Lomaču za Kapetana spremili na Lovćenu

Detalji iz spisa Specijalnog državnog tužilaštva o zločinu Kašćelanove grupe

79551 pregleda 30 komentar(a)
Mile Radulović zvani Kapetan, Foto: Privatna arhiva
Mile Radulović zvani Kapetan, Foto: Privatna arhiva

Novljanin Vladimir Vučković u decembru 2020. godine odnio je na Lovćen automobilske gume i ćumur, pa skupa sa Milošem Radonjićem pripremio lomaču na kojoj su, nakon likvidacije, spalili škaljarca Mila Radulovića zvanog Kapetan.

To su detalji iz naredbe o proširenju istrage koje je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo protiv navodnog člana kavačkog kriminalnog klana Petra Đurovića.

Prema tom dukumentu, pripadnici kavačkog klana, nakon skoro dvomjesečnog mučenja, 21. decembra 2020. godine Škaljarca su ugušili električnim produžnim kablom, a potom njegovo tijelo odnijeli na Lovćen i spalili na lomači.

SDT direktnim izvršiocima ubistva označava Đurovića i Radonjića koji je u bjekstvu, a tvrde da su njegovo tijelo spalili Radonjić i Vučković.

U spisima piše i da su to učinili po uputstvu organizatora kriminalne organizacije Slobodana Kašćelana i Igora Božovića.

Radulović je otet 14. oktobra 2020. godine u Stanjevića rupi nadomak Spuža, nakon likvidacije škaljarca Damira Hodžića i njegovog zeta, barskog frizera Adisa Spahića.

Dok su ga mučili, tvrde tužioci, od njega su iznuđivali informacije o pripadnicima organizovane kriminalne grupe “škaljari”, a od njegove supruge novac.

”Okrivljeni M.R.1. (Miloš Radonjić prim. aut) i okrivljeni P.Đ., po uputstvu organizatora kriminalne organizacije lišili života oštećenog M.R., na način što su mu vezali ruke i ugušili ga električnim produžnim kablom, da su okrivljeni V.V. i M. R.1. uklonili garderobu oštećenog i predmete koje je dodirivao, da je okrivljeni V. V. prevezao posmrtne ostatke ošećenog do napuštenog vojnog objekta - ukopa na vrhu B.G. - Opština C., gdje je prethodo dovezao stare automobilske gume i roštiljski ćumur i gdje je zajedno sa M.R.1. pripremo lomaču, na koju su stavili tijelo oštećenog i zapalili ga u cilju da se unište tragovi o izvršenom krivičnom djelu”, piše u spisima citiranim u rješenju Vrhovnog suda kojim je početkom marta produžen pritvor Đuroviću.

KAŠĆELAN I BOŽOVIĆ NA ČELU KLANA

Tužioci sumnjiče Kašćelana i Božovića da su kriminalnu organizaciju, kojoj na teret stavljaju i likvidaciju Radulovića, formirali zbog vršenje neodređenog broja ubistava i teških ubistava.

Tvrde i da je Đurovićeva uloga bila da, u okviru kriminalne organizacije izvršava naredbe i uputstva organizatora, da skupa sa drugim pripadnicima klana obezbjeđuje oteta lica...

”I da ih uz upotrebu sile i prijetnje primoravaju da im daju informacije gdje im se nalazi novac i predmeti od vrijednosti, kao i da zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije učestvuje u izvršenju krivičnih djela ubistva”.

Sumnjiče ga i za otmicu Radulovića, kao i za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

”Iz spisa predmeta se utvrđuje da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni P.Đ. izvršio krivična djela koja mu se naredbom za sprovođenje istrage stavljaju na teret. Prije svega, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni P.Đ. postao član kriminalne organizacije, za čije osnivanje se sumnjiče S.K. i I.B., da je u planu kriminalne organizacije bilo vršenje neodređenog broja krivičnih djela ubistvo...teško ubistvo i otmica”, piše u spisima.

PREKO “KRIPTE” SLALI FOTOGRAFIJE MUČENJA

Pojašnjeno je da im je EUROPOL dostavio podatke iz kojih se vidi da su članovi tog klana o ubistvu pisali jedan drugom preko kriptovane SKY ECC aplikacije.

”Iz tih podataka se utvrđuje da je okrivljeni P.Đ. koristio mobilni telefon sa aplikacijom SKY ECC, sa korisničkim nadimkom “A.” i jedinstvenim pin kodom G2LAMH, da se iz presretnutih komunikacija zaključuje da je okrivljeni Đ. boravio u stanu u kome je držan oštećeni M.R. u periodu od 14.10.2020. godine do 21.12.2020. godine, da su i drugi okrivljeni s vremena na vrijeme boravili u tom stanu, gdje su se fotografisali sa oštećenim i da su međusobno razmjenjivali fotografije nakon što je lišen života. Prema fotografijama koje su okrivljeni razmjenjivali pronađeno je i lice mjesta na kome je tijelo oštećenog zapaljeno, što potvrđuje i uviđajna dokumentacija i do sada preduzeta vještačenja, prema kojima su na licu mjesta u B.G. pronađeni otisci kostiju, najvjerovatnije ljudskog porijekla, koje će biti predmet DNK vještačenja za koje je izdata naredba u toku istrage”.

Objašnjeno je i da presretnuta komunikacija pokazuje da su ostali članovi klana od Đurovića tražili informacije o posljednjim trenucima Radulovićevog života:

”Dio komunikacije su i fotografije tijela oštećenog koje su okrivljeni međusobno razmjenjivali, kao i fotografije sačinjene u trenutku kada je zapaljeno tijelo oštećenog”.

Đurović je uhapšen početkom decembra prošle godine, u jednom podgoričkom lokalu.

Osumnjičenima za otmicu i ubistvo Radulovića na teret se stavlja i surova likvidacija Podgoričanina Nikole Stanišića.

Većina njih, međutim, bježi istražiteljima od kraja aprila prošle godine, kada su u akciji Sektora za borbu protiv kriminala uhapšeni Kašćelan, Vučković, Zoran Kažić, Miloš Radonjić, Krsto Maroš i Darko Prelević.

Nakon pravne zavrzlame - odluke sudije Miroslava Bašovića da im ne odredi pritvor, pobjegli su i Radonjić, Maroš i Prelević. Osim njih, istražitelji tragaju za Radojem Zvicerom, Milanom Vujotićem, Srđom Juriševićem, Draganom Kneževićem zvanim Škuri, Milanom Kneževićem, Aleksandrom Dragićevićem i Radojem Živkovićem zvanim Žuti.

Na slobodi je i još jedan osumnjičeni za monstruozno ubistvo - Nikšićanin Zdravko Perunović, koji je u međuvremenu izašao iz spuškog zatvora.

Radulovića do Kotora odvezao Nevolja

Specijalni tužioci sumnjiče Beograđane Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojšu Jankovića i crnogorskog državljanina Ratka Živkovića da su 14. oktobra 2020. godine, po prethodom dogovoru sa ostalim članovima kavačke kriminalne organizacije, u blizini Spuža oteli Radulovića.

”Obmanom, prijetnjom i silom... i prema njemu postupali na svirep način u cilju da od njega iznude novac i drugu imovinsku korist”.

Piše i da su Velja Nevolja i njegov dio klana, slijedeći kriminalni plan, Radulovića u večernjim satima prebacili u stambeni objekat na teritoriji Kotora, gdje su ga držali ga sve do dana kada je likvidiran.

Za to vrijeme prema njemu su, navodi se, primjenjivali prinudu, u namjeri da od njega iznude novac i da im da informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gdje im se nalaze “štekovi” sa oružijem i gdje se nalazi droga sa kojom trguju.

Pojašnjavaju da im je Radulović, pod prijetnjom, odavao informacije o škaljarcima i omogućavao im da preko njegovog kriptovanog mobilnog telefona i aplikacije SKY ECC šalju poruke u njegovo ime:

”Kako bi ih namamili na unaprijed pripremljene lokacije gdje bi ih lišili života”.

Odgođeno suđenje

Kašćelanu, Božoviću i dvanaestočlanoj kriminalnoj grupi koju SDT optužuje i za šverc droge, iznudu, zelenašenje, pranje novca i davanje mita, nedavno je odgođeno suđenje u podgoričkom Višem sudu.

To je poseban predmet i nema veze sa slučajem ubistva Kapetana.

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović tu kriminalnu organizaciju formirali su krajem maja 2010. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni i Božovićev sin Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Bonus video: