Državni posao sa privatnim cigaretama

Plan je da se navodno usvoji lex specialis, kako bi Vlada prodala zaplijenjene cigarete vrijedne desetine miliona eura. Vlasnik jedne od špediterskih firmi Đorđije Pavićević najavljuje da tek treba da se utvrdi da li je zapljena zakonita i da će vlasnici angažovati advokate...

42033 pregleda 69 komentar(a)
Foto: Vlada
Foto: Vlada

Oko 145.000 paketa cigareta koje je država juče zaplijenila u magacinima u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar bile su uskladištene na imena tri firme i njihovih zastupnika pred carinskim organima - “Atlant Mont” Dragana Vujačića, “Ripšed” Milovana Mića Perovića i “Baskethend” Đorđija Pavićevića.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno iz dva izvora, iz Vlade i Luke Bar.

Prema navodima pouzdanog izvora “Vijesti” iz izvršne vlasti, zaplijenjene cigarete su vlasništvo firmi “West point”, Slavka Jankovića, “MPS”, Srđana Mitrovića, “Omnix max”, Dragana Radovića, i “Neworld oversesas”, Srđe Banjevića.

”Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa njima.

Pavićević i Perović tvrde da oduzete cigarete nijesu u njihovom vlasništvu.

Pavićević, prvi čovjek košarkaškog kluba “Mornar” iz Bara, kaže da se njegova firma bavila samo pružanjem špediterskih usluga.

“Šta reći? Možemo reći samo da će se u budućnosti znati da li je to bila zakonita odluka ili ne. Vlasnici firmi čije cigarete su zaplijenjene će angažovati advokate”, kazao je Pavićević “Vijestima”, upitan da prokomentariše zapljenu cigareta uskladištenih na ime njegove kompanije.

On tvrdi i da je firma u čijem vlasništvu su cigarete zakupila skladište iz kog su zaplijenjeni duvanski proizvodi.

Sa jučerašnje zapljene cigareta
Sa jučerašnje zapljene cigaretafoto: Ana Burić

Tvrdeći da nije vlasnik oduzetih cigareta, Perović je rekao da je skladište dao u zakup. On je dodao da njegova firma nije obavljala ni špediterske poslove.

Do zaključenja izdanja, redakcija nije dobila odgovor od Vujačića.

Službenici Uprave prihoda i carina zaplijenjenili su cigarete brendova “trokadero”, “marble”, “regina”, “nero”, “barbos”, “couture”, “ashima”, “Napoli blu”… Njihova vrijednost prelazi više desetina miliona eura.

Njihovo premještanje na bezbjednu lokaciju navodno će trajati nekoliko dana, jer je potrebno popisati robu koja se nalazi na više lokacija prije iznošenja iz skladišta.

Kako je “Vijestima” rečeno, cijena jedne palete cigareta, u zavisnosti od brenda, varira od 700 do 1.000 eura.

Do zapljene je došlo nakon što Uprava prihoda i carina (UPC) nije produžila rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni, a direktor te institucije Rade Milošević dao instrukciju Carinarnici Bar da ih oduzme.

Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada Zdravka Krivokapića donosila je u junu i decembru prošle godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz skladišta.

Službenici policije su sredinom juna prošle godine otpočeli kontrolu u Luci Bar, provjeravajući dokumentaciju dvadesetak kompanija koje uvoze i skladište duvanske proizvode u depoima Slobodne zone.

zaplijenjene cigarete Luka Bar
foto: Ana Burić

Jučerašnjoj zapljeni prisustvovali su premijer Dritan Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar bez portfelja Zoran Miljanić, Rade Milošević i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

“Plan Vlade je da se nakon oduzimanja stvori zakonski okvir i mogućnost da se cigarete izvezu iz zemlje, prodaju, a novac upumpa u budžet”, kazao je juče u Slobodnoj zoni Abazović koji je sa predstavnicima medija obišao skladišta sa cigaretama.

Saopšteno je da je plan Vlade usvajanje lex specialisa kako bi cigarete ubacila na tržište.

Abazović je istakao da je šverc cigareta bio najunosniji posao u Crnoj Gori, “težak” oko 500 miliona eura, ocijenivši da je od danas klinički mrtav.

”Što se tiče aktera i istraga, mi ohrabrujemo nadležne institucije, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Tužilaštvo u cjelini da preduzimaju aktivnosti i otkrivaju šta se u Luci Bar dešavalo u prethodnom periodu”, rekao je Abazović.

On je kazao da je riječ o brendovima lošijeg kvaliteta koji se ne konzumiraju na našem tržištu.

Damjanović se zahvalio međunarodnim partnerima na pomoći “bez kojih akcija ne bi bila moguća”.

On je rekao da se ova roba ne može plasirati na crnogorsko tržište.

“Polako dolazimo do nivoa da je vrlo malo prostora ostalo za nelegalno tržište unutar Crne Gore. Mislim da ćemo tako prihodovati ozbiljna sredstva u budžet, koja bi trebalo da budu namjenski upotrijebljena, u službu zdravstva, prosvjete i svega što je suprotno od onoga čemu ovdje svjedočim”, poručio je Damjanović.

Vujačiću cigarete nestajale nekoliko puta

U julu 2021. godine iz skladišta Luke Bar ukradeno je 1.160 paketa cigareta brenda “Marbl” koje su bile u vlasništvo firmi “aurora” i “atlant mont”, vlasnika Dragana Vujačića.

Njihova vrijednost, prema tadašnjoj procjeni, iznosila je više od pola miliona eura.

Vujačiću je 2005. godine u Višem sudu suđeno za šverc cigareta, ali je nakon osam godina oslobođen optužbi.

Sagovornici TV Vijesti kazali su tada da bi za obijanje i pretovar tereta lopovima bilo potrebno najmanje sat vremena i šleper, da ovoliku količinu cigareta izvezu, te da čudi da niko nije ništa vidio.

Vujačić je krađu cigareta barskoj policiji prijavio i nekoliko godina ranije, ali taj slučaj nije riješen.

Abazović: Logično da dio duga FZO nadomjestimo prodajom cigareta

Odgovarajući na pitanja o dugu Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) koji iznosi 60 miliona eura, Abazović je rekao da nije nastao prošle godine, da je to decenijski dug.

“Ima li što logičnije, da jedan dio nedostatka u Fondu isplatimo od ove robe koja je danas postala naše vlasništvo. Ne pravim pritisak da to tako bude. Da bi država zaživjela, mora da mijenja imidž”, kazao je Abazović.

Damjanović je poručio da zakonska rješenja nisu išla u prilog tome da Fond za zdravstvo ojača.

“Kroz razgovor i rebalans budžeta, ako ga bude, zaokružićemo to, Fond to mora da vrati”.

Bonus video: