Knežević još nije suspendovan

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima službenik UP, prema članu 176, privremeno može biti udaljen sa rada kada je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela, koje se goni po službenoj dužnosti ili ukoliko je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti ako bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesu službe

15802 pregleda 55 komentar(a)
Petar Knežević, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Knežević, Foto: Vlada Crne Gore

Komandir tima za obuku specijalaca u Protivterorističkoj jedinici policije Petar Knežević nije suspendovan, jer još ne postoji zakonski osnov da pomoćnik direktora Miloš Rakonjac pokrene proceduru privremenog udaljenja sa posla.

Rakonjac to ne može učiniti zbog toga što protiv Kneževića nije pokrenut krivični postupak, niti je Odjeljenje unutrašnje kontrole rada UP dostavilo mišljenje za pokretanje disciplinskog postupka u okviru interne kontrole.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima službenik UP, prema članu 176, privremeno može biti udaljen sa rada kada je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela, koje se goni po službenoj dužnosti ili ukoliko je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti ako bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesu službe.

Neposredni rukovodilac, a u ovom slučaju je to pomoćnik direktora, dužan je da podnese obrazloženi predlog za privremeno udaljenje u roku od pet dana ako je ispunjen neki od uslova za privremeno udaljenje dok je direktor UP dužan da, bez odlaganja, primijeni predlog i uputi ministru na odlučivanje...

Ukoliko ministar donese rješenje o privremenom udaljenju - od službenika UP se oduzima službena značka, legitimacija, oružje, a za vrijeme suspenzije ima pravo na naknadu u visini 70 odsto zarade.

Građanski aktivisti Saša Zeković i Svetlana Pajović Musić, koji su Vrhovnom državnom tužilaštvu 30. aprila 2022. godine, dostavili tri audio snimka, koji ukazuju na postojanje sumnje da osoba koje govori o policijskoj operaciji na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine, starješina PTJ Petar Knežević.

Oni su juče saopštili da Knežević, navodno, već nekoliko dana ne dolazi u jedinicu niti učestvuje u njenim redovnim aktivnostima.

”Na pripadnike PTJ i Posebne jedinice policije vrše se određeni pritisci kako bi se identifikovale osobe koje su snimile objavljene i druge, najavljene, snimke. Ukoliko snimci zaista nijesu autentični, kako se tvrdi, onda su nepotrebne isljedničke radnje, pritisci i prijetnje prema službenicima Uprave policije”, navode Pajović-Musić i Zeković.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv Kneževića, a Odjeljenje unutrašnje kontrole rada UP internu kontrolu slučaja, a tokom saslušanja Knežević je tvrdio da su snimci montirani, te da to nije njegov glas.

Prema navodima anonimnog pošiljaoca snimak broj 1, gdje se navodno čuje Knežević, snimljen je u njegovom kabinetu, 7. septembra 2021, dan nakon ustoličenja Joanikija na Cetinju.

”...Ja sam držao nikšićku grupu, bjelopoljsku grupu, beransku grupu, novljansku grupu i barsku grupu. Sve kriminalce na telefon”, navodno govori osoba, za koju se tvrdi da je Knežević.

U nastavku, ta osoba, citira kriminalce koji su mu, kako prenosi, govorili: “Krećemo, trebamo vam, krećemo spremni smo, krećemo… “Ne daj Bože, ako ne pušte patrijarha krećemo, ‘oćemo Cetinje da zapalimo danas, da zapalimo Cetinje”...

Druga dva snimka, koja su dostavljena poštom, nastala su nekoliko dana kasnije u jednom restoranu.

Tvrdi se da na njima, navodno, komandant PTJ govori kako su “osvojili Cetinje”...

”Mi smo otišli, osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili nego raščistili tamo tu bagru i to završii”...

B. N.

Bonus video: