otkriven IDENTITET policajaca KOJI SE POMINJU U KOMUNIKACIJI PETRA LAZOVIĆA I RADOJA ZVICERA

Policija zna ko je pričao s "kavčanima", Novović meta mafije

Glavnom specijalnom tužiocu navodno prijete zbog ponovnog otvaranja istrage. Njemu i novinarki Oliveri Lakić pojačano obezbjeđenje, nakon konsultacija sa šefom policije. Ministar unutrašnjih poslova poručio da će odlučno i sa svim kapacitetima stati u zaštitu svih koji doprinose borbi protiv organizovanog kriminala, vladavini prava i ubrzanom putu ka EU

76788 pregleda 82 komentar(a)
Otvorio istragu koju je Katnić zatvorio: Novović, Foto: BORIS PEJOVIC
Otvorio istragu koju je Katnić zatvorio: Novović, Foto: BORIS PEJOVIC

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja kojim rukovodi Predrag Šuković otkrili su identitet policajaca koji se pominju u kriptovanoj komunikaciji koju je sa navodnim šefom kavačkog kriminalnog klana Radojem Zvicerom vodio policajac Petar Lazović, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Zbog ponovnog otvaranja te istrage, mafija navodno prijeti glavnom specijalnom tužiocu (GST) Vladimiru Novoviću, a policija je, osim njemu, obezbjeđenje pojačala i direktorici i glavnoj i odgovornoj urednici portala “Libertas Press” Oliveri Lakić, koja je objavila dokaze o povezanosti Lazovića i njegovog kolege Ljuba Milovića sa kavačkim kriminalnim klanom.

Iako su sagovornici iz vrha Uprave policije “Vijestima” saopštili imena policajaca koje Lazović pominje u komunikaciji sa Zvicerom, redakcija neće objaviti njihova imena...

”Vijestima” je rečeno da je nadimak Tigar na kriptovanoj Sky aplikaciji koristio inspektor koji je radio na rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela.

Službenik Uprave policije (UP) za kog su Vijestima iz vrha te institucije rekli da mu je nadimak Tigar pozvao je danas autorku teksta i saopštio da se ne radi o njemu te da mu kriminalci iz policije crtaju metu.

Rekao je da je o tome obavijestio vršiteljku dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Maju Jovanović, Novovića i šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Dejana Kneževića i da su mu oni rekli da je poznato ko je Tigar, a da to nije on.

Kazao je i da prema do sada objavljenim podacima ta osoba vozi blindriani automobil, a da on živi od jedne policijske plate i časno radi svoj posao.

Rekao je i da je onaj koji je koristio nadimak Tigar na aplikaciji Sky svjesno to uradio kako bi ga stavio na listu za odstrel kriminalnih klanova.

Prema posljednjim informacijama, policija provjerava da li je Tigar koristila ista osoba koja je na kriptovanoj Sky aplikaciji na jednom od telefona imala nadimak Kardinal.

U prepisci koju je sin bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića vodio sa Zvicerom pominje se i policajac Slobodan, za kog je Europol, kako je objavio portal “Libertas press”, tražio da se utvrdi ko je.

Sagovornik iz vrha Uprave policije kazao je da je to njihov službenik S. V.

”Vijestima” je juče dostavljena fotografija tog, ali i policajca pod nikom Tigar.

Jedan od njih fotografisao se na istom mjestu na kom i policajac Milović, kojeg Europol označava članom kavačkog kriminalnog klana - ispred ognjišta iznad kog je okačen portret Krsta Zrnovog Popovića.

Navodno, obje fotografije napravljene su u restoranu na Grahovcu, čiji je stvarni vlasnik, kako tvrde sagovornici “Vijesti” iz policije, Milović.

Sagovornik uključen u istragu objašnjava da su utvrdili da je G. B. policajac Goran, kojeg mlađi Lazović pominje u prepisci sa Zvicerom, u kontekstu zahtjeva tog službenika UP da od gostiju Kotoranina - Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uzme DNK.

Portal “Libertas press” objavio je transkript razgovora Petra Lazovića, koji je na Sky aplikaciji koristio imena Junior i Komandos i Zvicera čiji nadimak je bio Born.

Lazović mu 17. januara 2021. piše da su policajci htjeli da dođu kako bi Beograđanima Velji Nevolji i Mesaru ”uzeli DNK za Srbe”, ali i da su imali plan da ih “drže šest sati”, ali da je njegov otac to spriječio.

Šefa klana izvještava i da je to tražio Goran, koji je pozvao Enisa Bakovića, tadašnjeg pomoćnika direktora UP, ali da je Baković kolegu uputio na Zorana Lazovića.

Iz te prepiske vidi se da Zvicer nudi da sa gostima, sada optuženim za najmonstruoznije zločine, pođe u policiju na informativni razgovor, ali da mu Petar Lazović govori da ne mora.

Objašnjava mu i da su oni (Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio negov otac) poslali kotorskoj policiji dopis da su već obavili razgovor sa njim.

”I da te ne zivkaju iz bezbjednosnih razloga”...

Pojačano obezbjeđenje

Nakon što je “Libertas press” objavio nove dokaze, policija je pojačala obezbjeđenje autorki tih tekstova, direktorici i glavnoj i odgovornoj urednici portala Oliveri Lakić i Novoviću.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić juče je saopštio da im je povećan stepen zaštite po mjestu stanovanja i kretanja.

On je poručio da će MUP odlučno i sa svim svojim kapacitetima stati u zaštitu svih onih koji doprinose borbi protiv organizovanog kriminala, vladavini prava i ubrzanom putu ka Evropskoj uniji.

U saopštenju dostavljenom medijima piše i da je Novoviću i Oliveri Lakić stepen zaštite povećan nakon obavljenih konsultacija sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom.

Obezbjeđenje im je pojačano zbog predmeta ponovo formiranog nakon što su na portalu “Libertas press” objavljeni nalazi Europola - da su policajci Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi kavačkog kriminalnog klana, koji su im, uz još nekoliko kolega, pružali zaštitu.

”Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije”, ključni su zaključci Europola, koji su crnogorskim istražnim organima dostavljeni u julu 2021.

Prema saznanjima “Vijesti”, istražitelji su dobili informacije da kriminalni krugovi prijete Novoviću zbog ponovnog otvaranja postupka, koji je u januaru, četiri dana prije izglasavanja novog Tužilačkog savjeta, zatvorio specijalni tužilac Saša Čađenović. Čađenović je tada ocijenilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv Lazovića, Milovića i ostalih.

Iz SDT-a je saopšteno da su taj predmet ponovo formirali nakon što su na portalu “Libertas press” objavljeni dokazi koje je dostavio Europol.

”U Specijalnom državnom tužilaštvu povodom podatka koji su u prethodnom periodu dostavljeni od EUROPOL-a formirani su spisi predmeta u kojima je nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji specijalni tužilac S.Č. donio odluku 20.01.2022.godine, da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Nakon medijskih objava koji su objavljeni na portalu ‘Libertas Press’, glavni specijalni tužilac je naložio da se formira novi predmet i da se preduzmu sve neophodne radnje i mjere radi utvrđivanja da li ima krivičnog djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”, objasnili su prije nekoliko dana.

Nakon toga oglasio se i bivši glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, koji je za “Vijesti” kazao da je on, a ne specijalni tužilac Čađenović, “kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića”.

”Jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obavještavao pretpostavljene, što je doprinijelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih djela”.

Katnić je dodao i da se nikada ne hapse vlastiti agenti:

”Makar nisu do sada”.

Olivera Lakić ugrožena duže od deceniju

Olivera Lakić godinama živi i radi pod policijskom zaštitom, a zbog posljednjih tekstova koje potpisuje, u bezbjednosnom sektoru su ocijenili da joj obezbjeđenje mora biti dodatno pojačano.

Članovi kriminalne grupe kojoj, prema nalazima Europola, pripadaju i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Lazović, policajac Milović i još nekoliko njegovih kolega, osumnjičeni su za ranjavanje Lakić 8. maja 2018.

Televizija “Vijesti” krajem prošle godine objavila je da je Specijalno državno tužilaštvo uspjelo da prikupi dokaze o tome ko je organizovao, a ko pucao u Lakić i da se očekuje podizanje optužnice, u kojoj je Filip Knežević označen direktnim napadačem na novinarku.

Osim Kneževića, na spisku za optuženje navodno su i nekadašnji službenik Uprave policije Goran Rakočević, Luka Bulatović, Filip Bešović i Vesko Bubanja.

U februaru 2019. policija i tužilaštvo tvrdili su da je Bešović ranio novinarku.

Krajem 2020. godine, u optužnici SDT-a konstatovano je da je grupa okrivljenih u spuškom zatvoru dogovarala njeno ubistvo.

”Njihov motiv je, prema dokazima tužilaštva, sprečavanje novinarke da istražuje kriminalne organizacije na teritoriji Crne Gore i njihove veze sa kriminalnim grupama iz regiona”, saopštio je specijalni tužilac Saša Čađenović u decembru 2020.

Godinu kasnije, po nalogu SDT-a uhapšeni su Darko Lalović, nekadašnji tjelohranitelj bivše predsjednice Vrhovnog suda, sada uhapšene Vesne Medenice, i Nikšićanin Branislav Karadžić, koje SDT tereti da su formirali kriminalnu organizaciju, blisku kavačkom klanu, koja je organizovala ranjavanje novinarke Lakić.

Na istom mjestu gdje je 2018. ranjena iz vatrenog oružja, ispred zgrade u kojoj stanuje u Podgorici, u martu 2012. napadnuta je udarcima u glavu.

Prije tog napada više puta joj je prijećeno od 31. januara do 10. februara 2011. godine - zbog serije tekstova koje je objavila u “Vijestima” o nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta u fabrici “Tara” u Mojkovcu i njenom skladištu u podgoričkom naselju Donja Gorica, i povezanosti tih aktivnosti sa Upravom policije i Agencijom za nacionalnu bezbjednost.

Prijetnjama su bile obuhvaćene i njena kćerka i kćerkina cimerka, koje su se tada nalazile na studijama u inostranstvu.

Nakon toga, u maju 2014. godine, ponovo je dobila prijetnje od prijatelja njenog napadača iz 2012.

Kažnjeni su samo Slavko Musić, zaposlen kod vlasnika fabrike “Montenegro tobacco company”, koji joj je prvi prijetio 2011. godine, zatvorskom kaznom od četiri mjeseca, i Ivan Bušković, koji ju je napao 2012. godine, zatvorskom kaznom od devet mjeseci.

Nekažnjene prijetnje

Zbog prijetnji kćerki novinarke i njenoj cimerki, optužbi je oslobođen Milenko Rabrenović, blizak bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću.

Nakon podizanja optužnice protiv Rabrenovića, novinarka Lakić je označila Veljovića kao nalogodavca prijetnji, što je on na sudu negirao.

Odgovornosti je oslobođen Milan Grgurović, koji je sebe lažno optužio da joj je prijetio, pri čemu nikada nije utvrđeno zašto je, odnosno za čiji račun, to uradio. Zbog lažnog prijavljivanja, sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović ga je dva puta osudila na godinu robije, ali ga je kasnije sudija Goran Đuković oslobodio.

Bez kazne je prošao i nekadašnji visoki policijski funkcioner Siniša Stojković, koji je 28. decembra 2012. uhapšen zbog koruptivnog krivičnog djela - protivzakoniti uticaj, a zbog osnovane sumnje da je kod osnovnog državnog tužioca u Podgorici posredovao da obustavi radnje u postupku protiv Rabrenovića.

Ni Dejan Čurović i Ivan Siništaj nijesu odgovarali zbog prijetnji novinarki Lakić, koje su uputili u maju 2014. - sutkinja Osnovnog suda odbila je optužni prijedlog protiv njih, kojim im je na teret stavljano ugrožavanje sigurnosti.

Prema saznanjima "Vijesti", Novoviću i novinarki Lakić obezbjeđenje je pojačano 6. maja, dan prije nego je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić to saopštio medijima

Kabinet premijera: Država će uraditi sve da garantuje bezbjednost

Iz kabineta predsjednika Vlade Dritana Abazovića za “Vijesti” su sinoć kazali da će država stati iz Novovića, Olivere Lakić i svih časnih tužilaca i istraživačkih novinara.

”Nemamo strah ni od koga. Premijer Abazović razgovarao je sa glavnim specijalnim tužiocem Novovićem i na tu temu i ohrabrio ga da nastavi borbu bez ikakvih restrikcija, a država će uraditi sve da mu garantuje bezbjednost. Istovremeno, ohrabrujemo ga da nastavi beskompromisnu borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala, kao i Oliveru Lakić i sve istraživačke novinare da nastave sa svojim radom, kako bi smo zajednički očistili državu od organizovamog kriminala”, kazali su iz kabineta.