Miloš Medenica prijetio majkom i pokretanjem procesa

Prema tužilačkim spisima sin uhapšene bivše predsjednice Vrhovnog suda uzeo novac da ubrza predmet pred tim sudom, a potom prijetio Petrovićima

89403 pregleda 261 reakcija 47 komentar(a)
Miloš Medenica, Foto: libertas
Miloš Medenica, Foto: libertas

”Bio sam do nje, za 15 dana je predmet u Vrhovni, treba da se prođe procedura da bi bilo sve zakonsko, ako bi se poslao ranije vratili bi sa pisarnice Vrhovnog suda, druga stvar, sve ide kako treba, priprema se ko će predmet da dobije i sve ide kako treba”.

To je poruka koju je Miloš Medenica 12. marta 2020. godine preko kriptovane “Sky” aplikacije poslao nekome da prenese Vasiliju Petroviću.

U naredbi o proširenju istrage, piše da Medenica na taj način sagovornika obavještava da je razgovarao sa majkom, nekadašnjem predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom, o ubrzanju sudskog procesa koji vodi “Cijevna komerc”.

Vasilije Petrović sin je vlasnika građevinske kompanije Danila Dana Petrovića.

Istog jutra Medenica šalje poruku - “Bitno je da sve bude spremno kad stigne predmet”, a potom ga obavještava da je sve završeno.

Vasilije Petrović
Vasilije Petrovićfoto: Luka Zeković

Istražitelji su evidentirali i poruke koje je poslao 11. novembra 2020. godine:

”Rekao sam ja kumu da ti šalje poruku, 15. stiže u Vrhovni, ne može se zakazati prije februara mjeseca, jer imaju samo po dva vijećanja mjesečno”, piše u poruci poslatoj tog dana u 17.57 sati.

Prema dostavljenim porukama Medenica je obavještavao Petrovića i da će do tada biti “pripremljen teren”, ali i da Vrhovni sud ne radi do polovine januara.

Krajem decembra piše poruku da je “pričao sa njom” - Vesnom i da će mu majka sve tačno javiti:

”Kovačević sudija je zadužila predmet”.

Prijetnje postupcima

Sin uhapšene nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda porukama je prijetio Petroviću da će mu Vesna Medenica pokrenuti proces za milionsku pronevjeru ako nastavi insistira da im se postupak ubrza.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

On 29. decembra 2020. godine porukama pravda majku da nije stigla da ode u Vrhovni sud, ali da će to učiniti poslije 20. januara 2021. godine.

Medenica je dan kasnije, pod pritiskom javnosti, podnijela ostavku na mjesto predsjednice Vrhovnog suda.

To, ipak, nije smetalo njenom sinu da prijeti Petroviću.

Iako je 9. januara prošle godine napisao da Petroviću možda neće vratiti 100.000 eura “jer mu nikada ne bi stiglo na Vrhovni da mene nije bilo, možda je to moja cijena”, Medenica se mjesec kasnije predomislio i počeo da prijeti pokretanjem postupka.

”Da mu vratimo 100 h keša i pristaje i ne pita kada će se završiti”, napisao je Medenica 26. januara 2021. godine potom pita koje Petrović daje garancije da će ih isplatiti kada se završi predmet.

”Ako mu ih vratim, nema tih para na ovom svijetu pa makar išao da otimam da se prehranim, da bih mu išta završio. Nego neka se ne rga da mu ne pokrene jedan proces đe je napravio milionsku malverzaciju, da ne zna što ga snađe... Neka se ne inati”, poruka je koju je Medenica navodno poslao 26. februara.

Prethodno, Medenica je obavijestio sagovornika da sudija ide u penziju:

”Šta je još bolje da ti kažem...čekam sad da novi sudija zaduži predmet”, napisao je, a početkom marta obavijestio ga je da predmet zadužila sutkinja Vesna Begović.

Tužioci ocjenjuju da iz tih poruka proizilazi osnovana sumnja da je upravo Vasilije Petrović dao Medenici 100.000 eura za postupak koji je vodila “Cijevna komerc”.

Sudije svjedoci?

Sudije Vrhovnog suda Branimir Femić, Rada Kovačević i Vesna Begović moraće da objasne istražiteljima da li im je njihova nekadašnja šefica, uhapšena Vesna Medenica, naređivala kakve odluke da donose u nekoliko predmeta u kojima su radili reviziju.

Osim njihovog iskaza, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) vještaci će provjeravati i odluke koje su donijeli kao članovi vijeća u najmanje dva predmeta, zbog kojih je, kako se sumnja, sin Vesne Medenice, Miloš, uzeo oko 300.000 eura.

U nastavku akcije započete hapšenjem dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda juče su lisice na ruke stavljene dvojici špeditera - Stevu Karanikiću i Marijanu Bevenji.

SDT
foto: Jelena Jovanović

Prema podacima iz istrage, SDT ih sumnjiči da su po nalogu Miloša Medenice, sa 10.000 eura podmitili službenicu Uprave prihoda i carina Ivanu Kovačević da prihvata lažnu carinsku dokumentaciju i na taj način omogući šverc cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar.

Kovačevićeva je negirala te optužbe.

Kovačević
Kovačevićfoto: Luka Zeković

Njoj je pritvor određen 20. aprila, nakon saslušanja kod sutkinje za istragu podgoričkog Višeg suda, Suzane Mugoše.

Sutkinja Mugoša tražila je da se prije donošenja odluke pretrese kuća Kovačevićeve u Sutomoru, ali iz istrage ne objašnjavaju kakve su dokaze tamo tražili.

Presude preko "Sky" aplikacije

Izvor iz istrage rekao je juče da je mlađi Medenica, koji se navodno u Beogradu liječi od bolesti zavisnosti, preko kriptovane “Sky” aplikacije “završavao” presude brojnim kriminalcima, ali i one u kojima je trebalo odlučiti o imovini.

Navodno, njegova tarifa bila je 30 odsto od ukupne vrijednosti imovine koja se potražuje.

Tog tridesetšestogodišnjaka terete da je počinio više krivičnih djela, među kojima je i ono koje se odnosi na njegovu majku Vesnu - navođenje na protivzakoniti uticaj.

Preciznije, tužioci sumnjaju da je on dugogodišnju predsjednicu Vrhovnog suda “nagovorio” da utiče na kolege koje su donosile odluke.

Vesna Medenica, koja je pred specijalnom tužiteljkom, a potom i pred sutkinjom za istragu negirala krivicu, nije objasnila zbog čega nije prijavila sina.

Navodno, ponavljala je da samo ona zna kako joj je, “jer deset godina živi sa narkomanom”.

Žalbe

Branioci osumnjičenih kojima je sutkinja Mugoša odredila pritvor - Vesne Medenice, Vasilija Petrovića, Luke Bakoča, Ivane Kovačević i Milorada Medenice, uložili su žalbe na tu odluku.

Bakoč
Bakočfoto: Luka Zeković

O njima odlučuje vijeće Višeg suda.

Medenica je uhapšena 17. aprila na Aerodromu Golubovci, nakon što je graničnim policajcima predala lična dokumenta, pokušavajući da se ukrca na let za Beograd.

Hapšenja osumnjičenih članova kriminalne organizacije koju je navodno formirao njen sin Miloš počela su dan kasnije. U toj akciji uhapšeni su i Petrović, Bakoč, Kovačević, Milorad Medenica, Marko Vučinić, Nikola Raičević, Marko Popović, Bojan Popović, Petar Milutinović i Radomir Raičević.

Dan kasnije krivična prijava podnijeta je protiv njih, zatim nekadašnjeg tjelohranitelja Vesne Medenice, policajca Darka Lalovića i pravnog lica “Kopad kompani” d.o.o. iz Nikšića.

”Vijesti” su juče, navodeći samo inicijale, objavile da su tužiocima put do Medenice olakšala braća Popović, koja su priznali krivicu i istražiteljima nacrtali šemu uzimanja novca.

Specijalni tužioci nijesu tražili da se u pritvor pošalju oni koji su priznali izvršenje krivičnih djela, odnosno, da su radili po nalogu Miloša Medenice.

U istoj istrazi juče su uhapšeni Karanikić i Bevenja, a prema saznanjima “Vijesti” pripadnike Sektora za borbu protiv kriminala privođenje osumnjičenih očekuje i narednih dana.

UIKS provjerava postupanje policajki

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija utvrdiće da li su se o pravila službe ogriješile zatvorske policajke koje su obezbjeđivale Vesnu Medenicu kada je pokušala da se ubije.

Povrede koje je Medenica nanijela sebi nijesu ugrozile njen život, objašnjeno je “Vijestima”.

Ona se razbijenim staklom ogrebala u predijelu vrata 20. aprila uveče, nakon što su je policajke pustile da se istušira u bolničkom toaletu.

Iz UIKS-a su “Vijestima” odgovorili da su u toku procedure prikupljanja podataka, saznanja i informacija o predmetnom događaju, u cilju utvrđivanja svih odlučujućih činjenica i okolnosti.

”U odnosu na navedeni događaj, obaviještena je i Uprava policije radi eventualnog preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti. Nakon sprovođenja prednje opisanih procedura i utvrđivanja činjenica, nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija će postupiti u skladu sa daljom zakonskom procedurom”, objasnili su.

Bonus video: