Krik: Osumnjičeni za pokušaj ubistva vođe "škaljaraca" osuđeni za gasne pištolje

Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski, Nemanja Milutinović i Nikola Jovanović uhapšeni su krajem 2019. godine u Beogradu, a u kolima u kojim ih je policija zatekla nađeni su pištolji, kačketi i prsluci sa natpisom Uprave kriminalističke policije (UKP) i futrola sa značkom MUP-a

16549 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Krik.rs
Foto: Krik.rs

Četvorici optuženih za gasne pištolje, lažne tablice na kolima i opiranje hapšenju danas je izrečena presuda u Višem sudu u Beogradu - trojica su osuđena na gotovo 10 godina zatvora, dok je jedan oslobođen. Ova grupa uhapšena je krajem 2019. zbog sumnje da je pokušala da otruje vođu škaljarskog klana Jovana Vukotića, ali je naposljetku optužena samo za blaža krivična dela, piše krik.rs.

Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski, Nemanja Milutinović i Nikola Jovanović uhapšeni su krajem 2019. godine u Beogradu, a u kolima u kojim ih je policija zatekla nađeni su pištolji, kačketi i prsluci sa natpisom Uprave kriminalističke policije (UKP) i futrola sa značkom MUP-a.

Tokom istrage tužilaštvo je utvrdilo da su pokušali da ubiju vođu škaljarskog klana Jovana Vukotića koji je u to vrijeme bio u zatvoru u Beogradu. Oni su navodno, noseći lažnu policijsku opremu, zaustavili taksi u kom se vozila Vukotićeva djevojka i pokušali da podmetnu otrov u hranu koju mu je nosila.

Za ovo su i optuženi, ali su optužbe, međutim, pale jer za njih nije bilo dovoljno dokaza, pa im se sudilo za mnogo blaže krivično djelo – za nošenje oružja i lažne tablice koje su bile na automobilu. Drakula je, pošto je pokušao da pobjegne policiji i oborio policajku, optužen i za opiranje hapšenju. Utvrđeno je i da pištolji nisu pravi, već gasni ili signalni koji mogu da se preprave da ispaljuju metke.

Današnjom presudom Drakula je oslobođen za oružje, ali je osuđen na tri i po godine zatvora, jer se opirao hapšenju. Za oružje su osuđeni Milutinović – na dvije i po godine zatvora, kao i Dimitrijevski kome je pridodata i optužba za lažne tablice – na tri i po godine zatvora.

Jovanović je bio optužen samo za nošenje oružja, za šta je na kraju oslobođen.

Sudija Ivana Ramić istakla je da je dokazano da su Milutinović i Dimitrijevski nabavili oružje, kao i da su oni to sami priznali, ali da sud nije uspio da utvrdi da li su druga dvojica znala da je oružje u kolima, pa su zato oslobođeni. Ona je istakla da je pri određivanju visine kazni imala u vidu da su ranije osuđivani.

Sva četvorica su od hapšenja u pritvoru odakle su i dovedeni na današnje suđenje. U sudnici je tokom izricanja presude bilo nekoliko pripadnika policije koji su ih čuvali.

Jovanović je danas pušten na slobodu, kao i Milutinović koji je svoju kaznu odležao, a u pritvoru ostaju Drakula i Dimitrijevski. Drakula je inače početkom prošlog mjeseca optužen da je u oktobru 2019. postavio bombu pod automobil i tako pokušao da ubije Lazara Vukićevića, saradnika škaljarskog klana. Vukićević je ubijen 2020, a za to je optužena grupa Veljka Belivuka.

Tužilaštvo je navelo da će žaliti na presudu.

Optuženi su na sudu negirali da su počinili bilo koje krivično djelo. Branili su se tvrdeći da su opremu nabavili na buvljaku i da su htjeli da snimaju spotove za Jutjub.

Ispričali su da su tog dana išli kod Milutinovića u goste pošto mu se rodio sin zbog čega je Dimitrijevski pozajmio kola, a, kako je ispričao, nije znao da su na njima lažne tablice. On, međutim, nije želio da kaže od koga je pozajmio automobil.

Milutinović ih je, kako su rekli, sačekao i sjeo u kola da im pokaže gdje da parkiraju kada ih je iznenadila policija i uhapsila. Zanimljivo je da su negirali da je poznaju četvrtog optuženog – Nikolu Jovanovića i da on uopšte nije bio u kolima. Policija je, međutim, tvrdila da je Jovanović izašao iz automobila koji minut ranije.

Bonus video: