Telefon pokojnika korišten dan nakon ubistva

Vještak neuropsihijatar dr Gordana Konatar kazala je da je u vrijeme izvšenja krivičnog djela optuženi Milenko Bojić bio sposoban da upravlja svojim postupcima

10293 pregleda 0 komentar(a)
Braću Bojić sprovode na suđenje (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Braću Bojić sprovode na suđenje (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Nepoznata osoba ostvarila je razgovor sa telefonskog broja šezdesetdvogodišnjeg Kolašinca Ranka Bojića, dan nakon njegovog ubistva 17. marta 2019. godine, kada je njegov telefon misteriozno nestao.

To je juče saopštila državna tužiteljka Ljubinka Madžgalj, u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim zbog ubistva odgovara njegov deset godina stariji brat od strica Marko Bojić.

Ranko Bojić pronađen je mrtav 17. marta 2019. godine, oko 6.45, pored puta u selu Redice u opštini Kolašin.

Ranijom presudom, Milenko Bojić osuđen je na 13 godina, a njegov brat Marko oslobođen je zbog nedostatka dokaza.

”Iz listinga proizilazi da je 18. marta 2019. godine, sa tog telefonskog broja, ostvaren razgovor koji je trajao 137 sekundi”, kazala je tužiteljka Madžgalj.

Sud je usvojio predlog Tužilaštva da se na te te okolnosti sasluša vještak telekomunikacija Balša Savić.

Svjedokinja Ranka Božović iz Nikšića ispričala je da je Ranko, koji je inače bio njen pobratim, ubijen u trenutku dok su njih dvoje razgovarali telefonskim putem, kao i da je ranije od njega slušala kako ima problema sa braćom oko međaša.

”Tog popodneva, oko 17.15 časova smo pričali i on mi je rekao: ‘Evo me zovu braća, treba da se dogovorilo oko međaša’. U trenutku kada je mi je Ranko rekao - ‘Evo sad ćeš čuti’, a potom - ‘Evo stigao sam’, čula sam riječi nekog lica koje mu se obraća riječima: ‘Sad ćeš vidjeti kako ćemo se dogovoriti oko međaša’, nakon čega se odmah začuo Ranko kako jauče”, ispričala je Božović.

Vještak neuropsihijatar dr Gordana Konatar kazala je da je u vrijeme izvšenja krivičnog djela optuženi Milenko Bojić bio sposoban da upravlja svojim postupcima.

”Bojić je bio u stanju jake uzbuđenosti ali to stanje nije dovelo do suženja svijesti, već su njegovi postupci bili izraz procjene šta je najbolje da uradi u tom trenutku, u skladu sa svojom ličnošću. Ovo stanje straha moglo je da utiče na smanjenje kontrole u postupcima, ali ne do bitnog stepena. To je zato što nisu nađeni patološki elementi koji bi doveli do gubitka kontrole nad sopstvenim postupcima i suženje svijesti”, kazala je dr Konatar.

Advokat odbrane Luka Brajković, prigovarajući nalazu, kazao je da je stanje straha i uzbuđenosti kod optuženog moralo dovesti do smanjenja mogućnosti upravljanja postupcima.

Punomoćnik oštećene porodice advokat Miladin Joksimović, rekao je da se radi o kriminalnom udruživanju oba optužena (Milenka i Marka koji je oslobođen), i da optuženi nije bio niti u stanju uzbuđenosti, niti je postojala bitno smanjena upravljivost svojim postupcima.

Suđenje se nastavlja 18. maja.

Bonus video: