Ko je Medenici odobrio poseban tretman?

Da li je bivša predsjednica Vrhovnog suda tokom privođenja u SDT imala povlašćen status

55723 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Dolazak Medenice u Specijalno tužilaštvo, Foto: TV Vijesti
Dolazak Medenice u Specijalno tužilaštvo, Foto: TV Vijesti

Sudeći prema brojnim snimcima novinarskih ekipa dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica imala je preksinoć u najmanju ruku povlašćen tretman prilikom privođenja na saslušanje u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva u odnosu na druge osumnjičene u tom predmetu.

Osumnjičena Medenica u dvorišnu stranu SDT-a dovedena je crnim automobilom, zatamnjenih stakala, koji je policija parkirala tik ispred samog ulaza sobe za saslušanje, a bivšoj prvoj ženi crnogorskog pravosuđa dozvoljeno je da jaknom pokrije lisice na rukama.

Na snimku se vidi i kako je Medenica hitro u nekoliko koraka ušla u zgradu SDT-a...

Narednog dana u dvorištu SDT-a viđene su potpuno drugačije slike, policija je osumnjičene iz istog predmeta privodila isključivo “maricom” koju nijesu primicali ulazu sobe za saslušanje, a svi su dovođeni u pratnji najmanje dvojice službenika UP, isključivo sa lisicama na rukama...

Upućeni tvrde da je dovođenje osumnjičene Medenice automobilom, a ne “maricom” kako se to uobičajeno radi, mogao odobriti samo neko od rukovodećih starješina Uprave policije, te da to službenici iz CB Podgorica nijesu smjeli uraditi bez amina sa vrha.

Prema policijskim procedurama, Medenica u zgradu SDT-a nije morala da bude dovedena pod posebnim tretmanom, jer u dokumentima UP nije zavedena kao bezbjednosno-interesantno lice (BIL), te ne postoje podaci da joj prijeti bilo kakva opasnost po život i tijelo...

Prema Pravilniku o načinu obavljanja policijskih poslova privođenje se obavlja specijalnim policijskim vozilom, tzv. maricama, osim u izuzetnim sitiacijama, kada to nalaže bezbjednosna procjena ili posebni razlozi bezbjednosti...

”Privođenje u civilnom vozilu je oblik privilegije, neetičkog postupanja i praksa koja nije uobičajena u policijskom postupanju”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz UP.

Policijska praksa je da se osoba, zadržana na bolničkom liječenju, može na saslušanje dovesti i u pratnji medicinskog osoblja ali je to morao da odobri neko od ljekara...

Advokat Veselin Radulović smatra da samo postupanje sa licima u ovom slučaju možda ne govori u prilog da je prekršena neka procedura, ali može da ukazuje da nejednak tretman.

”S tim u vezi bitno je ukazati da su službenici UP dužni da sa licima, koje privode i pritvaraju, postupaju na način kojim neće ugrožavati njihovo dostojanstvo ili na bilo koji način ih ponižavati, odnosno, primjenjivati bio koja sredstva koja nijesu neophodna da bi se izvršila službena radnja. Nažalost, imali smo prilike da vidimo i postupanje UP kada nijesu poštovana ta pravila, pa smo imali slučajeve i da je UP snimala neke akcije, a potom te snimke dostavljala medijima. To je upućivalo na zaključak da te radnje nijesu bile u cilji uzvršenja službenih dužnosti i da je moguće cilj bio ponižavanje lica koja se privođena i hapšena, a to ne bi smjelo da se događa bez obzira o kome se radi”, kazao je Radulović “Vijestima”.

Bonus video: