Odbačena krivična prijava koju je Komnenović podnio protiv Arsića: Prijetnje i uvrede nisu nasilničko ponašanje

Komnenović je najavio da će se na odluku Milića da krivično ne goni Arsića, žaliti Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

21339 pregleda 17 komentar(a)
Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, Foto: opstinativat.me
Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, Foto: opstinativat.me

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo je i krivičnu prijavu koju je protiv tivatskog biznismena Rada Gaga Arsića, podnio predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Arsić je, piše u prijavi, prije dva mjeseca upao u zgradu Opštine Tivat, nasrnuo na Komnenovića i prijetio mu.

”Ovo tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu koju ste dana 13. aprila 2022. podnijeli protiv Arsića Rada zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti…. i krivičnog djela nasilničko ponašanje… jer ne postoji osnovana sumnja da je prijavljeni Arsić Rado izvršio to, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, navodi se u dopisu koji je juče tužilac Siniša Milić dostavio Komnenoviću.

Povezani članci

09. Mart 2022.

Tužiteljka istraživala danima, pa se razboljela

On je “Vijestima” kazao da je zapanjen postupkom tužioca Milića koji je već ranije odbacio i krivičnu prijavu koju je protiv Arsića zbog istog ovog događaja, podnijela tivatska policija.

Arsić nasrnuo na Komnenovića u kabinetu: Zgrada Opštine Tivat
Arsić nasrnuo na Komnenovića u kabinetu: Zgrada Opštine Tivatfoto: Siniša Luković

On je najavio da će se na odluku Milića da krivično ne goni Arsića, žaliti Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Komnenović je, inače, prije nekoliko dana Tužilačkom savjetu uputio urgenciju povodom dotadašnjeg (ne)postupanja Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru po prijavi koju je protiv Arsića podnijela tivatska policija u vezi s incidentom koji se 16. februara desio u zgradi Opštine kada je biznismen blizak DPS-u upao u zgradu Opštine, bez dozvole ušao u kabinet gradonačelnika, prekinuo radni sastank rukovodstva lokalne uprave i verbalno i fizički pored svjedocima nasrnuo na Komnenovića i prijetio mu.

Arsić je prethodno na sličan način postupio i prema rukovoditeljki Službe interne revizije Opštine Jeli Mrdak koja ga je takođe prijavila policiji, ali ni to nije rezultiralo reakcijom tužilaštva prema biznismenu koji je u bliskim kumovsko-prijateljskim odnosima sa Acom Đukanovićem, bratom lidera DPS-a i predsjednika države Mila Đukanovića, odnosno nekadašnjom vrhovnom državnom tužiteljkom, a potom dugogodišnjom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

Rado Arsić je, nakon što je Komnenović u medijima objelodanio šta se 16. februara desilo u zgradi Opštine, demantovao da je napao gradonačelnika i da je prijetio Komnenoviću i Mrdakovoj, istakavši da mu je namjera bila da predsjedniku Opštine, njegovom timu i revizorima “pokuša objasniti da oni, izgleda, ne znaju dobro matematiku i da ne čitaju ugovore koji su potpisani između mene kao investitora, Opštine Tivat kao partnera i vlasnika 2/3 parcele i ostalih partnera suvlasnika 1/3 parcele na kojoj sam napravio zgradu površine 13.600 kvadrata”.

Postupajuća tužiteljka u ODT Kotor Anđa Radovanović se prvo desetak dana po dobijanju ove prijave tivatske policije, nije izjašnjavala da li u postupcima Arsića ima osnova za njegovo krivično ili prekršajno gonjenje. Nakon što su joj mediji poslali pitanja o tome, Radovanovićeva je otvorila bolovanje i otišla sa posla, pa je slučaj verbalnog i fizičkog napada i prijetnji tivatskom gradonačelniku i službenici Opštine ostao neriješen sve do 11. aprila kada je u Opštinu stigao dopis iz ODT Kotor u kome ih obavještavaju da je slučaj preuzeo novi tužilac Siniša Milić, ali da on nije našao osnova za krivično procesuiranje tivatskog biznismena.

”Obavještavam vas da sam nakon ocjene spisa predmeta koje je Uprava policije - OB Tivat dostavila ovom tužilaštvu dana 24. februara 2022…… donio odluku da se zbog navedenog događaja neće preduzimati krivično gonjenje protiv bilo kojeg lica zbog bilo kojeg krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, navedeno je u dopisu koji je državni tužilac u ODT Kotor Siniša Milić tada dostavio gradonačelniku Komnenoviću.

Milić je poručio da je “iz radnji preduzetih u izviđaju utvrđeno da je Arsić Rado počinio prekršaj iz člana 7 Zakona o javnom redu i miru” zbog čega je tivatskoj policiji naložio da protiv njega podnesu prijavu nadležnom Sudu za prekršaje, a nakon toga je 21. aprila Milić odbacio i privatnu krivičnu prijavu koju je protiv Arsića 13. aprila podnio Komnenović.

Svjedoci potvrdili Komnenovićeve navode

U rješenju o odbacivanju krivične prijave koju je Komnenović podnio protiv Arsića, tužilac Milić je naveo izjave koje su pred njim dali neposredni svjedoci spornog događaja: potpredsjednici Opštine Goran Božović i Vladimir Arsić, službenik u kabinetu predsjednika Opštine Elvis Mustajbašić i radnik obezbjeđenja Momčilo Kovačević.

Svi oni su, manje ili više, potvrdili navode Komnnovića da je Arsić prvo verbalno nasrnuo na njega, a onda to pokušao i fizički da učini, te da ga je vrijeđao i prijetio mu. Iz izjava svjedoka proizlazi da je Arsić pored ostalog, Komnenovića nazvao “bitangom” i rekao mu “misliš da si mangup”, “isfintirao si me kao niko” govoreći mu da je lukav i “misliš da si hrabar, ali provjeriću ja koliko si hrabar”, poručujući da neće dovijeka biti na funkciji, te da se biznismen Komnenoviću unosio u lice i prijetio da će potražiti i revizorku Jelu Mrdak.

Tužilac Milić je ocijenio da u svemu tome nema osnova za sumnju da je Arsić počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti” jer je, kako je naveo, sam Komnenović tada ustao sa stolice i krenuo prema Arsiću rekavši mu da ga se ne boji, da neće tolerisati takvo njegovo ponašanje i zatražio od biznismena da napusti njegov kabinet što Arsić nije učinio. Milić je zaključio da nema ni osnova sumnje da je Arsić počinio krivično djelo “nasilničko ponašanje” jer nije postupao u grupi, već samostalno, nije nanio tjelesne povrede Komnenoviću ili Mrdakovoj, “niti ima dokaza da su preduzete radnje koje bi mogle da dovedu do nastanka tjelesnih povreda”.

Bonus video: