Narko-armije sve jače (ilustracija), Foto: Shutterstock

Nakon "ratnika", sve više vojnika (INFOGRAFIK)

Klanovi iz Crne Gore igraju važnu ulogu u međunarodnom švercu kokaina

Brojčano i finansijski su ojačali, raširili saradničku mrežu i poslove, uvećali imovinu...

46565 pregleda 6 komentar(a)
Narko-armije sve jače (ilustracija), Foto: Shutterstock
Narko-armije sve jače (ilustracija), Foto: Shutterstock

Najveća međunarodno-regionalna operacija “Balkanski ratnik” pokrenuta u jesen 2009. godine - nije ni okrznula crnogorsku mafiju. Naprotiv, prema dostupnim policijskim dokumentima, u narednoj deceniji kriminalni klanovi brojčano su ojačali, stekli su ogromnu finansijsku moć i vrijednu imovinu na atraktivnim lokacijama, raširili saradničku mrežu i poslove, regrutovali vojnike...

Zbog toga, podaci iz najnovijeg policijskog dokumenta - SOCTA 2021, pokazuju da su uspostavili čak i dominantnu ulogu u nekim međunarodnim krijumčarskim rutama...

Iako su bezbjednosne službe, sudeći prema ranijim strateškim dokumentima Procjena opasnosti od organizovanog i teškog kriminala - SOCTA 2013, SOCTA 2014 i SOCTA 2017, prepoznale uspon organizovanih kriminalnih grupa, tvrdeći da im je dominantan posao šverc kokaina i dopremanje tovara iz Latinske Amerike do zemalja Evrope, većih zapljena do prošlog ljeta u Crnoj Gori gotovo da nije ni bilo...

Za vrijeme meteorskog uspona klanova, koji je obilježio četvorogodišnji rat i brojne mafijaške likvidacije u zemlji i inostranstvu, zapljene kokaina u Crnoj Gori bile su gotovo zanemarljive, pa su se u nekim godinama količine skupocjenog praha u depoima suda mjerile tek gramima.

Da je Luka Bar, sasvim sigurno, važno čvorište preko kojeg se krijumčare tovari droge iz Latinske Amerike bilo je jasno još u junu 2013. godine kada je carinik tokom konrole kontejnera banana otkrio da je “nafilovan” sa 250 kilograma kokaina, koji je navodno trebalo kopnom da završi do Albanije...

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Čekala se gotovo decenija za novu rekordnu zapljenu - 26. avgusta 2021. godine u magacinu firme “San Francisko” u zetskom selu Mojanovići otkriveno je 1,4 tone kokaina, što je najveća količina te droge ikada zaplijenjene u Crnoj Gori.

Zbog optužbi da su, navodno, naručili kokain, u podgoričkom Višem sudu vodi se sudski postupak protiv okrivljenih Budimira i Marine Krstovića, koji su negirali umiješanost u šverc kokaina, tvrdeći da su oni samo naručili banane.

Nova zapljena uslijedila je već 11. januara 2022. kada je oko 500 kilograma kokaina stiglo u Crnu Goru - u magacinu trgovačke kompanije “Voli” radnici firme prijavili su da je u paketima banana dopremljenim iz Luke Bar stigla i droga o čemu su obavijestili policiju, koja je to znala i pratila sumnjivu pošiljku...

Operacija, policija, pravosuđe

Tokom “Balkanskog ratnika” crnogorska policija i tužilaštvo su se u prvim mjesecima ponašali kao da ih mnogo ne zanimaju podaci međunarodnih službi, a nikada nije otkriveno ni ko je naložio ubistvo pomorca Dragana Dudića zvanog Fric u maju 2010. godine u srcu Starog grada, koji je, navodnio, bio u poslovnim vezama sa Šarićem.

Zvanična istraga protiv Šarića u Crnoj Gori pokrenuta je tek godinu nakon “Balkanskog ratnika”, kada je protiv Duška Šarića i njegovog prijatelja Jovice Lončara, italijansko tužilaštvo dostavilo dokaze da su se, navodno, bavili pranjem novca zarađenim od prodaje droge.

Sudski postupak je nekoliko godina kasnije okončan pravosnažno oslobađajućom presudom.

To je jedini proces vođen u Crnoj Gori nakon operacije, dok su brojne pravosnažne presude donijete u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji...

Uprava policije je u odgovoru “Vijestima” dostavila statističke podatke u periodu od 2011. godine do sada, na osnovu kojih podataka se jasno vidi da je kokain godišnje plijenjen u gramima ili tek po stotinjak kilograma i da su rekordne količine otkrivene u intervalu od pola godine - prošlog ljeta i u januaru ove godine.

Policija je u protekloj deceniji, dakle od 2011. godine zaključno sa 2021. godinom, oduzela 22 tone i 318 kilograma marihuane, 117,64 kilograma heroina i tonu i 507 kilograma kokaina.

Tokom 2022. godine zaplijenjeno je i 500 kilograma kokaina.

”Kada govorimo pojedinačno o godinama, 2011. godine zaplijenjeno je 804,26 kilograma marihuane, 3,7 kilograma heroina, 338,9 grama kokaina, zatim 2012. godine - zaplijenjena je tona i 22,4 kilograma marihuane, 8 kilograma heroina i 408,5 grama kokaina, 2013. godine zaplijenjena je tona i 338,3 kilograma marihuane, 7,18 kilograma heroina i 80,9 grama kokaina. Tokom 2014. godine policija je zaplijenila 776,21 kilogram marihuane, 2,43 kilograma heroina, te 227,89 kilograma kokaina, 2015. godine - 197,46 kilograma marihuane, 4,63 kilograma heroina i 33,92 kilograma kokaina. Tokom 2016. godine zaplijenjeno je dvije tone i 783,53 kilograma marihuane, 33,39 kilograma heroina i 337,4 grama kokaina, tokom 2017. godine tri tone i 336 kilograma marihuane, 17,93 kilograma heroina i 1,64 kilograma kokaina. Opojne droge marihuana je 2018. godine zaplijenjeno tri tone i 203 kilograma, dok je heroina zaplijenjeno 1,78 kilograma, a kokaina 34,89 kilograma”, naveo je UP.

Prema podacima UP, tokom 2019. godine zaplijenjeno je dvije tone i 290 kilograma marihuane, 23,32 heroina i 93 grama kokaina, a 2020. godine - tri tone i 103 kilograma marihuane, 13,16 kilograma heroina i kilogram kokaina.

Šarene loptice, banane...

Italijanski inspektor Luiđi Rinela još 2007. primijetio je da se u Milanu događa nešto misteriozno i novo. Zapazio je da se jedan detalj ponavlja u većini hapšenja i zapljena - kokain je bio uvijen u raznobojne balone - obične, dječje, šarene loptice...

Mogao je da pretpostavi da gumeno pakovanje služi tome da sačuva drogu od vode ukoliko padne s broda tokom transporta, ali ne i ko stoji iza toga...

Dvije godine kasnije u vodama Atlantskog okeana u blizini Montevidea otkriveno je ko su ključni pomorci - crnogorski i srpski državljani uhapšeni su u pokušaju da preko dvije tone kokaina jahtom prebace na prekookeanski brod, koji je plovio ka zapadnoj Evropi...

Zbog te droge, Pljevlja su postale centar istrage jer je u rodnom gradu u prvim mjesecima utočište našao Darko Šarić, kojeg su američka DEA i regionalne policije označile kao šefa jake organizovane kriminalne grupe sa Balkana, preko čije saradničke mreže se iz Latinske Amerike u Evropu doturaju tovari skupocjenog praha.

Kako se mijenjala struktura crnogorskih klanova, a jačala brojčanost i moć, mafija je mijenjala i način prenosa kokaina do evropskih luka.

Šareni baloni, nakon “Balkanskog ratnika”, otišli su u istoriju, a potom su banane u kontejnerskom pomorskom saobraćaju, korišćene za skrivanje kokaina.

UP nema Katnićeva saznanja

Da crnogorskim bezbjednosnim službama u kontejnerima banana, koji se dopremaju iz Latinske Amerike, navodno, promiču ogromne količine kokaina u Luci Bar javno je saopštio bivši dugogodišnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nakon zapljene 500 kilograma kokaina u januaru ove godine.

On je ocijenio da je razbijen još jedan lanac krijumčarenja kokaina, tvrdio da su pripadnici kriminalne organizacije trebalo kokain da preuzmu u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, a potom i izrazio sumnju “da se to desilo čak tri puta u toku 2021. godine”.

”U pitanju su slučajevi od 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra kada su članovi kriminalne grupe uspjeli da odnesu od dvije do tri tone kokaina iz Slobodne carinske zone, a čija je vrijednost više stotina miliona eura. Ova droga je 96 odsto čistoće, to je savršenstvo”, rekao je Katnić.

Katnić
Katnićfoto: Boris Pejović

Uprava policije odgovorila je “Vijestima” da nemaju Katnićeva saznanja o “navodnom dolasku ili nestanku velike količine kokaina iz Slobodne zone Luke Bar, te nije bila obaviještena o događajima koji su se, kako je navedeno, desili 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra 2021. godine u Luci Bar”.

”Uprava policije postupa u odnosu na sve informacije i operativne podatke koje posjeduje i o svemu obavještava nadležno tužilaštvo, te preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, navode u odgovoru.

Kompanija “Voli”, nakon što je u njihovom magacinu pronađena droga, saopštila je da su se suočili sa neočekivanim i šokantnim incidentom u vezi sa sumnjivom pošiljkom dospjelom u njihov distributivni centar.

”Iskustvo pokazuje da kada su u pitanju banane, uvijek postoji veliki rizik da se sa pošiljkama nađe napuštena roba sumnjive supstance. Svjesni velike mogućnosti zloupotrebe pošiljki, vrlo smo predostrožni”, navodi uprava “Volija”, potvrđujući da se od 2018. godine kontinuirano obraća nadležnima, sa zahtijevom da se prekontroliše i dodatno skenira roba o trošku kompanije”.

Tovare čuvaju u depou suda

Rekordni tovari kokaina nakon vještačenja u Forenzičkom centru, kao dokazni materijal, čuvaju se u depou Višeg suda u Podgorici, gdje će biti sve dok se ne donese odluka o uništavanju.

”Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti kontroliše se i strogo je zabranjen ulaz u te prostorije svim neovlašćenim licima. Zaplijenjena droga uništava se nakon što se za to steknu uslovi, odnosno, nakon što presude postanu pravosnažne te nakon što se dobiju dozvole od Ministarstva zdravlja - Odjeljenja za droge i Agencije za zaštitu životne sredine. Odluku o uništavanju zaplijenjene droge donosi nadležni viši sud rješenjem, nakon čega se formira Komisija za uništavanje droga koju čine predstavnici tog suda i Uprave policije. Drogu, oduzetu po nepoznatom učiniocu, gdje nije bilo osnova za podnošenje krivične prijave, Forenzički centar, nakon vještačenja, vraća centru bezbjednosti Uprave policije, koji je izvršio zapljenu, gdje se ona čuva u depozitima centra, takođe do donošenja odluke o uništavanju”, pojasnili su u UP.

U Željezari Nikšić, 27. jula 2006. godine, spaljivanjem je uništeno - 1.189,91 kilogram marihuane, 15,39 kilograma heroina, 1,5 kilograma kokaina, 47,35 grama hašiša, 777 komada sintetičke droge, 4,31 gram spida, 0,54 grama opijuma, 109 sjemenki i tri stabljike kanabisa od kojih se uzgaja marihuana i 14,58 kilograma smješe namijenjene miješanju sa drogama.

U maju 2014. godine, u pećima Kombinata aluminijuma Podgorica, izvršeno je spaljivanje 2.916 kilograma, od čega je najviše bilo marihuane i oko 13 kilograma heroina.

Na zahtjev Višeg suda, 15. juna 2018. godine, uništeno je oko pet tona narkotika.

”Kada govorimo o predmetima kodnih naziva “187” i “Plima”, u okviru kojih su realizovane velike zaplijene kokaina, preduzimaju se dalje mjere i radnje na identifikaciji lica ili grupa lica koje su uključene u krijumčarenje”, navodi UP.

Ko sve drhti nakon Šarićevog hapšenja?

Srpska policija 14. aprila 2022. godine u Beogradu je, dok je bio u kućnom pritvoru, uhapsila Pljevljaka Duška Šarića i nekoliko najbližih saradnika, a nova operacija uslijedila je nakon što su EUROPOL i EUROJUST policijama regiona dostavili dokazni materijal - poruke koje su “skinuli” prateći godinama komunikaciju na SKY aplikaciji.

Šarićeva grupa sumnjiči se za ubistvo Milana Milovca, zvanog Cigla, u januaru prošle godine u Ekvadoru, koji je bio njegov kum i osoba od najvećeg povjerenja.

Ko sve drhti nakon hapšenja Šarića u Crnoj Gori zasada je nepoznanica, ali podaci “Vijesti” iz vrha bezbjednosnih službi, govore da će uskoro uslijediti nova hapšenja osoba povezanih sa njim u policijskim, pravosudnim ali i kriminalnim krugovima...

Šarić je u jeku “Balkanskog ratnika” nestao iz Pljevalja, samo dan prije međunarodne potjernice Interpola, uspješno se godinama skrivao, ali se u martu 2014. privatnim avionom, u pratnji policije, obreo na podgoričkom aerodromu Golubovci gdje je pola sata imao susret s porodicom. Nakon toga avionom je odvezen u Beograd, gdje mu se godinama sudilo za šverc 5,7 tona kokaina, ali još nema pravosnažne presude.

Tamošnji Apelacioni sud, lani mu je nakon sedam godina pritvora, odredio blažu mjeru - kućni pritvor sa nanogicom.

Bonus video: