Novović će morati da sačeka pomoć

Tužilački savjet još neće moći da uputi troje tužilaca koje je tražio novi glavni specijalni tužilac

64414 pregleda 27 komentar(a)
U svom timu želi Čolan Deretić, Radonjića i Vukotića: Novović, Foto: BORIS PEJOVIC
U svom timu želi Čolan Deretić, Radonjića i Vukotića: Novović, Foto: BORIS PEJOVIC

Novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović moraće da sačeka na pomoć tri tužioca, jer Tužilački savjet mora da završi niz proceduralnih koraka, ali i da okonča popunjavanje manjka tužilaca u Višem državnom tužilaštvu kako bi mogli da dozvole upućivanje novih snaga šefu Specijalnog državnog tužilaštva.

Novović se 26. aprila obratio Tužilačkom savjetu za zahtjevom da mu na period od dvije godine upute višu državnu tužiteljku Tanju Čolan Deretić, tužioca iz ODT Podgorica Vukasa Radonjića i kandidata za tužioca Jovana Vukotića kako bi mu u naredne dvije godine pomogli u radu na zaostalim, ali i novim predmetima u tom tužilaštvu.

Problem oko upućivanje tužilaca javio se zbog želje GST-a da u svom timu vidi tužiteljku Čolan Deretić, ali kako u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici sada ima svega šest tužilaca, a prema Aktu o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta trebalo bi da ih ima čak 16, to u ovom trenutku nije moguće dok se ne okončaju izbori za dva konkursa za prijem četiri nova tužioca u VDT Podgorica.

Oglas za prijem jednog tužioca u Više državno tužilaštvo u Podgorici raspisan je još 22. juna 2021. godine dok je novi konkurs za izbor troje tužilaca u VDT Podgorica, koji je raspisala v.d. VDT-a Maja Jovanović, objavljen 14. marta ove godine u Službenom listu.

Zbog manjka tužilaca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, koji već ima brojne poteškoće u radu zbog toga što duže vrijeme radi sa trećinom kapaciteta, TS nije mogao odmah da udovolji želji GST-a tako da će Čolan Deretić, Radonjić i budući tužilac Jovan Vukotić privremeno popuniti SDT tek kada se okončaju ti izbori.

Tužioci čekaju ocjene

Da GST, pored toga što je otvorio brojne istrage u predmetima ali i formirao nove, neće skorije imati nove tužioce na raspolaganju jasno je i zbog činjenice da novi Tužilački savjet ima pune ruke posla i još ne može zakazati intervjue za kandidate, koji su se prijavili na javne oglase za Više državno tužilaštvo u Podgorici, jer mnogi od njih nemaju ocjene.

Kandidati, koji žele da napreduju u tužilačkoj organizaciji i da pređu u VDT Podgorica su mahom tužioci iz ODT-a Podgorica: Ana Kalezić, Andrijana Nastić, Maja Knežević, Snežana Šišević, Jelena Protić, Vukas Radonjić, Romina Vlahović i Denis Zvrko.

Na oglase su se prijavile i tužiteljke iz Bara Radmila Gačević i Irena Burić, supruga bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića, koja je 2019. godine interno prešla u ODT Podgorica.

”Vijestima” je saopšteno da je novo Vijeće za ocjenjivanje TS-a formirano, donijeta nova okvirna mjerila za ocjene tužilaca, ali očekuje se da uskoro TS imenuje i Komisiju za ocjenjivanje rada tužilaca kako bi mogli da ocijene kandidate prijavljene na aktuelne konkurse.

Kada se okonča postupak ocjenjivanja, TS će moći da zakaže intervjue i izabere nove tužioce, pa tek onda da odobre upućivanje Čolan Deretić, Radonjića i Vukotića na ispomoć u SDT.

”Udovoljiće se želji GST-a ali se mora okončati sve ovo kako bismo mogli da odobrimo pozitivno na njegov zahtjev”, rečeno je “Vijestima” nezvanično u TS-u.

Osim toga, TS će morati da donese i novi pravilnik tog tijela, ali i da imenuje Komisiju za napredovanje...

Boričić ili Milanović?

Tužilački savjet će na sjednici narednog četvrtka konačno obaviti intervjue sa dvojicom kandidata Nikolom Boričićem i Duškom Milanovićem, koji su se još prošle godine prijavili na konkurs za rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Na konkursu bivšeg TS-a, 30. januara 2021. godine, za mjesto rukovodioca ODT Podgorica, prijave su dostavili Boričić i Milanović ali do izbora šefa ODT-a Podgorica nije došlo zbog toga što se tužilac iz Podgorice Nikola Boričić dugo liječio od koronavirusa, pa zbog toga nije mogao da se odazove na intervju do 11. juna 2021. godine, nakon čega je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da se stopiraju svi započeti postupci izbora u tužilačkoj organizaciji.

Nakon toga, tadašnji saziv TS-a je 22. juna 2021. godine raspisao novi konkurs za rukovodioca ODT-a Podgorica, a prijave su opet dostavili Boričić i Milanović, koji je u fotofinišu, da prije stupanja zakonskih izmjena, dobio poziciju šefa cetinjskog ODT-a.

Bivši TS je novi intervju po oglasu 7/21 zakazao 5. avgusta prošle godine, ali sjednica zbog nedostatka kvoruma nije održana, a istog dana je tadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić proglasio sastav novog, krnjeg Tužilačkog savjeta, koji zbog brojnih političkih zavrzlama unutar tadašnje parlamentarne većine nije funkcionisao do 23. januara 2022. godine.

Žele da stopiraju Radonjićev prelazak u SDT

Izvori “Vijesti” tvrde da unutar tužilačke organizacije postoje struje, koji bi željele da stopiraju prelazak tužioca Vukasa Radonjića, kojeg GST želi da vidi u timu Specijalnog državnog tužilaštva.

Upućeni tvrde da su TS-u slati interni signali da se ne dozvoli da Radonjić pređe u SDT, navodeći razloge da nema 10 godina tužilačkog iskustva kako bi mogao zakonski da pređe u to tužilaštvo.

”Vijestima” je pojašnjeno da nije ni riječ o izboru Radonjića za specijalnog državnog tužioca već da će on samo biti upućen na ispomoć, prema članu 24 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, tako da nema zakonskih barijera da se nađe u Novovićevom timu.

Bonus video: