Šuškavčević: Zaposleni u UP za smanjenje plate saznali putem poruke iz banke, trebalo upozoriti Sindikat na vrijeme

Šuškavčević je istakao da zaposleni iskazuju veliko nezadovoljstvo odlukom da se zarade umanje od 30 do 94 eura, u zavisnosti od koeficijenta

21329 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović

Saznanje da je plata zaposlenih umanjena po osnovu minulog staža dolazi u vrijeme kada naši zaposleni jedva sastavljaju kraj sa krajem, rekao je na vanrednoj konferenciji za medija predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević.

Kazao je da na taj događaj nijesu bili pripremljeni ni Sindikat ni zaposleni.

"Zaposleni su to saznali putem poruke iz banke, što smatram da je neoprostivo", kazao je on komentarišući umanjene zarade za april.

Istakao je i da je Sindikat trebao biti upozoren na vrijeme, kako bi mogli da reaguju.

Šuškavčević je istakao da zaposleni iskazuju veliko nezadovoljstvo odlukom da se zarade umanje od 30 do 94 eura, u zavisnosti od koeficijenta.

"Moramo napomenuti da je ovo veliki Sindikat i da znamo da se borimo. Možda to u javnosti nije tako poznato, ali svakodnevno radimo i ne želimo da se reklamiramo", kazao je on.

Istakao je Sindikat pune dvije godine traži povećanje plata, ali da je to ostalo mrtvo slovo na papiru, jer nikada nijesu dobili povratnu informaciju.

Šuškavčević je istakao i da su oni jedini u sistemu državne uprave kojima nije povećana plata, osim po obračunu "Evropa sad".

"To se treba mijenjati... Pokušavali smo svi na razne načine da tu nepravdu ispravimo, jer poznata je činjenica da su sindikati zdravstva i prosvete u prethodnom periodu ostvarili dosta povećanja", rekao je Šuškavčević dodajući da Sindikat UP više od deset godina ne može da se izbori za kolektivni ugovor...

"Nadam se da će se to promjeniti, jer ovako više ne može. Svjedoci ste da prilikom pandemije koronavirusa zaposleni u policiji dali su najveći doprinos, uz zdravstvene radnike kojima čestitam", kazao je on.

Dodao je da oni godinama pričaju o zaštiti policajaca koja je na zavidnom nivou, ali da je razvoj kriminala veliki i da svi pripadnici organizovanih kriminalnih grupa ugrožavaju rad policajaca koji na sve načine pokušavaju da ih spriječe da se bave kriminalom.

Rekao je da ništa što su preduzeli na zaštiiti nije urodlilo plodom, jer je "uvijek policajac kriv za sve".

Pozvao je građane da imaju korektan odnos sa policijom, jer su policajci uvijek prvi kada je potrebna pomoć.

"Danas smo tražili hitan sastanak kod ministra... Juče je izglasana nova Vlada, novi ministar, u toku je konstitutivna sjednica Vlade na kojoj će oni dobiti mandate. Naišli smo na veoma pozitivan i odgovoran stav novog ministra Filipa Adžića, kojem zahvaljujem na prijemu, jer je ovo njegov prvi radni dan, ali primio nas je i izdvojio vrijeme da nas sasluša", kazao je Šuškavčević.

Dodao je da su na tom sastanku dogovoreni zaključci da se u što kraćem roku nađe model da se isplate sestra koja su poslednjim obračunom umanjena.

Dogovoreno je da se napravi sastanak sa ministrom finansija u cilju pronalađenja trajnog rješenja obračuna zarada, ali i da se formira mješovita radna grupa koja će raditi na rješavanju ti problema.

Šuškavčević je rekao da će se boriti svim raspoloživim sredstvima do ispunjenja zahtjeva.

"Nadamo se da će na današnjoj Vladi biti riječi o ovome. Ministar je dao obećanje da će to predstaviti na sjednici Vlade", kazao je on.

Dodao je da su dali kratke rokove za rješenje problema i da se odmah nakon 5. maja mora organizovati sastanak sa ministrom finansija.

"Smatramo da je to veoma bitno za sve nas, kako za zaposlene u Upravi policije, tako i u MUP-u", kazao je on.

"Spremni smo radikalizovati naše aktivnosti, možda dođe i dan za to. Nadam se iskreno da neće doći do toga i da će u novom sastavu Vlade naš vapaj naići na podršku", kazao je on.

Član GO Sindikata Željko Pejović rekao je da su danas saznali na koji je način MUP obavješten o obračunu i da je iz Ministarstva ekonomskog razvoja stigao mail da se umanje zarade ili im plata neće biti isplaćena", kazao je Pejović.

Šuškavčević je kazao da je informacija da će plate biti umanjene sakrivana od Sindikata i zaposlenih.

Šuškavčević je odgovarajuči "Vijestima" da prokomentariše krivične prijave podnijete protiv njega, rekao da je čist pred zakonom i da svoj dio posla radi veoma odgovorno.

Kazao je da o tome koliko uspješno radi posao govore podaci Sindikata.

"Radi javnosti, i ja sam u tom dijelu pokrenuo par krivičnih prijava, tako da ćemo vidjeti", rekao je on.

Ponovio je i da svoj posao radi najbolje moguće što zna i da niko, pa ni on nije Bogom dan da bude predsjednik Sidnikata.

"Svako ima pravo da se žali, ne možemo svima da izađem u susret, ali uradili smo puno stvari", odgovorio je Vijestima.

Bonus video: