Novović traži Radonjića, Čolan-Deretić i Vukotića

Novovićev zahtjev naći će se danas pred članovima Tužilačkog savjeta, koji bi na sjednici trebalo da se izjasne da li postoji neka zakonska ili tehnička prepreka da se odobri raspoređivanje tri nova tužioca u SDT

49943 pregleda 33 komentar(a)
Prvi na spisku želja: Vukas Radonjić, Foto: Luka Zeković
Prvi na spisku želja: Vukas Radonjić, Foto: Luka Zeković

Tužilac iz ODT Podgorica Vukas Radonjić, viša državna tužiteljka iz Podgorice Tanja Čolan Deretić i kandidat za tužioca Jovan Vukotić našli su se na spisku glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, koji se juče dopisom obratio Tužilačkom savjetu tražeći da mu odobre njihovo raspoređivanje u Specijalno državno tužilaštvo, kako bi mu u naredne dvije godine pomogli u radu, saznaju “Vijesti”.

Novovićev zahtjev, prema članu 24 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu zbog “obavljanja poslova hitne prirode ili povećanog obima posla”, naći će se danas pred članovima Tužilačkog savjeta, koji bi na sjednici trebalo da se izjasne da li postoji neka zakonska ili tehnička prepreka da se odobri raspoređivanje tri nova tužioca u SDT.

Novović je još prilikom predaje kandidature za glavnog specijalnog tužioca u programu rada konstatovao da će nakon stupanja na funkciju tražiti da mu upute tri nova tužioca na period od dvije godine, jer je to jedini zakonski put da sam izabere dio tima u SDT-u.

Prema Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, broj specijalnih tužilaca je već popunjen u SDT-u, a kako svi imaju stalne funkcije i raspored GST ne može tražiti rotiranje ili drugačije popunjavanje unutar tužilačkog sistema već mora rukovoditi naslijeđenim timom iz ere Milivoja Katnića.

”Iz posljednjeg izvještaja o radu SDT-a proizlazi da postoji zaostatak većeg broja nezavršenih istraga i finansijskih istraga, što bi uz otvorene istrage u 2022. godini, dovelo do toga da se sa postojećim brojem specijalnih tužilaca ne poštuje rok za okončanje istraga propisan članom 290 st. 3 ZKP-a. Činjenica je da je u značajnom broju predmeta ovaj rok prekoračen, tako da tim predmetima treba dati prioritet u radu”, najavio je Novović.

Tužilac Vukas Radonjić našao se prvi na spisku Novovićevih želja, a karijeru je u decembru 2008. počeo kao sudijski pripravnik u Višem sudu u Podgorici. Godinu kasnije bio je savjetnik u tom sudu, a potom 19. septembra 2013. godine izabran je za zamjenika državnog tužioca u ODT-u Podgorica. Tri godine kasnije izabran je za tužioca u ODT-u na četiri godine, a u martu 2020. i na stalnu funkciju.

Bivši saziv Tužilačkog savjeta u novembru 2019. godine zaustavio je njegovu želju da preuzme rukovodeću poziciju u ODT-u Bar, a godinu kasnije određen je i za portparola ODT-a Podgorica, ali i za specijalizovanog tužioca za krivična djela protiv intelektualne svojine.

Radonjić je u oktobru prošle godine zadužio predmet, koji je ODT-u dostavio MUP, a o tome ko je u sistemu Uprave policije krajem decembra 2020. godine dao nalog za skidanje zabrane ulaska visokopozicioniranim članovima “kavačkog klana” iz Beograda Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Tokom rada na predmetu, Radonjić je tražio hapšenje službenika UP Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića, zbog zloupotrebe službenog položaja ali je SDT istog dana preuzeo slučaj i kasnije utvrdio da u postupcima policajaca nema elemenata krivičnog djela.

Bivši GST je od Radonjića 5. novembra 2021. tražio izjašnjenje, gdje je tužilac iz ODT-a detaljno obrazložio razloge zbog čega je imao osnov sumnje za hapšenje Boškovića i Đurovića, ali ne i za bivšeg pomoćnika direktora UP Enisa Bakovića, koji je policajcima naredio da ukinu zabranu, ali samo zbog toga što je kao “tužilac ODT nenadležan za gonjenje javnih funkcionera”...

Radonjić je u javnosti zanimljivom slučaju - hapšenju majke funkcionera DF-a Milana Kneževića u januaru 2020. godine bio protiv takvog zahtjeva policije, obavještavajući CB Podgorica da će zahtjev sudu za odobrenje pretresa kuće Kneževića i još sedam osoba proslijediti tek ukoliko osnovi sumnje da će se pretresom pronaći tragovi krivičnog djela...

Lani je zadužio i predmet od MUP-a za pronevjeru sistema kontrole na graničnim prelazima, gdje postoje sumnje da je država zakinuta za milion eura.

Tužiteljka Tanja Čolan-Deretić je karijeru počela u Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor, gdje je obavljala i poslove PR-a, a potom je napredovala u Više državno tužilaštvo u Podgorici, gdje je dužila brojne predmete mafijaških likvidacija, eksplozija...

Prošlog ljeta je bila i kandidat viših tužilaštava da uđe u sastav novog TS-a.

Kandidat za tužioca Jovan Vukotić je još 24. decembra 2019. godine na sjednici TS-a izabran na spisak od sedam kandidata, a prema rasporedu sa rang-liste, a potom su raspoređeni na inicijalnu obuku u ODT Podgorica.

Sedam kandidata je završilo obuku, a duže od godinu čekaju polaganje zakletve i raspored unutar tužilačkog sistema...

Bonus video: