Danilović: Konačno je država počela da brine o svojim cigaretama

"Švercovanje hiljada i hiljada paketa različitih cigareta iz Luke Bar, te potom distribucija po regionu, ali i dalje, nikada nije mogla da se dogodi bez sinhronizovane akcije onih koji su predstavljali, i predstavljaju i danas, duboku državu – bivajući pravilno raspoređeni od izvršne, preko tužilačke do najviše sudske vlasti"

14819 pregleda 29 komentar(a)
Danilović, Foto: Luka Zeković
Danilović, Foto: Luka Zeković

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović ocijenio je da se "ovom poslednjom akcijom zaplijene cigareta", nije uradilo ništa spektakularno, "već ono što je moralo da se uradi mnogo prije ovog vremena".

"Konačno je država Crna Gora počela da brine o svojim cigaretama. To bi u najkraćem bio izvještaj onoga što se pompezno najavljivalo ovih dana da će uslijediti – zaplijena cigareta u Luci Bar i potom prodaja istih u korist države Crne Gore. Kada kažemo da je država odlučila da povede računa o svojim cigaretama, jasno je da sve vrijeme imamo posla sa organizovanim švercom, tačnije visokoplatežnim organizovanim kriminalom na koji je minula tridesetogodišnja vlast žmurila. Žmurilo se kako bi pojedinici iz te vlasti besomučno zarađivali od toga, pritom govoreći da vode borbu protiv iste te pošasti. Švercovanje hiljada i hiljada paketa različitih cigareta iz Luke Bar, te potom distribucija po regionu, ali i dalje, nikada nije mogla da se dogodi bez sinhronizovane akcije onih koji su predstavljali, i predstavljaju i danas, duboku državu – bivajući pravilno raspoređeni od izvršne, preko tužilačke do najviše sudske vlasti. Nismo ovom poslednjom akcijom zaplijene cigareta, koje su nam bile tu pred nosom, uradili ništa spektakularno, već ono što je moralo da se uradi mnogo prije ovog vremena", naveo je Danilović u saopštenju.

Dodao je i da je to ranije urađeno da bi "životi bili sačuvani", a da bi nekolicina bila "pošteđena njihovog nezapamćenog ličnog bogatstva".

"Lajicima, a kamoli onima koji više decenija prate dešavanja u Crnoj Gori, jasno je da je u pitanju bio i ostao državni posao, u koji su se vremenom uključivali najviši državni službenici i funkcioneri. Dakle, ako ikada ova zemlja postane demokratska i bude se poštovala izborna i biračka volja, ove stvari bi se mogle rješavati lako, bez spektakla i bez mogućnosti da švercovani duvan bude gotovo legalno lagerovan u našoj carinskoj luci".

Danilović je istakao i da je ogromna odgovornost onih koji danas učestvuju u manjinskoj vladi, jer ih "podržavaju upravo oni koji su davali izdašnu podršku švercu".

"Na kraju smo došli i do toga da su mnogi uvidjeli kako je makar jedan od dva najčuvenija klana u Crnoj Gori (Škaljarski i Kavački), a na našu žalost čuveni su i u regionu i u Evropi, bio državni projekat. Takav projekat bio je produkt apsolutnog uvjerenja bivše vlasti da nikada neće doći do promjena, te da neće morati da odgovaraju za svoja nedjela. Ipak promjena se desila. 30. avgusta 2020. godine, pao je režim. Došlo je do promjene, ali se i promjena, nedugo potom, promijenila – sada smo na istom. Stoga pozivam predstavnike vlasti da ne pokušavaju da nam zamažu oči i nek počnu da traže one "krupne ribe" koje rade na štetu građana ove države i svih njenih poreskih obveznika, a sve u cilju sopstvenog bogaćenja. Taj zadatak nije tako težak, niti je tako hrabar. Pitanje je samo da li postoji interes da se žmuri na ono što se već tri decenije nesmetano odigrava pred našim očima. Zastrašujuće je da postoje policijski funkcioneri koji su predmet pažnje Europola, koji na svojim računima imaju milione, ali je još strašnije da niko ne pominje one koji stoje iza toga. Nije čudo da je neko od policijskih funkcionera bio involviran u Kavački klan, kada ga je sama država i formirala. Neki od njih možda i istinski vjeruju da rade za državu. Koliko god ti policajci imali na računu, imajte u vidu, to je mrvica u odnosu na novac koji su zaradili nalogodavci, raspoređeni po najvažnijim funkcijama u Crnoj Gori".

Danilovć navodi da će u pravnu državu moći da se vjeruje "tek kada se klupko odmota i odvede nas do jednog ili dvojice ljudi koji su bili najveći državni funkcioneri i pokrovitelji nezakonitih poslova od kojih su napravili porodične i prijateljske imperije, države u državi".

"Za njihovo razobličavanje neophodne su čiste ruke i jasna namjera. Nisam siguran da išta od navedenog posjeduju oni koji su trenutno raspoređeni na odgovornim funkcijama. Ipak, sačekajmo i čekajmo da odgovaraju oni za čije ime se švercovalo i za čiju korist su mnogi izgubili slobodu, a neki i živote", zaključio je Danilović.

Bonus video: