Lazović u Crnoj Gori, Katniću mjesto u "sigurnoj kući"

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu odgođena zbog hapšenja Jovanića. Abazović, Knežević i Mandić oštro reagovali na izjavu bivšeg glavnog specijalnog tužioca

20996 pregleda 5 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Premijer Dritan Abazović i vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Savo Kentera nijesu juče konkretno odgovorili na pitanje “Vijesti” u vezi sa tim da li u tajnoj službi i dalje radi Petar Lazović, koji je prema podacima objavljenim na portalu Libertass press povezan sa kavačkim kriminalnim klanom.

Abazović je kazao da je najvažnija stvar da je on (Lazović) u Crnoj Gori, a da zadaci koje je dosad radio “ne služe na ponos ni njemu, ni Crnoj Gori”:

”Predmet u Specijalnom državnom tužilaštvu je u toku, predat je tužiocu na obradu i mislim da ćemo brzo imati rezultate kada je u pitanju konkretni slučaj. Službenici koji rade protivzakonito biće udaljeni iz službi i to će se raditi u kontinuitetu”.

Predsjednik Vlade to je kazao prije sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj su članovi tog skupštinskog tijela zbog dokaza Europola koji inkriminišu Lazovića i još dvojicu policajaca, planirali da saslušaju njega i čelnike bezbjednosnog sektora.

Saslušanje je odgođeno zbog hapšenja predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i nekoliko stečajnih upravnika, a pozivu Odbora odazvali su se Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i Kentera.

Predsjednik Odbora, Milan Knežević, kazao je da je, neposredno prije održavanja sjednice, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović tražio odgađanje - zbog akcije koja je u toku.

I da su došli Novović i šef SPO Predrag Šuković, sjednica ne bi mogla biti održana, jer su poslanici Demokratske partije socijalista uskratili kvorum, kako su i najavili tokom prethodnog zasijedanja.

Nakon sjednice, Kentera je “Vijestima” rekao da ne može odgovoriti da li Lazović i dalje radi u Agenciji.

KATNIĆEVA ODBRANA I NAPAD

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče je za Gradsku TV rekao da je policijac Petar Lazović kolateralna šteta u pokušaju da se naruši nezavisnost Crne Gore.

Optužio je Demokratski front (DF) i Mrežu za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da pokušavaju da sudsku granu vlasti prikažu kao nesposobnu i korumpiranu, kao i Abazovića da im se pridružio u tim aktivnostima.

Njegovu izjavu da su komentarima doveli u opasnost njegov i život njegove porodice, komentarisali su Abazović i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

”Mislim da nezavisnost Crne Gore i generalno državu najviše remete ljudi koji rade protiv zakona. Nikog ne optužujem niti na to imam pravo, ali oni narušavaju ugled i nezavisnost, finansijski sistem, a nama je cilj da sve to gradimo”, rekao je Abazović, dodajući da je “mnogo nebuloza u javnom diskursu u našoj državi”.

Istakao je da ne smatra da je Katnićeva bezbjednost ugrožena, ali da će država štititi sve građane.

DF: KATNIĆ IMA PROBLEM SA EUROPOLOM

Andrija Mandić je kazao da on, Milan Knežević i Nebojša Medojević nemaju nikakve veze sa Katnićevom budućnošću i da niti žele, niti prizivaju bilo čiju smrt.

”Ali tražimo da se zakon primjenjuje jednako za sve i da pravda zakuca na svačija vrata”.

Optužio je Katnića da prebacuje odgovornost na njih, a potom pozvao Novovića da Katnića i Sašu Čađenovića pošalje u “sigurnu kuću” - spuški zatvor.

Knežević je rekao da Katnić u strahu od procesuiranja i hapšenja plasira neistinite konstrukcije, poručivši mu da on nema problem sa DF-om, već sa Europolom:

”Kada bi smo bili maliciozni i tendenciozni poput njega mogli bi da ga optužimo da je ovom formilacijom usmjerio kavački klan prema nama trojici, ne bi li mi bili likvidirani”.

Savjetovao mu je da, kada dođe u Istražni zatvor, časti sve pritvorenike sedmičnu kantinu, naručuje im kuvano meso i dijeli cigarete, kako bi stekao njihovu naklonost.

Pozvao je SDT da procesuira sve policajce, tužioce i sudije koji su bili u vezama sa kavačkim i sa škaljarskim klanom.

Bonus video: