Drama kod Valdanosa: Nasrtali na gliser policije, rafali pomrsili plan o bijegu

U spektakularnoj akciji policije i jurnjavi morem, uhapšeni turski državljani koji su krali plovila po Boki

76896 pregleda 64 komentar(a)
”Postojala je opasnost da izađu iz naših teritorijalnih voda” (ilustracija), Foto: Shutterstock.com
”Postojala je opasnost da izađu iz naših teritorijalnih voda” (ilustracija), Foto: Shutterstock.com

U spektakularnoj akciji, nakon jurnjave i upotrebe vatrenog oružja, pripadnici plovne jedinice Bara i Ulcinja u subotu veče, na otvorenom moru naspram Valdanosa, uspjeli su da uhapse četiri državljana Turske, koji su se ukradenim gliserom iz Risna zaputili prema teritorijalnim vodama Albanije, saznaju Vijesti.

Prema istim informacijama, svi uhapšeni imaju debeo kriminalni dosije i za njima je raspisana crvena Interplova potjernica.

Povodom toga, oglasila se i Uprava policije u čijem saopštenju piše da su zbog teške krađe četiri plovila u Bokokotroskom zalivu, u subotu uhapšena četiri strana državljanina: “Kotorskoj policiji je 14. maja prijavljeno od strane više građana da su im u toku prethodne noći u akvatorijumu Bokokotorskog zaliva otuđena četiri plovila koja su se nalazila na vezovima na različitim pozicijama”.

”Kotorsku policiju su službenici Stanice granične policije II Bar obavijestili da se 14. maja, oko 21:30 časova, na dijelu mora iz uvale Sutomora u pravcu otvorenog mora ka vodama Republike Albanije, kreće plovilo velikom brzinom koje je zaustavljeno i dovedeno na službeni vez graničnog prelaza Luka Bar radi vršenja pregleda. Za plovilo je utvrđeno da je otuđeno u Kotoru. Na njemu su se nalazila četiri lica, državljani Turske C. E. (29), S. E. (27), A. E. (26) i F. K. (25), za koja je utvrđeno da ilegalno borave na teritoriji Crne Gore. Oni su lišeni slobode zbog sumnje da su izvršili krivično djelo teška krađa u saizvršilaštvu. Ukupna vrijednost plovila koja su otuđena iznosi oko 60.000 eura. Preostala tri plovila su pronađena pretragom akvatorijauma bokokotorskog zaliva i vraćena su vlasnicima”, piše u s aopštenju Uprave policije.

Vijesti saznaju da je akciji prethodila prijava krađe glisera u Risnu, koji je u subotu uveče evidentiran u barskoj marini. Lopovi su se nakon toga, gliserom velikom brzinom uputili ka otvorenom moru i Albaniji i tada je počela potjera za bjeguncima za koje policajci nijesu znali ni ko su ni da li su eventualno naoružani.

Sagovornik Vijesti iz istrage kazao je da je policija brzo sustigla gliser i pokušala zvučnom i svjetlosnom signalizacijom da ga zaustavi.

”Prišli smo im bočno, krenuli su prema nama i udarili nas nekoliko puta, valjda sa ciljem da odustanemo. Budući da su bili agresivni i da su se nekoliko puta oglušivali o naređenja, ispalili smo hice zastrašivanja uvis. Ni tada nijesu stali. Nakon toga prišli smo opet bočno i onesposobili im vanbrodski motor. Tada je gliser stao, a bjeguncima stavljene lisice na ruke”, kazao je naš sagovornik, napominjući da je u cjelosti poštovan Zakon o unutrašnjim poslovima.

”Postojala je opasnost da izađu iz naših teritorijalnih voda. Imamo sva ovlašćenja da takva plovila prinudno zaustavimo”, kazao je on.s

Bonus video: