Abazović: Ne očekujem da slučaj Miloša Medenice preraste u slučaj Svetozara Marovića

"Ono što je indikativno je da visoki zvaničnici Crne Gore, koji se dovode u vezu s organizovanim kriminalom, traže utočište u Beogradu, a politička retorika istih tih struktura je najviše uperena protiv zvaničnika u Beogradu. Samo tema za razmišljanje...", navodi Abazović.

15283 pregleda 7 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović
Abazović, Foto: Boris Pejović

Mandatar za sastav nove vlade i koordinator službi bezbjednosti, Dritan Abazović, potvrdio je danas da je komunicirao s nadležnim organima u Srbiji povodom izručenja Miloša Medenice, sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice.

"Lokalna potjernica je već raspisana. Treba, vjerovatno, da se raspiše i međunarodna. Mislim da se te radnje preduzimaju... Već sam imao nekoliko sastanaka s direktorom Uprave policije i njegovim pomoćnikom koji je zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala. Znate da - kao i u nekim drugim slučajevima vezanim za ekstradiciju - mora postojati malo političke volje. Jedan od zadataka nove vlade biće da podigne regionalnu saradnju na veći nivo. Ono što lično obećavam je da ćemo imati vidljiv napredak u tome ukoliko neko svjesno ne bude opstruirao taj proces", rekao je Abazović novinarima nakon konferencije povodom završetka obrazovnog programa "Škole za 21. vijek" i projekta "Nastavnik za 21. vijek" u Podgorici.

On je naveo da je kontaktirao nadležne bezbjednosne organe u Srbiji i povodom nekih drugih slučajeva.

"Imate i slučaj koji je izazvao mnogo veću pažnju nego slučaj Medenice - slučaj Darka Šarića - koji se desio u Beogradu, i u tome ima i lica iz Crne Gore. Taj dio komunikacije postoji, taj dio saradnje postoji, preduzimaju se sve radnje, mnogi ljudi su stavljeni na tzv. policijske notifikacije. Taj dio ne izostaje. Izostaje dio o relaksiranosti političkih odnosa između dvije zemlje", podvukao je on..

Dodao je da, što se tiče djelovanja sektora bezbjednosti, u slučaju Medenica ne postoje nikakva ograničenja.

"Jedino što može da se pokaže kao problem su trenutni politički odnosi između Crne Gore i Srbije. I na tome treba raditi. Ne očekujem da slučaj Miloša Medenice preraste u slučaj Svetozara Marovića. To nisu moja očekivanja. Ono što je indikativno je da visoki zvaničnici Crne Gore, koji se dovode u vezu s organizovanim kriminalom, traže utočište u Beogradu, a politička retorika istih tih struktura je najviše uperena protiv zvaničnika u Beogradu. Samo tema za razmišljanje... Očekujem da izvedemo ovaj slučaj do kraja. To se već nekako i dešava", zaključio je Abazović.

Bonus video: