Afera Telekom: Presuda Obradoviću i Ivanoviću trećeg juna

Odbrana smatra da nema krivičnog djela i da će sud osloboditi optužene

9328 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Viši sud u Podgorici će trećeg juna objaviti prvostepenu presudu bivšim čelnicima “Telekoma” Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću, optuženi da su zloupotrebom službenog položaja pribavili korist od 2,3 miliona eura kompaniji "Rawleigh Trading“ iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija.

U završnoj riječi advokat Zoran Piperović juče je atražio da se bivši čelnici Telekoma, oslobode od optužbe da su zloupotrebom položaja tu kompaniju oštetili.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je u završnoj riječi ostao kod navoda optužnice i predložio sudu da okrivljene oglasi krivim i osudi po zakonu.

“Optuženi su pred sudom tvrdili da je kompanija Ces Mekon angažovana za ispitivanje tržišta ali da nema dokaza da je ona odradila taj posao. Ovo pravno lice se ne pominje u ugovoru o angažovanju u ispitivanju tržišta. Ugovor je potpisan sa kompanijom Roli a radi se o fiktivnom ugovoru", kazao je Čađenović.

Dodao je da ugovor nije poštovan jer je 1.800.000 eura ili 80 odsto cijene isplaćeno nakon odrađenog posla odnosno 2012. godine, šest godina nakon što je ugovor potpisan, te da nijedan cent nije isplaćen kompaniji Ces Mekon koja je, prema riječima optuženih, bila angažovana za ovaj posao, smatra Čađenović.

Advokat Piperović je bio iznenađen što je tužilac pomenuo kompaniju Ces Mekon koju nijednom nije pomenuo u dispozitivu optužnice, jer kako je istakao: “Onoga što nema u dispozitivu nema ni u inkriminaciji, pa sve i da su optuženi radili sa kompanijom Ces Mekon”.

Tužilac je morao sa kompanijom Ces Mekon da uveže pripremne radnje optuženih koje su prethodile potpisivanju ugovora. Međutim, Ces Mekona nema u predmetu jer ga nema ni u dispozitivu optužnice”, kazao je advokat Piperović. On smatra da ovaj predmet najbolje oslikava činjenica da tokom cijelog sudskog postupka niko iz Mađar telekoma ne zna da je njihovoj komaniji pričinjena šteta.

Ukazao je da tužilac u završnoj riječi nijednom nije komentarisao iskaze Mađara jer bi onda morao da odustane od optužnice.

“Nekadašnji finansijski direktori Telekoma i Moneta Andras Dunai i Eszter Kocsadij su potvrdili da su oni potpisnici isplate od 1.840.000 eura kompaniji (Roli) iz Londona. Računovođa Mađar telekoma Zoltan Tisaji ustvrdio je da ugovor o konsultantskim uslugama sa Rolijem postoji jer je privatnim avionom iz Crne Gore odnio u Mađarsku i predao direktoru finansija Mađar telekoma”, pojasnio je Piperović.

Istakao je da ne sumnja da će presuda biti oslobađajuća jer u ovom slučaju nema krivičnog djela.

Bonus video: