Brnoviću uslovno šest mjeseci zatvora: Prijetio da će Šćekić i Komnenoviću zapaliti kuće

Brnović je osuđen zbog toga što je, prema nalazima suda, počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, 10. decembra prošle godine u prostorijama Opštine Tivat, prema sekretarki za komunalni i inspekcijski nadzor Jeleni Šćekić, odnosno predsjedniku Opštine Željku Komnenoviću

36755 pregleda 4 komentar(a)
Brnoviću uslovno šest mjeseci zatvora, Foto: Opština
Brnoviću uslovno šest mjeseci zatvora, Foto: Opština

Osnovni sud u Kotoru u prvostepenom postupku, proglasio je krivim vlasnika i direktora podgoričke kompanije “Saniteko Group” Vladimira Brnovića za napad na službeno lice i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, uslovno na period od 18 mjeseci.

Brnović je osuđen zbog toga što je, prema nalazima suda, počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, 10. decembra prošle godine u prostorijama Opštine Tivat, prema sekretarki za komunalni i inspekcijski nadzor Jeleni Šćekić, odnosno predsjedniku Opštine Željku Komnenoviću.

U prvostepenoj presudi koju je 28. marta donijela sutkinja Momirka Tešić i koje je tek sada dostavljena na adresu Opštine, piše da je podgorički biznismen svjesno i umišljajno izvršio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret jer je prijetio Šćekićki i Komnenoviću da će im, u slučaju da sprovedu u djelo rješenje nadležne službe Opštine za uklanjanje nelegalno podignutog Brnovićevog privremenog objekta u zoni morskog dobra u Tivtu, on “zapaliti kuće”.

Kako piše u obrazloženju presude, Brnović je toga dana došao u Opštinu po pozivu komunalne inspektorke koja je vodila upravni postupak za uklanjanje njegovog nelegalno podignutog privremenog ugostiteljskog objekta u sklopu “Sanitekove” marine u uvali Brdišta kod Tivta. On je potom u kancelariji sekretarke Jelene Šćekić njoj pred svjedokom, komunalnom inspektorkom Natašom Samardžić zaprijetio da će, u slučaju da mu inspekcija ukloni objekat čije je rušenje bilo zakazano za 17. decembar, gradonačelniku Komnenoviću i sekretarki Šćekić “zapaliti kuće”.

Komunalna inspekcija Opštine “Saniteku” je 5. oktobra prošle godine naložila da “u cjelosti ukloni ugostiteljski objekat Marina Airport - zidani šank sa terasom 100 kvadratnih metara sa cjelokupnim ugostiteljskim mobilijarom i metalnu konstrukciju tende” sa katarastarske parcele 635/2 KO Đuraševići i da taj prostor vrati u prvobitn stanje jer je, kako je inspekcija konstatovala, objekat “postavljen bez prijave i dokumentacije propisane članom 117 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”.

Takvom nalogu prethodila je procedura inspekcijskog nadzora i upravnog postupka koja je započela još 22. jula. O tada do sredine decembra prošle godine “Saniteko” nije obezbijedio dokumentaciju potrebnu za postavljanje privremenog objekta u zoni morskog dobra, pa je 17. decembra kompanija “Zaštita prostora Crne Gore” uz asistenciju Interventne jedinice CB Herceg Novi, trebalo da poruši objekat u uvali Brdišta. U toj uvali, inače, Brnovićeva kompanija već nekoliko godina drži mnogo veći privremeni objekat - čitavu manju marinu koju je ucrrtalo bivše Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) u vrijeme dok je na njegovom čelu bio Pavle Radulović (DPS), a preduzeće Morsko dobro koje je sa “Sanitekom” sklopilo ugovor o zakupu te lokacije, vodio je Predrag Jelušić (DPS).

Nezadovoljan time što će nakon četvoromjesečnog natezanja sa Komunalnom inspekcijom ostati bez na divlje podignutog ugostiteljskog objekta, Brnović je 10. decembra, uz uvrede i obraćajući se povišenim tonom Šćekićevoj, kazao da neće dozvoliti uklanjanje zbog čega je parkirao mašine svoje kompanije na prilaznom putu kako objektu ne bi mogli pristupiti izvršitelji. Tvrdio je da nikada u životu ništa bespravno nije sagradio, pa ni sporni objekat za koji je Brnović kazao da mu je “direktor Morskog dobra rekao da to sagradi i da će to proći proceduru”. Izašavši iz kancelarije Šćekićeve, Brnović je navodno povišenim tonom poručio da je u pitanju njegov progon po političkoj osnovi “jer je on Crnogorac, a predsjednik Opštine hoće sve Crnogorce da izbaci da mogu samo Srbi da rade”.

Šćekićeva i Komnenović su zbog prijetnji koje im je uputio Brnović, protiv njega podnijeli prijavu policiji, nakon čega je Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru podiglo krivičnu prijavu za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Par dana nakon toga, Brnović je sam uklonio sporni objekat.

Vlasnik “Saniteka” je u postupku pred Osnovnim sudom negirao da je izvršio krivično djelo koje mu je tužilaštvo stavilo na teret i branio se tvrdeći da su navodi Šćekićeve i Komnenovića da im je prihjetio da će im zapaliti kuće “neosnovani i netačni”. Tvrdio je da četiri puta tražio izuzeće postupajuće komunalne inspektorke i sekretarke Šćekić iz upravnog postuka koji je Opština vodila za uklanjanje njegovog ugostiteljskog objekta i poručio da navodno, ima dozvolu za taj objekat iz 2019, ali da mu je tivatska Komunalna inspekcija ne može tražiti jer je taj organ nadležan za privremene objekte u zoni morskog dobra postao tek od polovine 2020. godine. Poručio je da Komunalna inspekcija prema njemu i njegovoj firmi postupa “neobjektivno” i da mu ne mogu rušiti objekat do okončanja postupka po tužbi koju je u međuvremenu on protiv lokalne uoprave Tivta pokrenuo pred Upravnim sudom.

Poručio je da mu je bivši direktor Morskog dobra Predrag Jelušić navodno kazao da slobodno gradi sporni objekat “i da će to proći proceduru” i biti naknadno legalizovano kroz novi Program privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023, kao i da su “inspektori Morskog dobra dolazili i bili upoznati sa gradnjom”, te da postoji sva dokumentacija o tome što je “Saniteko” radio u uvali Brdišta.

U presudi sutkinja Tešić je kazala da su Brnovićeve tvrdnje argumentovano demantovali iskazi svjedoka i konstatovala da je Brnovićev iskaz “usmjeren na izbjegavanje krivice”.

”Cijeneći subjektivan odnos okrivljenog prema izvršenom krivičnom djelu, sud je utvrdio da je isti, postupajući na način bliže opisan u izreci presude, postupao sa direktnim umišljajem, da je bio svjestan svoga djela i da je želio njegovo izvršenje, to jest svjestan da ovakvim ponašanjem prema oštećenima kao službenim licima u vršenju službene dužnosti... čini krivično djelo, a to mu je i bila namjera, odnosno to je i htio”, piše u presudi.

Sutkinja Tešić je Brnoviću kao olakšavajuću okolnost, uzela činjenicu da do sada nije bio krivično osuđivan.

Bonus video: