Jovanić poslat u betonjerku: Izjašnjavao se o predmetima u kojima su navodno počinjene zloupotrebe

Specijalna tužiteljka odredila mu je zadržavanje zbog opasnosti od bjekstva, mogućeg uticaja na svjedoke i na druge osumnjičene koji još nisu uhapšeni, ali i činjenice da mu se na teret stavlja krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna od deset godina zatvora ili teža

60347 pregleda 79 komentar(a)
Jovanić nakon saslušanja, Foto: BORIS PEJOVIC
Jovanić nakon saslušanja, Foto: BORIS PEJOVIC

Uhapšenom predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću određeno je zadržavanje do 72 sata, a u tom roku Specijalno državno tužilaštvo odlučiće da li će Višem sudu predložiti da ga pošalju u Istražni zatvor do 30 dana.

Jovanića su juče u prostorijama SDT-a saslušavali nekoliko sati.

Sumnjiče ga da je formirao kriminalnu organizaciju koja je zloupotrebama službenog položaja oštetila državu za više desetina miliona eura.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović nakon saslušanja odredila mu je zadržavanje zbog opasnosti od bjekstva, mogućeg uticaja na svjedoke i na druge osumnjičene koji još nisu uhapšeni, ali i činjenice da mu se na teret stavlja krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna od deset godina zatvora ili teža.

Jovaniću se na teret stavlja i da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, odnosno, da je zloupotrijebio službeni položaj u više od deset stečajnih postupaka.

Za svaki od njih, Jovanić se juče pred specijalnom tužiteljkom pojedinačno izjašnjavao.

Iz tog tužilaštva, međutim, nijesu se zvanično oglašavali povodom hapšenja Jovanića.

Tu akciju oćutala je i Uprava policije, čiji službenici su po nalogu SDT-a pretresli više od deset lokacija, odnosno stanova i kancelarija koje koriste Jovanić i ostali osumnjičeni.

Jovanićev branilac, advokat Predrag Đolević, pozivajući se na obavezu čuvanja službene tajne, nije za TV Vijesti želio da otkrije što se Jovaniću stavljaju na teret.

”Žao mi je, ne mogu vam ništa reći s obzirom na to da smo potpisali odluku o zabrani iznošenja podataka u ovom predmetu”, kazao je on.

Osim Jovaniću, zadržavanje je određeno i ostalim uhapšenima koje sumnjiče da su članovi kriminalne organizacije koju je predsjednik Privrednog suda formirao - stečajnim upravnicima Saši Zejaku, Sretenu Mrvaljeviću, Sanji Lješković, Ranku Radinoviću, advokatici Snežani Jović i vlasnicima firmi za privatno obezbjeđenje “Titan sekurity” i “Gardijan” - Paviću Globareviću i Darku Peroviću.

Policija je i juče tragala za Žarkom Ostojićem, a navodno na spisku za hapšenje je još više osoba.

Muškarac koji se predstavio kao Ostojić je jutros pozvao redakciju "Vijesti i rekao da ga niko ne traži i da je svojoj kući.

JUČE SA LISICAMA

Iako je na dan hapšenja bez lisica izveden iz zgrade Privrednog suda, što iz Uprave policije nezvanično objašnjavaju da nije bio uhapšen, već priveden, Jovanića su juče sa lisicama na rukama uveli u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva.

Jovanić, koji je uhapšen zbog sumnje da je oštetio državu za više miliona eura, prije pet godina tvrdio je da u Crnoj Gori nema stečajne mafije, ali da ima neprofesionalnih i nedovoljno stručnih stečajnih upravnika.

Blažo Jovanić
foto: Boris Pejović

Prema saznanjima “Vijesti” pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala iz njegove kancelarije izuzelu su predmete u kojima je, kako se sumnja, počinio zloupotrebe.

Predmeti su izuzeti i od drugih sudija, a sa pisarnice su izuzeti dokazi o tome kako su se predmeti dijelili.

Obimna dokumentacija, tvrde sagovornici “Vijesti”, izuzeta je i sa blagajne Privrednog suda, kao i iz kancelarije sekretarice Jovanića.

Mediji, pojedine sudije Privrednog suda, NVO, ali i međunarodna zajednica su godinama ukazivali da se u Privrednom sudu dešavaju brojne zloupotrebe koje koštaju državu milione eura...

Zbog toga je prošle godine mijenjan Zakon o stečajnom postupku, koji je stupio na snagu 17. januara ove godine, nakon čega je Ministarstvo pravde u vrijeme dok je državni sekretar bio Andrej Milović, formiralo Komisiju za ispitivanje znanja stečajnih upravnika.

Milović je tada za “Vijesti” kazao da postoje “ozbiljne indicije na koje ukazuju i predstavnici međunarodne zajednice da u Crnoj Gori postoji takozvana stečajna mafija, koju čini mreža korumpiranih sudija i stečajnih upravnika”.

Milović je objasnio i kako je ta mafija funkcionisala:

”Blažo Jovanić dodijeli stečaj sebi bliskom stečajnom sudiji ili sebi, namještanjem kroz elektronski PRIS sistem dodjele predmeta (isključe sudije u sistemu preko bolovanja, odsustva i sistem vrti samo preostale - podobne). Stečajni sudija odredi njima bliskog stečajnog upravnika. Stečajni upravnik, kad popiše imovinu stečajnog dužnika, dodjeljuje posao zaštite i obezbjeđenja te imovine njima bliskoj sekjuriti firmi (kuma, prijatelja, obično iz Nikšića). Sekjuriti firma fakturiše iznos za pružanje usluge obezbjeđenja (obično cijena od 50 do 70.000 eura za tu uslugu), upravnik priznaje tu fakturu i na kraju isplaćuju. Dijele taj novac za nepostojeće obezbjeđenje imovine”, napisao je Milović.

Tvrdi da se to radilo u svakom stečajnom postupku gdje ima imovine za naplatu, a da je rezultat milionska imovina Jovanića na druga lica, stečajnih sudija, upravnika i vlasnika sekjuriti firmi, kao i da su “milione izvukli preko priznavanja nepostojećih potraživanja”.

”Budžet Crne Gore i radnici su oštećeni za stotine miliona eura posljednjih decenija zbog stečajne mafije. Strane diplomate i izvjestioci, Crnu Goru kvalifikuju kao ‘Mafia state’, ako do sada nekome nije bilo jasno zašto, sada je svakome jasno zašto”, zaključio je Milović.

Iz Višeg suda u Podgorici juče su objasnili da će od Sudskog savjeta tražiti ukidanje imuniteta Jovaniću ako Specijalno državno tužilaštvo dostavi predlog za određivanje pritvora"

Bonus video: