Optužena za krađu nakita iz kuće Aca Đukanovića: Pešukićevoj još ne daju da mrdne iz Podgorice

Pešukić je optužila čelnike i sastav bivšeg Specijalnog državnog tužilaštva da se od početka istrage ponašaju sramno, dodajući da je tako nastavio i sud

37216 pregleda 17 komentar(a)
Nekadašnja vaspitačica u kući Aca Đukanovića traži da joj sude po zakonu, Foto: Boris Pejovic
Nekadašnja vaspitačica u kući Aca Đukanovića traži da joj sude po zakonu, Foto: Boris Pejovic

Ani Pešukić, optuženoj za krađu nakita iz kuće Aca Đukanovića, Viši sud ponovo je produžio mjeru zabrane napuštanja glavnog grada i obaveznog javljanja Specijalnom policijskom odjeljenju jednom sedmično.

U obrazloženju odluke sudija Goran Šćepanović napisao je da postoji opasnost od bjekstva i sakrivanja.

”Izrečene - produžene mjere mogu trajati dok za to postoji potreba, a najkasnije do pravosnažnosti izrečene presude u predmetnom krivičnom postupku, s tim što će svaka dva mjeseca sud ispitati da li je primjena navedenih mjera nadzora još potrebna”, piše u odluci.

Nikšićanki sa prebivalištem u Podgorici sudi se zbog optužbi da je iz kuće jednog od vlasnika Prve banke ukrala zlato, nakit, zlatnike, ručne satove...vrijednosti 331.500.27 eura.

Ona je godinama radila kao vaspitačica u kući brata predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Uhapšena je u martu 2019. godine, a uprkos priznanju krivice u pritvoru je provela gotovo pola godine.

Juče je za Vijesti kazala da joj je nejasno zbog čega joj sudija Šćepanović i nakon dvije godine od priznanja krivice produžava obavezne mjere i najavila podnošenje krivične prijave protiv nadležnih u pravosudnom sistemu.

Optužila je čelnike i sastav bivšeg Specijalnog državnog tužilaštva da se od početka istrage ponašaju sramno, dodajući da je tako nastavio i sud.

”Produženje mjere obaveznog nadzora i sedmodnevnog javljanja Specijalnom policijskom odjeljenju nastavlja i sudija Goran Šćepanović. Po mišljenju Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP), mjera poslije dvije godine gubi značaj, a ovom je potpuno obesmišljena pravda. Nejasno je i kako se u obrazloženju rješenja o produženju mjere govori o težini krivičnih djela. Ne znam nikoga ko je zbog krađe bio pod mjerama”, rekle je Pešukić.

Nisam Petar, ni Vesna

Pešukić je istakla da je sramno kako od početka procesa postupaju prema njoj:

”Dokazano je da nema kriminalne organizacije koju je Stojanka Radović montirala, jer u noći moga hapšenja zvala kuma da joj kaže: ‘Uzmi predmet’, zato što neka specijalna tužiteljka Nataša, koja je valjda bila dežurna, nije htjela da zaduži predmet iz nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva. Zbog svega što rade, prinuđena sam da sjutra, zorom, predam krivičnu prijavu protiv organizovane kriminalne grupe, koja je ovaj slučaj vodila od početka, a evo ga izgleda vodi i sada”, kazala je ona.

Pitala je i zbog čega je SDT-u “toliko važna Ana Pešukić”.

”Važna toliko da se Petar Lazović često šetkao baš kod mog ulaza...vjerovatno da izvještava sa lica mjesta. Ja ne tražim ništa drugo nego da mi se sudi po zakonu, ja nisam ni Miloš, ni Sveto, ni Vesna, ni Petar. Ono što sam imala završila sam na svoj način. Može nekome da se sviđa ili ne, svi na to imaju pravo, ali i ja imam pravo da mi se sudi po zakonu, a ne da mjerama protiv mene simuliraju primjenu zakona, dok im ostali bježe - možda regularno, možda kozjim stazama, ali na njih žmure svakako”, kazala je ona.

Suđenje dugo odgađaju

U podgoričkom Višem sudu 20. aprila ponovo je odgođen početak suđenje za krađu nakita iz kuće Đukanovića.

Tog dana obrazloženo je da suđenje odgađaju za 20. maj, zbog službene zauzetosti specijalne tužiteljke Nataše Bošković.

Prethodno ročište takođe je odgođeno, kao i ono zakazno za decembar 2021. godine.

U tom postupku sudi se i izvršnom direktoru firme “Fin Gold” iz Podgorice, Filipu Raleviću, kojeg optužuju za tešku krađu putem podstrekavanja i zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju.

Viši sud je prilikom kontrole optužnice Ralević i Pešukić oslobodio od optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i potvrdio dio optužnice za krivična djela teške krađe, teške krađe putem podstrekivanja i zloupotrebu službenog poslovanja u privrednom poslovanju.

Prema optužnici specijalnog tužilaštva, Filip Ralević je podstrekao Pešukić da iskoristi povjerenje porodice Đukanović i iz ormana njihovog stana otuđi veću količinu zlata, nakita, zlatnika, ručnih satova od zlata, vrijednosti 331.500.27 eura.

Optužnicom se Pešukić tereti da je iz stana Gabrijele Đukanović u više navrata oduzela dvadeset umjetničkih slika, četiri ukrasne porcelanske zdjele, skupocjena vina, ukrasne pepeljare, pozlaćene i kobaltne, i tri dječija novčanika sa novcem od 995 eura, sveukupne vrijednosti 9.431 euro.

Bonus video: