoniti poslovi - dominantno šverc cigareta

89973 pregleda 46 reakcija 39 komentar(a)
Medenica svojevremeno na predavanju o borbi protiv organizovanog kriminala, Foto: Boris Pejović
Medenica svojevremeno na predavanju o borbi protiv organizovanog kriminala, Foto: Boris Pejović

Istražitelji sumnjaju da je Vesna Medenica ”čašćena” sa tri stana, zbog uticaja na odluke u pojedinim sudskim predmetima, saznaju Vijesti.

Listu je iz više nezvaničnih izvora potvrđeno da su na Crnogorskom primorju nekretnine koje je na taj način navodno dobila dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda.

Zbog toga je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti da je počinila krivično djelo - protivzakoniti uticaj i stvaranje kriminalne organizacije...

Potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović, komentarišući taj slučaj rekao je da je hapšenje Medenice zapravo ono što se najviše tražilo od naše države u integracionim procesima - procesuiranje “krupnih riba”.

”Moramo da budemo svjesni da procesuiranje svih ljudi upletenih u kriminal nije usmjereno pritiv nikoga lično. To je proces u kom se Crna Gora transformiše nabolje, uspostavlja se vladavina prava i bolji bezbjednosni ambijent, što će nam omogućiti brži ekonomski rast i veći životni standard građana. Po pitanju toga veliki sam optimista. Mi smo u jednosmjernoj ulici koja vodi ka Evropskoj uniji, i na tom putu moramo da očistimo svoju kuću. Što prije to uradimo, to je bolje za sve nas”, kazao je on.

Privođenje Milorada Medenice
Privođenje Milorada Medenicefoto: Luka Zeković

Medenica je uhapšena 17. aprila na Aerodromu Golubovci, dok je iz Podgorice pokušavala da se ukrca na posljednji let za Beograd te večeri.

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković dan kasnije odredila joj je zadržavanje do 72 sata.

Nedugo nakon njenog saslušanja uhapšeno je još nekoliko osumnjičenih da su članovi kriminalne grupe koju je, prema tvrdnjama istražitelja, formirao Medeničin sin Miloš Medenica, koji je u bjekstvu.

Petrovića dovode na saslušanje
Petrovića dovode na saslušanjefoto: Luka Zeković

Više osoba lišeno je juče slobode zbog sumnje da pripadaju istoj grupi, a Vijestima je rečeno da su ih povezivali brojni nezakoniti poslovi - dominantno šverc cigareta...

Pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala, prema tim informacijama, podnijeli su juče prijave protiv 11 osoba kao i nikšićke kompanije Kopad company koja je u vlasništvu jednog od osumnjičenih Luke Bakoča - bivšeg fudbalera.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Vesna Medenica, njen sin Miloš, njen nekadašnji tjelohranitelj - policajac Milorad Medenica, optuživani za šverc cigareta Petar Milutinović, Vasilije Vanja Petrović, sin vlasnika građevinske kompanije Cijevna komerc Danila Petrovića, Bakoč, službenica Uprave carina Ivana Kovačević, Nikola Raičević, Marko Vučinić, policajac Darko Lalović, M.P. i B.P...

Nikšićka firma Kopad company imala je skladište u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, a prema rješenju imali su pravo da skladište akciznu robu - duvan, duvanske proizvode, kafu, alkohol, bezalkoholna pića...

Početkom jula prošle godine Vlada je, na predlog Biroa za operativnu koordinaciju, kojim rukovodi potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, donijela odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u tom i još 25 skladišta u Slobodnoj carinskoj zoni.

Bakoča sprovode u SDT
Bakoča sprovode u SDTfoto: Luka Zeković

Odao ih Sky

Izvor uključen u istragu objasnio je da su u nastavku akcije koja je započela hapšenjem bivše prve žene crnogorskog pravosuđa, lisice na ruke stavili osumnjičenima za pripadništvo klanu čiji je i ona član, koji su, navodno radili prljave poslove za tu kriminalnu organizaciju.

Isti sagovornik pojašnjava da su do 11 osumnjičenih došli analizirajući kriptovanu komunikaciju ranije uhapšenog Medeničinog tjelohranitelja Darka Lalovića.

”Nakon analize njegove komunikacije poslat je zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć, koji smo i dobili. Taj materijal je selektovan i identifikovana je višečlana kriminalna grupa povezana po nekoliko osnova”, rekao je taj sagovornik.

On objašnjava da nekadašnju predsjednicu sumnjiče da je “završavala” kriminalcima sudske predmete, a zauzvrat dobijala stanove i drugu korist.

”Ona je vršila protivzakoniti uticaj kako bi nezakonito sticala materijalnu korist”, kazao je isti sagovornik, ne objašnjavajući u kojim je to predmetima navodno radila.

Kovačevićeva ispred SDT-a
Kovačevićeva ispred SDT-afoto: Luka Zeković

Nije precizirao ni da li je taj “posao” radila preko svog sina Miloša Medenice, o kom nadležni danima ćute.

Dio uhapšenih, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” učestovao je u krijumčarenju cigareta i droge, što je, kako se sumnja, organizovao Medeničin sin Miloš.

Iz Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva ni juče se nijesu oglasili povodom akcije u kojoj su uhapšeni Vesna Medenica, dvojica policajaca, službenica Uprave prihoda i carina.

Pritvor za sve

Većini juče uhapšenih nakon saslušanje određeno je zadržavanje do 72 sata, a u tom roku specijalni tužioci odlučiće o eventualnom predlogu za određivanje pritvora.

U zgradu SDT-a prvo su dovedeni Bakoč i Kovačevića, a nešto kasnije i uhapšeni policajac Milorad Medenica i bivši fudbaler Luka Bakoč.

Tokom čitavog prijepodneva policajci su “maricama” i službenim “dačijama” dovozili uhapšene, koje su nakon saslušanja vraćali u prostorije za zadržavanje.

Prema informacijama iz istrage među osumnjičenim članovima klana je i nekoliko osoba koje su odranije u spuškom zatvoru - zbog izvršenja drugih krivičnih djela.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda, koja je kupovinom karte u jednom pravcu ubrazala svoje hapšenje, jedina je nakon saslušanja umjesto u pritvor smještena u bolničku postelju. Navodno, jer joj je pozlilo.

Privođenje jednog od osumnjičenih u SDT
Privođenje jednog od osumnjičenih u SDTfoto: Luka Zeković

Lalović priveden iz zatvora

Ranije uhapšeni policajac Darko Lalović juče je iz spuškog zatvora doveden na saslušanje u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva.

Nije poznato da li se on pred specijalnom tužiteljkom izjašnjavao na navode iz dokumentacije koju je SDT-u u februaru dostavio Europol, a iz koje se vidi da preko kriptovane “SKY” aplikacije Miloš Medenica od njega traži kokain iz Kolumbije, ali i dogovara šverc cigareta i marihuane.

Prema porukama sa kriptovane aplikacije Sky, koje je objavio portal Libertass press, mlađi Medenica sa Lalovićem dogovara i obezbjeđivanje transporta krijumčarenih cigareta iz Bara, osigurava nesmetano kretanje jednog kriminalca, ali i hvali mu se zabranjenim oružjem.

U istoj prepisci je tvrdio i da o tome sve zna njegova majka od koje očekuje zaštitu.

”Oni su se pomirili sa ‘grandovcima’ i izbacuju po četiri kamiona u pet dana. I od.. (zvučni prekid) onoga Pekića i plasirali priču da sam to ja uradio. I već je on mlatio da ja radim. Ali i to nas boli ku..c, jer ona sve zna, od početka baš, zbog ne daj Bože, da je u toku, da nas može zaštititi. Istim napadamo kao oni na nas. Čak i gorim kad im ona zna sve i još su oni došli kod nje da je mole da im izađe u susret”, piše Medenica u porukama Laloviću.

Izvor iz istrage kazao je za Vijesti da je Medenica krivična djela činio koristeći službeni automobil, odnosno, da je vozilom policije obezbjeđivao prolaz kriminalcima, nadgledao transport krijumčarenih cigareta....

Radonjićev tim isključen iz akcije?

U policijsko-tužilačkoj akciji hapšenja Medenice i ostalih osumnjičenih članova kriminalne grupe ne učestvuju pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), čija je to isključiva zakonska nadležnost, već službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala UP.

Više izvora “Vijesti” tvrdi da je to učinjeno zbog nepovjerenja novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića u policijski tim, kojim je rukovodio njegov prethodnik Milivoje Katnić, dok drugi izvori kažu da to nije ništa novo i da se takva podjela posla unutar policije događala i do sad.

”Vijestima” iz SDT-a nije zvanično odgovoreno zbog čega se to sad desilo i da li je glavni specijalni tužilac tražio da u ovom predmetu isključivo postupa SBPOK, a ne SPO na čijem je čelu Dragan Radonjić.

Iz Uprave policije odgovorili su da je, shodno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji UP, Specijalno policijsko odjeljenje jedna od organizacionih cjelina Sektora za borbu protiv kriminala. “Sektor za borbu protiv kriminala je, između ostalog, nadležan za suzbijanja i otkrivanje krivičnih djela i koordiniranje rada operativnih policijskih struktura na prevenciji i otkrivanju krivičnih djela, koordiniranje i rukovođenje značajnim akcijama na nacionalnom nivou, kao i suzbijanje i rasvjetljavanje krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije.

Na osnovu naprijed navedenog, ukazujemo da sve mjere i radnje u sklopu aktivnosti koje su predmet Vašeg interesovanja preduzimaju službenici Sektora za borbu protiv kriminala, a u zavisnosti od prioriteta, raspoloživih kapaciteta, složenosti definisanih potreba i uz saglasnost pomoćnika direktora, u realizaciju aktivnosti uključuju se službenici različitih organizacionih cjelina sektora”, piše u odgovorima dostavljenim Vijestima.

Novović dolaskom na mjesto GST-a želi da promijeni dio sastava SPO, a direktoru UP Zoranu Brđaninu prije desetak dana uputio je dopis u kojem je naveo da bi službenik policije Predrag Šuković dobio njegovu saglasnost za rukovodioca SPO.

Terete ih za kriminalno udruživanje
Terete ih za kriminalno udruživanjefoto: Luka Zeković

“Stari” SDT imao kad da krene u akciju

Hapšenje Vesne Medenice, bez obzira što moramo poštovati prezumpciju nevinosti, zapravo je ono što se najviše tražilo od naše države u integracionim procesima - a to je prcesuiranje “krupnih riba”, odnosno nosioca najviših državnih funkcija, kazao je Abazović.

Tu akciju naveo je i kao jedan od razloga zbog kojih su od prošle godine insistirali na promjenama u SDT-u.

”Naše uporno insistiranje, još od jula prošle godine, da dođe do promjena u SDT-u posljedica je saznanja da su im već tada iz EUROPOL-a dostavili mnoštvo dokumenata koji su u kombinaciji sa već postojećom dokazima bili jasna građa da krenu u snažni obračun protiv organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori, što se nije desilo. Javnosti je poznato zbog čega smo imali zakašnjenja, ali su sada stvorene sve pretpostavke da isporučimo još bolje rezultate”, kazao je Abazović.

Podsjetio je da je svojevremeno kazao da nema pravde dok, pored političara, ne budu počeli da odgovaraju sudije, tužioci, policajci i svi koji su radili za korist kriminalnih grupa... Rekao je da su se tada ljudi podijelili u tri kategorije:

”Jedna koja nije vjerovala, druga koja se podsmijavala i treća koja je bila zabrinuta. Siguran sam da će u narednom periodu prva kategorija shvatiti da je griješila, jer je pravda krenula, drugima više neće biti smiješno, a treći će biti još više zabrinuti nego ranije”...

Šef Biroa za operativnu koordinaciju bezbjednosnim službama ocijenio je da je “onoliko ataka na sektor bezbjednosti” zapravo trebalo da poremeti koheziju koju su napravili i međunarodnu reputaciju:

”Bez koje nikada ne bismo došli do podataka do kojih smo došli. EUROPOL je dostavio podatke u više navrata od jula do sada, a i dalje će nam dostavljati. Sve što radi sektor bezbjednosti povećalo je povjerenje u rad Uprave policije na čijem čelu je Zoran Brđanin, a posebno u rad Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je dao velike rezultate u prethodnih godinu dana. Upravo oni su povećali kredibilitet bezbjednosnog sektora Crne Gore. Ne bih izdavajao nikoga od njih, ali da rukovodilac tog sektora Dejan Knežević nije imao kapacitet koji ima i hrabrost da se suprotstavi organizovanim kriminalnim grupama, bez obzira koje su i ko je u njima, još bismo bili daleko od ovoga. Mislim da se iz dana u dan pokazuje da su v.d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović pravi izbor novog Tužilačkog savjeta. Ohrabrujem njih i mnoge njihove druge kolege iz tužilačke i sudske organizacije, da nesmetano i profesionalno nastave sa svojim radom, a država je tu da im stvori bolje uslove, što ćemo i učiniti”.

Bonus video: