Begović: Spremna sam da nadležnima sve pojasnim

Doskorašnja sutkinja Vrhovnog suda reagovala je na tekstove o hapšenju njene nekadašnje koleginice Vesne Medenice, a u kojima se pominje i njeno ime kao mogućeg svjedoka u tom postupku

23114 pregleda 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Doskorašnja sutkinja Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Begović saopštila je da je spremna da pred nadležnim organima Crne Gore objasni sve što nije jasno u pogledu donošenja presude u predmetu "Cijevna komerc".

Ona je reagovala na tekstove o hapšenju njene nekadašnje koleginice Vesne Medenice, a u kojima se pominje i njeno ime kao mogućeg svjedoka u tom postupku.

Tekst Begovićeve, Vijesti prenose u cjelini:

"U skladu sa čl.48 Zakonom o medijima i Kodeksa novinara/novinarki Crne Gore, radi pravilnog informisanja javnosti zbog pominjanja mog imena kao sudije Vrhovnog suda Crne Gore u predmetu “Cijevna komerc “ d.o.o u Podgorici, u kojem sam postupala kao članica Vijeća, dajem sledeće obavještenje:

1. Suprotno od njene sadržine, dnevni list Vijesti uporno ponavlja tvrdnju, da je presuda Vrhovnog suda Crne Gore u predmetu čija me sadržina upućuje na predmet Rev.br.1346/20 bila u korist tužioca Cijevna komerc d.o.o Podgorica, čime očigledno svjesno podstičete utisak nezakonitog i pristrasnog postupanja i u tom kontekstu redovno ističete moje ime. Ova neprofesionalnost i neobjektivnost vrijeđa moj profesionalni i lični integritet. Neprofesionalni odnos novinara u koncipiranju ovih tekstova posebno je izražen u činjenici da ni jedan od njih nije pokušao da stupi u kontakt sa mnom i da provjeri dobijene informacije od mene, kao sudije čije se ime i prezime pominje u tim tekstovima.Time je u konkretnom slučaju povrijeđen Kodeks novinara/novinarki Crne Gore, kao i Zakon o medijima.

2. Za razliku od presude Osnovnog suda u Podgorici i presude Višeg suda u Podgorici kojima je tužiocu “Cijevna komerc” d.o.o Podgorica u bitnom usvojen tužbeni zahtjev višemilionskog novčanog potraživanja u odnosu na drugotuženu firmu Omorika d.o.o Beograd, a pravosnažno odbijen tužbeni zahtjev u odnosu na prvotuženu Državu Crnu Goru, Vrhovni sud je citiranom presudom ukinuo i presude Osnovnog suda u Podgorici i Višeg suda u Podgorici u odnosu na novčano potraživanje Cijevne komerc d.o.o prema Omorika d.o.o Beograd i predmet vratio Osnovnom sudu u Podgorici na ponovno suđenje, a odnosu na tuženu Državu Crnu Goru odluke su ostale neizmijenjene ( odbijen tužbeni zahtjev ).

3. Naprijed izneseno je činjenično stanje, koje je vrlo jednostavno provjeriti uvidom u spise predmeta ili provjerom presude Rev.br.1346/20 jer se radi o javno dostupnoj presudi.Predmet sam dobila u rad metodom slučajne dodjele i u cilju ažurnog rješavanja svih starih predmeta iz ranijih godina ( predmeti sa crvenim omotom ) a što je bila i moja profesionalna dužnost kao postupajućeg sudije, pored ostalih je uzet u rad i ovaj predmet o kojem je riječ.Vijeće u sastavu pet sudija koje odlučivalo u ovom predmetu je postupalo nezavisno i nepristrasno, vođeno isključivo potrebom poštovanja i pravilne primjene Ustava i zakona Crne Gore.

4. Nakon skoro 40 godina rada u pravosuđu Crne Gore kao sudija ( Opštinski sud za prekršaje, Osnovni sud, Viši sud i Vrhovni sud Crne Gore ) vrlo se neprijatno osjećam zbog pominjanja mog imena u medijima i dovođenja u vezu sa bilo kakvom nezakonitom radnjom u toku cjelokupne moje sudijske karijere.

5.Ovim obavještenjem ne želim da prejudiciram bilo kakvu odluku nadležnih organa Crne Gore i spremna sam da pred njima objasnim i pojasnim sve što nije jasno u pogledu donošenja predmetne presude", navodi se u reagovanju Vesne Begović.

Bonus video: