Muratović imao motku, pokojni Kalač nož?

Nastavljeno suđenje optuženom za ubistvo Rožajca Anesa Kalača, iz sudnice udaljeni njegovi sestra i brat

7043 pregleda 0 komentar(a)
Adisa Muratovića dovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Adisa Muratovića dovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

Neposredno prije nego je ubijen 27. jula 2014. godine, Rožajac Anes Kalač izlazi iz automobila i kreće se prema sugrađaninu Jasminu Muratoviću, a potom ovaj ide ka njemu.

To prikazuju snimci nadzorne kamere benzinske pumbe “Eko petrol” u Rožajama, koji su prezentovani juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Adis Muratović odgovara zbog ubistva Kalača.

Advokat odbrane Borivoje Borović u sudnici je konstatovao da se na snimku vidi da je “Kalač držao neki predmet u ruci, nalik na nož”, a da je “Jasmin Muratović držao nešto nalik na motku”.

Punomoćnik oštećene porodice, advokat Munever Kuč odgovorio je da nije tačno da je pokojni Kalač imao nož u rukama.

Sudija Ivan Adamović ocijenio je da se na prikazanom snimku ne vidi da li lice u plavoj garderobi (Kalač prim. aut.) drži nož u ruci.

Zbog lošeg kvaliteta snimaka, nemogućnosti da se usporavaju i prekidaju, naložio je namješteniku Sudskog savjeta da do sljedećeg ročišta, 26. maja, konvertuje snimak u drugi program.

Advokat Kuć tražio je od vijeća da zastupniku odbrane, Boroviću, nalože da se prema žrtvi odnosi sa poštovanjem:

”I da ne govori: ‘Evo ga Kalač’, već makar - pokojni Kalač”.

U trenutku dok je Borović iznosio ono što je primijetio na snimku, negodovala je sestra pokojnog Anesa, Nermina Šabović:

”Pušku nije držao, nego je moj brat bio praznih ruku, a pogledaj kako ste fokus sad promijenili, sram vas bilo”, rekla je.

Nakon toga udaljena je iz sudnice, a ubrzo, vijeće je udaljilo i njenog brata Adnana Kalača, koji se glasno nasmijao nakon Borovićevog tumačenja video snimaka.

Dok je izlazio iz sudnice Kalač je rekao - “Još više će vam biti smiješno”.

U sudnici je prikazak i zapis nadzorne kamere Odjeljenja bezbjednosti Rožaje od 27. jula 2014, na kom se vidi kako Izet Muratović ulazi u tu zgradu, u pratnji advokata Vukomana Golubovića.

Odbrana je izvela zaključak da je tokom tog dana, zbog maltretiranja kojem je bila izložena porodica Muratović, Izet bio primoran da slučaj prijavi policiji.

Adis Muratović je ranijom presudom Višeg suda u Bijelom Polju osuđen na 20 godina zatvora zbog tog ubistva sugrađanina.

Nakon sedmogodišnjeg bjekstva uhapšen je u februaru prošle godine.

Anes, Elmin, Jasmin i Mirsad Muratović osuđeni su na po godinu i osam mjeseci zatvora zbog pomaganja u izvršenju tog krivičnog djela, a Elvis Muratović na pet mjeseci.

Prema navodima optužnice, Muratovići su 27. jula 2014, nekoliko sati nakon fizičkog obračuna, po ranijem dogovoru i razrađenom planu, pokušali da ubiju sugrađane Anesa Kalača, Armina Kalača, Kemala Nurkovića, Elvisa Jahovića i Šabana Tarhaniša.

Optužnica tereti Adisa Muratović da je ispalio više hitaca iz automatske puške, od kojih je jedan pogodio Anesa Kalača, nanijevši mu teške tjelesne povrede, od kojih je nakon tri dana preminuo u Kliničkom centru.

Bonus video: